Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare + protectii amplificator Apex FX100 PSU


matzah

Postări Recomandate

Tot de pe meleaguri straine am cules aceasta schema, pentru a completa ampul apex ax17 facut de mine.

Incercand sa inteleg contextul schemei, nenea Apex, autorul ei, zice ca a preferat aceasta varianta deoarece uraste limitarea VI, ca introduce distorsiuni in anumite situatii. In fine, nu sunt in masura sa comentez. Insa avand deja ampul facut, era mai usor s-o implementez pe asta deoarece nu necesita modificari pe cablajul ampului.

Aceasta protectie ar trebui sa mearga la cam orice amplificator de putere, judecand principiul de functionare al schemei (pe cat il inteleg eu)

 

post-175659-0-65800100-1486288644_thumb.jpg

 

Va rog sa ma corectati daca inteleg gresit cum merge dracia asta.

OK, deci, dupa mine, avem o protectie mai din topor asa. Masurarea regimului de supracurent se face doar pe railul pozitiv, unde concret masuram caderea de tensiune pe rezistentele de 0.1ohm la 5w. In functie de valoarea aleasa pentru aceste rezistente, alegem pragul de curent tras maxim din acel rail pana ce releul decupleaza sarcina. Actionarea protectiei e semnalata de led-ul "protect".

Suplimentar, avem led-urile "clip" a caror functionare e evidenta, desi inca n-am apucat sa verific la ce nivel exact incep sa lumineze. Pragul banuiesc ca il pot regla folosind rezistorii de 2.2k.

DC Detectul nu merge la mine, inca studiez unde e problema, m-am jucat cu dc offsetul amplificatorului sa fortez 7v dc la iesire, ori releul n-a decuplat (?!)

Nu stiu inca unde este greseala.

Singura modificare pe care am facut-o este ca cele 2 diode 1n4004 cuplate pe secundarele de forta ale trafului sa le mut dupa puntea redresoare pe railurile de alimentare (o greseala de proiectare cablaj). Nu cred ca de aici sa fi aparut problema cu DC detectul.

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • matzah

    3

  • hpavictor

    2

  • jvl_77

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred si eu ca nu se împacă cu circuite de protecție SOA tip VI cu limitare , reprezintă un compromis mai mult sau mai puțin acceptabil .Graficul SOA aproximează o hiperbolă , numita hiperbola de disipație , dar în lumea reală avem minim trei variabile de care trebuie să ținem cont ( temperatura jonctiunilor , curentul prin sarcină , durata fenomenului tranzitoriu , tensiunea de alimentare in sarcină etc ) .Chiar și așa , pentru a face arta pură din SOA , hiperbola cu pricina trebuie aproximată in minim 5 puncte pe graficul SOA , adică în limbaj popular este o protecție cu limitare în 5 pante .Asta la nivel teoretic , majoritatea firmelor nu se complică cu multiplicatoare analogice pentru calculul în timp real al puterii disipate de finali , și prefera varianta hard , adică folosirea unui coeficient de siguranță acoperitor în dimensionarea numărului finalilor și a radiatoarelor .O varianta asemănătoare cu schema lui Apex ( mai evoluata cei drept ) poți găsi la amplificatorul Naim NAP 250 , are o sursă stabilizată , cu pornire lenta / oprire controlată și protecție în cazul unui scurtcircuit in etajul final .Uite o variantă îmbunătățită : http://www.neilmcbride.co.uk/output-reg2.pdf

Editat de Victor
Link spre comentariu

foarte frumos. pacat, ca am aflat de aceasta schema abia acum cand deja finalizez amplificatorul meu. E de pastrat oricum, si realizata cu prima ocazie.

Un alt dezavantaj observat de mine, este ca atunci cand opresc amplificatorul, dat fiind schema de sus, rail-ul pozitiv pe care se face "detectia" tinde sa-si descarce condensatorii de filtraj mai repede. Releul ramane aclansat cateva secunde totodata, deci sarcina este inca cuplata. Railul negativ pe de alta parte, se descarca mai greu, iar ca urmare,alimentarea amplificatorului nu mai este simetrica si sarcina la iesire incaseaza vreo 5-10 volti curent continuu pana cand filtrajul se descarca suficient cat releul sa decupleze..

Deci la carpeala mea, trebuie adaugate si ceva rezistente paralel cu filtrajul sa asigur descarcarea cat mai rapida la decuplarea alimentarii, cat releul ala sa decupleze mai devreme sau si mai bine (si mai hilar totodata) inca un releu ce taie sarcina imediat ce traful principal nu mai este alimentat (folosind una din infasurarile de tensiuni mai mici pe care le am)

Link spre comentariu

Mai bine renunți de pe acum la varianta Apex și treci nivelul urmator , adică la varianta Naim .Oferă satisfacții depline :) .Spor la construcții de calitate și audițiiplăcute !

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Žncearcă Apex A9. Cu această alimentare, respectiv PSU100, funcționează foarte bine. Este o schemă CFA cu operațional pe intrare și fet-uri verticale pe ieșire. Sunetul/schema este Pioneer A209r. Puterea de ieșire este micuță, aprox 30,40w,din cei +/-35V. Dacă vrei neapărat A17,caut-o pe A17S, cea cu dc offset. Oferă un sunet foarte bun. Am realizat-o și eu în varianta stereo în urmă cu câțiva ani. PSU100 funcționează foarte bine. Ledurile de clipping acționează cam devreme. Diferența de tensiune setată între brațe și ieșire era mai aproape de realitate să fi fost mai mică.

Link spre comentariu

am deja facut ax17'le. Nu e greu sa adaugi un semireglabil pt DC offset (in fine, am pus la al meu de cand am proiectat pcb'ul). Exista "varianta" cu DC servo - cred ca la aia te refereai, dar n-am avut nevoie de asa ceva.

Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi place si cum suna ax17'le.

Referitor la protectie, si la mine clip-ul merge mai degraba a vu-metru cu valorile alea din schema. Dar nu-i problema, o sa ma uit pe schema si o sa schimb cateva valori. Eu oricum alimentez putin mai sus, la 2x60v.

 

Acuma, hai s-o dau in fantezii, am aceste ampuri legate la o placa de dezvoltare x86 ce contine si un arduino (am ceva sf-uri in cap). Ma gandeam asa, o parte din protectii le pot "dubla" si pe partea cu arduino. Nu-i asa greu sa citesti niste temperaturi sau sa folosesti un mic traf de curent sa faci o protectie de suprasarcina. poti face o gramada de sf-uri. Si le proiectezi singur specific pentru aplicatia ta nu cu nu stiu ce chestii generice de pe net.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări