kidomorphine Postat Februarie 9, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2017 (editat) senzorul 2 e pozitionat mai sus ca senzorul 1.....am pus acum rezistenta de 10k si tot am o diferenta de 30-40mV....am sa incerc cu rezistente diferite pana ajung la aceasi tensiune am folosit rezistente de 1k si 1.2k ,acum tensiunile sunt de 0.78 si 0.79 V....mi se pare ok...mai e problema iesirii....vreau ca atunci cand unul din senzori e acoperit sa mi dea HIGH pe iesire....acum cum e circuitul e mereu HIGH si cand ambii senzori sunt acoperiti se duce in LOW Editat Februarie 9, 2017 de kidomorphine Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 9, 2017 Partajează Postat Februarie 9, 2017 (editat) Te plictisesc totusi cu un test simplu, fara restul montajului, schema din #41. Care sunt tensiunile pentru situatiile luminat/obturat? In schema se simte zdravan si rezistenta de reactie de 22k dintre iesire si intrarea +. Poate ar trebui marita. Editat Februarie 9, 2017 de Ticu Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 9, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2017 senzor luminat am : 0.78V si 0.79V pe rezistente....0.61V pe potentiometru....pe iesire adica pe led 2.74V senzor obturat am: 0V pe ambele intrari .....0.61v potentiometru si iesire 0V am schimbat si rezistenta cu una de 47k si tot la fel Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 9, 2017 Partajează Postat Februarie 9, 2017 Foarte putin (foarte jos). Inseamna ca fototranzistoarele sunt aproape blocate (rezistenta de sute kohmi emitor-colector). Sper ca le-ai decuplat de la restul montajului si a ramas doar ca in postul #41. Daca le luminezi direct cu o lanterna, cu alt led IR sau la soare nu reusesti sa obtii tensiune mai mare ? Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 9, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2017 exact ca in postul #41 ...daca pun tranzistorii de amplificare am 2.78 respectiv 2.80v. cu ledul de la telefon foarte aproape de senzori am incercat si nu prea are efect. am sa fac pana la urma circuitul cu tranzistori.....sa folosesc 4 NPN sau 2 PNP ??..am incercat ambele variante si pare ok Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 9, 2017 Partajează Postat Februarie 9, 2017 Incearca cu ledul de la o telecomanda. PNP-urile cu emitorul la + as fi zis ca simt greu o variatie de tensiune 0/1V. Eu as incerca si un amplificator de semnal alternativ, cu cuplaj prin condensator. Simte doar variatia rapida a luminii (trecerea bobului) si scapi in mare masura de deriva termica a tranzistoarelor. Vede pulsurile de la telecomanda de la 1,5 m. Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 10, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2017 (editat) am facut montajul...intradevar vede doar miscarea rapida a unui obiect, poate prea rapida....am sa fac poza la semanatoare sa vedeti unde vine montat senzorul si distanta de unde cade boaba de porumb pana la sol. boabele de porumb sunt trase in partea de sus cu ajutorul vacuumului si sunt lasate liber in partea de jos in dreptul senzorului Editat Februarie 10, 2017 de kidomorphine Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 10, 2017 Partajează Postat Februarie 10, 2017 De interes este distanta pe care cade liber bobul intre nivelul cel mai de sus si senzor, ca sa putem estima viteza in dreptul senzorului. Eu facusem o prima socoteala pentru 1 m, dar pare mult mai mica. Sa fie 10 cm ? Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 10, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2017 distanta intre led IR si fototranzistori e de 8cm....distanta intre senzor si locul de unde cade bobul e intre 2.5 si 4.5 cm Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 10, 2017 Partajează Postat Februarie 10, 2017 (editat) Am sa-mi fac un simulator cu boabe (!) de la 5 cm.Scuze ca insist, dar ma intriga raspunsul foarte slab al fototranzistoarelor. Ai incercat la soare?Ai un alt led IR sa testezi si cu el, la 20_40 mA ?Ai mai multi senzori, ca sa te convingi ca toti se comporta la fel si nu este ceva defect la cele 3 piese (led si FT) cu care ai testat pana acum? Editat Februarie 10, 2017 de Ticu Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 10, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2017 am pus telecomanda cu infrarosu direct in fototranzistori si e cam slab raspunsul...dupa cativa cm se pierde semnalul. am si alti senzori dar nu acasa , ci la birou. daca alimentez ledul la 12v cu rezistenta de 100 ohm merge mai bine, dar se cam incinge rezistenta si e de 0.5w. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 10, 2017 Partajează Postat Februarie 10, 2017 (editat) (12-1,5)/100=0,105 A mult fata de 0,05 A tipic.Pe rezistenta ai 10,5x0,105=1,1 Watt.Rezistenta o schimbi usor, dar pregateste-te sa schimbi LED-ul...Am facut un test de cadere de la 5 cm, pentru boabe cu diametru de 8mm. Semnalul de la fototranzistor dureaza 7-8 ms. De retinut pentru utilizarea pe mai departe a semnalului.Acum, daca se obtin doar 0,8V cu FT luminat, nu este chiar o nenorocire. Amplificare face si 324. Se poate regla direct un prag in jur de 0,4V la comparatoare, ca in varianta alaturata. Am renuntat si la reactia pozitiva, fiindca vad ca fronturile sunt destul de abrupte. Editat Februarie 10, 2017 de Ticu Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 11, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2017 am 4.95 si 4.97v pe intrari cu fototranzistorii luminati si 0 v cu ei obturati....varianta asta merge super. Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 25, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2017 am reusit intr-un final sa termin senzorii...multumesc tuturor pentru ajutor. acum ma chinui cu arduino si partea software. cam asa arata montati in cutii etanse. https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/17012670_1258689767540865_934978237_n.jpg?oh=d5f50fe090a706d5e91082f393a1c5c5&oe=58B48D2A Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 25, 2017 Partajează Postat Februarie 25, 2017 Arata bine. Succes in continuare. La Arduino nu ma pricep. Intre timp am incercat si alta varianta cu cuplaj prin condensator, daca ai probleme cu deriva termica. Merge chiar daca tensiunea contina pe rezistenta din emitor variaza intre 1 si 8V.Iesirea e cu optocuplor plasat la distanta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum