Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzori semanatoare

kidomorphine

Postări Recomandate

am sa folosesc cablul original, sper sa fie ok pe distanta de 5-6m....intre timp am mai cautat scheme si am gasit asa:

1...sa folosesc circuit cu tranzistori NPN pentru fiecare fototranzistor, de aici intru in cd4071 si dupa in uln2803 pentru a transmite mai departe pe cablu...am testat pe un breadboard si declansa aiurea cateodata.

Posted Image

2...sa folosesc lm358 ,avand 2 amplficatoare , iesirile le duc in cd4071 si mai departe

Posted Image3...sa folosesc lm324 sau lm358 si lm339 ca si comparator

Posted Image4...sa folosesc lm339 ca in schema si iesirile sa le duc in poarta SAU

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kidomorphine

30

• Ticu

14

• elmar

7

• validae

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pana la urma ai identificat ce este comun la fototranzistoare? Emitorul sau colectorul?Ai reusit sa le verifici starea de functionare?In final trebuie numarate boabele sau masurata frecventa cu care cad?

Link spre comentariu

din ce am masurat eu , colectorul e comun...trebuie sa masor frecventa cu care cad....am 6 senzori....daca unul din ei s a blocat cu pamant sau cu altceva trebuie sa mi indice cu ajutorul unui arduino care din senzori e cel blocat

Link spre comentariu

am testat ultimul circuit cu lm339 si nu merge....am pus un led la iesire sa vad starea semnalului si sta tot timpul aprins si cand obturez senzorul scade putin din intensitate

Link spre comentariu

Ai putea sa masori tensiunile pe intrarile + si - ale comparatorului (intre masa si fiecare intrare), cu lumina si fara lumina.

Daca ai colectoare comune, ar trebui inversate locurile fototranzistorului si al rezistentei 4,7k.

LED-ul indicator unde l-ai pus? Cel mai simplu ar fi in serie cu rezistenta de 10k, care este sarcina pentru tranzistorul final al lui 339 (cu colector in gol). LED aprins = iesirea JOS.

Link spre comentariu

momentan am facut teste doar cu 1 senzor...am inversat si rezistenta cu fototranzistorul si nu mai schiteaza nimic..ledul e pus cu anodul la VCC si catodul catre pinul 2 printr-o rezistenta.....am vazut aici pe forum un circuit exact ca asta care mergea din cate am citit

am facut masuratori....pe pinul 4 am tensiunea de alimentare mereu iar pe 5 tensiunea de pe potentiometru in functie de pozitia lui.

Editat de kidomorphine
Link spre comentariu

Poate nu ai impulsurile de care îţi trebui în pinul 2 comparator...

Ţie ce fel de impulsuri îţi trebuie la ieşire atunci când fototrazistorul este umbrit(blocat)?

E posibil ca să aibă impulsuri exact pe invers decât îţi trebuie.

Link spre comentariu

Cum ar arata o schema bloc a intregului ansablu ? Firele de la modulul acesta optic unde duceau ? Eu as verifica mai intai modulul principal la care era conectat acest modul optic si as cauta sa vad ce fel de semnal de intrare foloseste.

Link spre comentariu

sunt 6 senzori...fiecare cu modulul lui care continea un lm324...in modul intru 3 fire: 12v , GND si semnalul de iesire ....din aceste module semnalul se duce in cabina unde era un controller, care semnala cand unul din senzori ramanea blocat.....schema e simpla....doar ca-mi da multe batai de cap comparatorul asta

nu am nici contorul de seminte....pe acesta il fac cu un arduino si 6 leduri...poate si un buzzer .

Link spre comentariu

Spune ce tensiune trebuie să ai(pe ieşire pin 2 / 339) atunci cănd fototranzistorul e umbrit...(5v(HIGH) sau 0(LOW)?

Poate schema nu face exact ce vrei tu să facă ...şi am putea să te îndrumăm spre rezolvarea problemei!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări