Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BS20107Y - BANEASA S A, ROD 01 - ICCE - cat de bune erau ?


VAX

Postări Recomandate

Ma intereseaza cum merg aceste tipuri de diode Schottky in mixere si detectoare de RF, in comparatie cu diodele de import ieftine (1N5711). Din datele de catalog par bune (Cd=1pF). A lucrat cineva cu ele ? Sunt mai bune BS20107Y decat ROD 01 ? La ce frecventa maxima merg eficient ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • VAX

    17

  • gsabac

    9

  • Marele Savant

    5

  • nico_2010

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai am si acum cateva ROD 01, Leam folosit doar pentru a impiedica saturatia tranzistoarelor bipolare rapide. Mi se par mai slabe decat diodele Schottky actuale, in special cele SMD, care seamana mai mult cu diodele punctiforme cu germaniu.

Link spre comentariu

Cu ROD 01 am lucrat si eu, dar nu in domeniul RF. Le-am folosit la lucrari de laborator (fizica semiconductoarelor). Despre BS20107Y am citit ca ar merge in mixere la peste 500 MHz. Ma intereseaza sa aflu date concrete, de la persoane care au lucrat cu aceste tipuri de diode.

Pentru detectie in domeniul microundelor nu sunt bune. Cu dioda punctiforma ruseasca de tip D20 (recuperata din aparatura casata) am obtinut detectie la frecventa de 10 GHz, insa cu randament scazut (cam 10 - 20% din ce indica instrumentul folosind o dioda 1N23C). Diodele Schottky amintire erau complet inerte la frecventa respectiva. Nu le-am incercat cu prepolarizare, sa vad daca misca ceva la 10 GHz.

 

Mai exact, am ambele tipuri de diode Schottky si nu stiu daca ar fi mai bune decat diodele punctiforme la o sonda de detectie pentru un vobler. Am sa le verific direct, pe toate.

Link spre comentariu

BS20107Y au fost folosite in statiile militare romanesti R3111, si R3931 precum si in statia de marina R6570 HF care putea functiona atat in simplex cat si in duplex.

 

Toate mixerele echilibtate in inel au folosit acest tip de dioda in toate aceste statii mentionate mai sus.

Frecventele erau la oscilatoare de 10,7 respectiv 40 - 70 MHz, iar la semnal de 1-30 MHz.

Inainte de folosire in mixere, diodele erau imperecheate dupa tensiunea de deschidere, iar diferentele intre ele trebuiau sa fie mai mici de 10 mV.

Mixerul era atacat cu un semnal RF mai mare de 0,4Vef. (de regula cam 600 mV) - asta ca sa se poata deschide diodele si sa lucreze optim in procesul de mixaj.

Editat de cristiand02
Link spre comentariu

Daca imi amintesc bine diodele respective erau folostite in receptoarele de satelit "homemade" din ani 80 in primul mixer (aveau capsula TO92), se mixa frecventa semnalului de la LNB cu frecventa oscilatorului local (au fost utilizate mai multe frecvente intermediare) frecventa maxima era de 2GHz.

 

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

Daca imi amintesc bine diodele respective erau folostite in receptoarele de satelit "homemade" din ani 80 in primul mixer (aveau capsula TO92), se mixa frecventa semnalului de la LNB cu frecventa oscilatorului local (au fost utilizate mai multe frecvente intermediare) frecventa maxima era de 2GHz. Cu stima Barbu Paul

Asa este acolo am folosit si eu aceste diode.
Link spre comentariu

Pe linga diodele ROD01 in capsula TO18, ICCE producea serii experimentale de diode in capsula miniatura ceramica cu terminale metalizate.

Componentele fac parte din colectia mea si arata gradul inalt al cercetarii in domeniul semiconductorilor din anul 1989.

post-238209-0-54741100-1486226670_thumb.jpg

Dimensiunile erau de 2x1x0,5mm. Dupa cum se vede din masuratorile originale, sunt diode cu capacitatea de circa 1pF si rezistenta

serie de 10 Ohmi, deci bune pina pe la 2-2,5GHz cu rezultate multumitoare.

O schema de mixer cu diodele ROD01 este in poza urmatoare:

post-238209-0-29788500-1486227049_thumb.jpg

Sunt diode exceptionale cu aplicatii in comutatie si RF sau MW.

Diodele BS20107Y sunt diode cu capacitatea mai mica, la ce frecvente credeti ca pot functiona ?

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Pe linga diodele ROD01 in capsula TO18, ICCE producea serii experimentale de diode in capsula miniatura ceramica cu terminale metalizate.

Componentele fac parte din colectia mea si arata gradul inalt al cercetarii in domeniul semiconductorilor din anul 1989.

Din aceeași revistă

Posted Image

Acestea sunt singurele produse originale românești.

Restul? Clone!

Se fura tehnologie de dincolo la greu începând cu semiconductori, amplificatoare operaționale, stabilizatoare de tensiune, circuite logice....

"Seriile experimentale" se datorau doar liniilor de producție echipate cu utilaje învechite, depășite, uzate moral și materialelor de proastă calitate.

Editat de anonimus
Link spre comentariu

Toti au furat tehnologie, nu numai romanii. Sau au primit din SUA (francezii, englezii, nemtii - cand au fabricat primele tranzistoare). Este remarcabil faptul ca romanii invatasera sa fabrice corect (de calitate) o gama mare de dispozitive semiconductoare. Dupa ce te acomodezi cu tehnologia, nu este greu sa incepi ceva prin forte proprii. Cred ca diodele ROD-01 s-au facut fara sa se fure ceva. Pur si simpu se publicase mult in domeniul asta, informatia era la vedere, se cunoseau datele problemei si daca aveai pusa la punct tehnologia de fabricare a dispozitivelor semiconductoare (difuzii de impuritati, crestere de straturi epitaxiale, metalizari si corodari, etc) nu era mare lucru sa incepi sa improvizezi tot felul de chestii noi.

Probabil ca diodele BS20107Y s-au produs pe baza experientei capatate dupa fabricarea diodelor ROD 01.

 

Concluzia este ca merg bine la sute de MHz, in mixere, circuite de protectie de la intrarea frecventmetrelor, limitatoare de semnal, comutatie rapida. Dar ca detector in domeniul RF sunt mai eficiente diodele punctiforme, cu capacitatea de ordinul 0,1 pF si dopaj cu impuritati mai puternic (implicit Rs mic si U stapungere de cel mult 10 V, cum au diodele rusesti D20). Nu m-am referit la diodele speciale de microunde.

Editat de VAX
Link spre comentariu

@anonimus, ati postat despre toate performantele diodelor schotky romanesti, mai ramine sa postati performantele,

frecventa de lucru ca diode redresoare de radiofrecventa, ca mixere sau ca timpi de comutatie., ca sa fiti in topic.

 

@gsabac

Link spre comentariu

@gsabac

 

Sa pastrati diodele acelea, sunt piese de muzeu, raritati care vor valora mult. Eu pastrez tot am prin sertare, fabricat in Romania (BC-uri, integrate, etc) Inainte cautam sa le bag primele la consum, sa scap de ele. Colectionam componente de import.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Valoarea este sentimentala, deoarece atunci aceste componente erau sub embargo si am fost extrem de multumit

cind am primit acele mostre. De fapt diodele echivalente Siemens si Philips lucrau la peste 10GHz. Nu am avut niciodata

posibilitatea sa testez puntea de diode schotky romaneasca de 0,1pF, dar m-am revansat cu mixerele Avantek de banda larga 2-8Ghz si 8-18GHz.

De fapt am construit si eu pe "furate" mixeri asemanatori si chiar mai buni ( cu punte de diode Siemens), printre care unul de la 1,2GHz la 4GHz,

si unul de la 4 la 12GHz, totul in tehnologia microstrip. Secretul l-am aflat dupa demolarea unui mixer Avantek.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@anonimus, ati postat despre toate performantele diodelor schotky romanesti, mai ramine sa postati performantele,

frecventa de lucru ca diode redresoare de radiofrecventa, ca mixere sau ca timpi de comutatie., ca sa fiti in topic.

 

@gsabac

De fapt ar mai trebui spus si cite componente treceau un CTC serios? La un moment dat, erau cam 7%!

Link spre comentariu

@gsabac

 

Este bine ca ati avut posibilitatea sa lucrati in sectorul industrial (sau cercetare) cu electronice de finete. Eu m-am limitat la nivelul de hobby. Dupa '90 am lucrat in invatamantul superior, dar fara dotari de varf. Cu diodele astea (ROD 01 si BS20107Y) am de gand sa construiesc ceva echipament (100% analogic) utilizabil in RF (vobler, generator de armonice pana la 1 GHz). Am observat o lipsa de oferta pe piata de echipament analogic de RF. Nu se mai fabrica generatoare de semnal sau voblere la pret mic (mediu). Se vand grozavenii digitale extrem de complicate si de scumpe.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări