kidomorphine Postat Februarie 3, 2017 Partajează Postat Februarie 3, 2017 (editat) buna seara...am si eu nevoie de ajutorul vostru daca se poate...am de refacut niste senzori de pe o seamanatoare care numarau semintele ce erau puse in pamant....mentionez ca placa senzorilor nu mai e functionala, a fost alimentata pe invers...senzorii sunt alcatuiti dintr-un led infrarosu si 2 fototranzistori ...pe placa originala era folosit un LM324....eu ma gandeam sa folosesc o poarta logica SAU la care sa leg ambii fototranzistori pe intrari si iesirire sa le duc intr-un ULN2804 ...din ULN sa duc vreo 5-6m de cablu pana in cabina iar de aici prin optocuploare sa ma leg de un arduino ..... Am nevoie de pareri, sfaturi .... http://imgur.com/a/LyKcN http://imgur.com/owMuBQZ Editat Februarie 3, 2017 de kidomorphine Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 4, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2017 nu are nimeni nici o idee? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 4, 2017 Partajează Postat Februarie 4, 2017 Cred că era mai bine să încercați să scoateți schema plăcii originale, e ceva de muncă, dar nu pare foarte complicată în fond.E mai greu de văzut ce valori aveau rezistențele arse, dar nu imposibil. Placa defectă era conectată cu un numărător de pe altă placă (din cabină) și care e defectă și ea, sau cu cine comunica ? Există cumva posibilitatea ca prin fața numărătorului optic să treacă simultan și mai multe semințe, sau doar câte una odată ? Cam ce viteză de numărare e necesară acolo ? Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 5, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2017 placa originala e bagata toata in plastic....foarte greu de scos chiar si cu aer cald....de valori nici nu mai zic.....da, placa comunica cu o alta placa din cabina pe care nu o am...am doar senzorii cu placile acestea.....din ce am inteles se pune cate o samanta la vreo 15-20 cm....multumesc pentru raspuns Link spre comentariu
validae Postat Februarie 5, 2017 Partajează Postat Februarie 5, 2017 Trebuie ceva muncă acolo, mai ales că nu știi ce nivel are semnalul cu care comunică senzorul optic și numărătorul din cabină. Va trebui la început să determini prin teste nivelul logic corect necesar numărătorului din cabină și apoi să faci un montaj de senzor optic ,,de la zero,,. Asta nu ar fi chiar așa complicat, trebuie doar să folosești chiar boabe de porumb la teste , ca să te asiguri că senzorul le ,,vede ,, corect și când trec în viteză printre fototranzistor și fotodiodă. Link spre comentariu
Electronicserver Postat Februarie 5, 2017 Partajează Postat Februarie 5, 2017 Vrei sa folosesti neaparat arduino? Se poate si fara. Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 5, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2017 eu am 2 fototranzistori si o fotodioda si de asta m am gandit sa folosesc o poarta SAU....daca nu vede un fototranzistor boaba de porumb il vede celalaltul...dar nu stiu daca semnalul dat de senzor e bun pentru poarta SAU .....vreau neaparat sa folosesc arduino pentru ca i mai usor. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Ai putea să încerci să foloseşti fototranzistorii înseriaţi, astfel se vor comporta ca unul singur, dar cu un unghi mai mare de acţiune. Indiferent care din ei va ,,vedea,, bobul de porumb, rezistenţa totală va creşte sesizabil.... Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Fototranzistoarele au timp de raspuns de ordinul microsecundelor, si sensibilitate destul de mare la variatiile de temperatura.Fotodiodele sunt mai rapide, pot ajunge la nanosecunde (cele "pin", cu zona intrinseca intre p si n). Au sensibilitate mai mica la lumina, semnalul trebuie amplificat. Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 6, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2017 nu pot sa-i pun in serie deoarece sunt incastrati in plastic si au un fir comun, deci tot in paralel trebuie.....eu tot nu inteleg cum functiona placa originala cu cei 2 senzori legati la un lm324. Link spre comentariu
elmar Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Protobabil că LM324 amplifica semnalul ”cules” de pe fototranzistori...şi-l transmitea prin cablul la bord...în pinul procesorului(microcontrolerului) care numără impulsurile (adică umbrele boabelor) Este ceva de genul din exemplu dat de @Electronicserver ...partea cu lm358 până în pinul 2 al lui 555. Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 6, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2017 da....lm324 amplifica semnalul de la senzor si-l trimite mai departe.....dar eu am 2 senzori....cum procedeaza cu al 2 lea senzor? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2017 Partajează Postat Februarie 7, 2017 LM324 conține patru amplificatoare operaționale, probabil are alocate două din ele pentru amplificarea semnalului dat de cele două fototranzistoare și două pentru trigger..... Fără să încerci să scoți schema e dificil de spus. Vezi cu ce soluție se poate dizolva cumva plasticul sau rășina ce acoperă placa... Link spre comentariu
kidomorphine Postat Februarie 7, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2017 am incercat cu diluant si cu acetona si nu vrea sa se dizolve...intre timp am cautat si am gasit o schema cat de cat ok. ce parere aveti?? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2017 Partajează Postat Februarie 7, 2017 Poate ar fi util să folosești ceva cablu ecranat pentru semnal, să nu preia ceva zgomote care să fie numărate accidental. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum