Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Loewe Opta Verona Stereo din 1961

Vizitator

Postări Recomandate

Pentru ca inca iubesc mult radiourile cu tuburi mai cumpar din cand in cand cate o jucarie si incerc sa o repar/reconditionez.Radioul din titlu era intr-o stare janica ca aspect exterior(lacul exfoliat in multe locuri,panza de la difuzoare rupta)dar era relativ functional, asa ca m-am hotarat sa il cumpar.Dupa reconditionarea carcasei am trecut la partea electronica unde problema principala era pe partea de audio,niste pocnete aleatorii cand pe un canal cand pe celalalt.Am zis ca o fi din condensatorii de decuplare din catod;i-am schimbat dar nu prea au fost mari diferente.Dupa vreo doua zile un canal nu mai functiona deloc,un ECL86 avea contact intern prost si s-a dus cu totul in final.Ei zic, de aici or fi fost pocniturile,pun alt tub,canalul respectiv incepe sa functioneze aproape in regula,zic aproape pentru ca pocniturile inca persistau dar mult reduse ca manifestare.Probabil,ma gandeam eu,or mai fi si contacte imperfecte,oxidate care fac probleme.Dupa vreo trei saptamani in dau drumul si aflu ca nu mai merge un canal deloc.Fac cateva masuratori si constat ca s-a intrerupt transformatorul de iesire(infasurarea anodica),ca aspect erau cateva spire care au facut scurtcircuit intre ele;din fericire pe transformator este trecuta o mica schema cu tot ce trebuie,nr.spire,diametru sarma,asezare bobinaj,asa ca l-am rebobinat si remontat in aparat.Totul in regula,nici o pocnitura,functiona brici.Dupa vreo doua ore simt miros de ars(nu era inca pus in carcasa);pun mana pe tr. de retea si ardea.In fine, s-a dus infasurarea anodica(cam in acelasi mod,cu spire in scurtcircuit).Desfacut,rebobinat,secundarul anodic pus la loc,din nou totul in regula pana ieri cand din nou un canal ar ramas mut;la fel s-a intrerupt infasurarea anodica,spire in scurt lipite una de alta, care in final s-au intrerupt).Acum aparatul are transformatoarele de iesire rebobinate total iar cel de retea doar secundarul anodic.Fiind un depanator ocazional(deci nu am multe aparate la activ) ma intreb totusi care ar fi cauzele de au cedat transformatoarele pentru ca la alte aparate(unele mult mai vechi ca acesta) nu m-am lovit de problema asta.Sa fi fost un lot mai prost de sarma de bobinaj sau pana la urma sa fie tot vechimea aparatului cauza?As vrea sa aflu si o parere de la cei mai avansati ca mine,multumesc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Orice transformator are o durata normata de viata, conteaza mult si conditiile in care e utilizat(temperatura, umiditate), si tipul de email folosit la bobinarea trafurilor. Am avut un Philips din anii `40, care a functionat perfect cca. o jumatate de ora, dupa care traful de retea(izolat cu smoala si hartie) a luat foc, l-am gasit in flacari.

La un Capri 6401 strapungerea redresorului cu seleniu a determinat scurt intre infasurari la traful de retea, alt traf de retea(SH, desigur) s-a prezentat de la inceput cu scurt intre infasurari, cu intermitente, insa...Ba exista scurt intre primar si unul din secundare, ba disparea!

Pentru protejarea secundarelor la trafurile de iesire, in situatia in care difuzoarele se deconecteaza accidental, puneti un rezistor de 75 de ohm/2W in paralel pe secundar, chiar pe bornele trafului, sa nu ramana fara sarcina...

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns.Din ceea ce am citit se pare ca se incadreaza in normal cele intamplate.Ar fi posibil sa fi ramas fara sarcina mai ales la inceput ,mufele pentru difuzoare externe din spate, au trebuit miscate bine pana s-au restabilit contactele.Oricum e buna ideea cu rezistorul de sarcina in secundar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări