Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse rezonante--masuratori mmy

Vizitator

Postări Recomandate

Pana acum am facut masuratori pe transformatoare recuperate din surse diverse pt ca ma bizui pe electrosecuritatea dovedita in anii de functionare. Si nici nu am mijloace de a realiza un traf care macar sa se apropie de tehnologia lor. Chiar si trafurile "chinezisme" sant mult mai corect realizate decat ce realizam noi pe vremea tovilor.

Azi am folosit un traf dintro sursa ATX veche-1996-, un forw ce lucreaza la 100khz si cu demagnetizarea activa (are inca un mos pt asta).

Primar-620uH si inductanta de scapari de 15uH cu sec de 12V in scurt.

Am mai pus o bobina de 10uH in serie si un cond de 220nF.

Sus, comanda in poarta

Mijloc-sus. curentul in drena mos-ului de jos.(1A/div)

Mijloc-jos. curentul in primar traf in osc1(1A/div) si in sec traf in osc3/5(5A/div).

Jos, tensiunea intre mos-uri (apros 200V/div).

Sarcina--10 ohm. Tens de iesire aprox 30V.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

3

• iop95

1

• FRobert

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am luat un traf forw dar cu 5,5mH in primar. Nu putea lucra in ZVS. Cum la toate trafurile primarul este impartit in 2 sectiuni legate in serie, le-am legat in paralel pt ca erau egale la masurat. Am obtinut cam 1,6mH in primar si aprox 8uH inductanta de scapari. Am mai pus o bobina de 10uH in serie si am folosit acelasi cond de 220nF.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Daca aveti trafuri din surse ATX forw si sectiunile primarului sant egale, punandu-le in paralel puteti obtine in jur de 30-35V fara stabilizare.

Link spre comentariu

Am pus un traf ATX forw la care nu sant egale sectiunile din primar, deci l-am folosit nemodificat. Are 5,6mH in primar si 20uH inductanta de scapari.

Se vede cum apar spikes-urile chiar si la rezonanta deoarece curentul de magnetizare nu poate descarca capacitate de iesire a MOS-ului.

Link spre comentariu

Am pus un traf ATX forw la care nu sant egale sectiunile din primar, deci l-am folosit nemodificat. Are 5,6mH in primar si 20uH inductanta de scapari.

Se vede cum apar spikes-urile chiar si la rezonanta deoarece curentul de magnetizare nu poate descarca capacitate de iesire a MOS-ului.

Acest fenomen am intampinat azi, facand niste teste pe sursa mea. Am schimbat IRG4PC50UPBF cu care functina sursa, cu tranzistori igbt STGW30NC60WD, si mosfet IPW60R070C6FKSA1, si cu nici unul nu mai comuta soft switch in configuratia anterioara (fara intrefier). Cum am pus 2 straturi de banda izolatoara intre miezuri, comutatia tranzistoarelor s-a inbunatatit, dar ca aveam o cadere de tensiune enorma intre idle (240V) si o sarcina de aproximativ 350W (170V), si nici forma curentului nu era satisfacator (nu erau comutarile in trecerea prin 0).

Link spre comentariu

Am mai gasit un traf ATX forw cu sectiunile primarului egale (partea proasta este ca mai multe trafuri nu le au egale, deci nu se poate folosi legarea lor in paralel) cu L =2,4mH.

Nu am masurat inductanta de scapari si am lasat tot bobina de 10uH in serie si cond de 220nF.

SUS: curentul prin traf, 5A/div

Mijloc sus: curentul prin mos-ul de jos, 5A/div

Mijloc jos: curentul in secundar, 10A/div cu sonda artizanala

Jos, tensiunea intre mos-uri

Prima poza nu e reusita dar nu am revenit pt ca s-au incalzit sarcinile si au ars masa de lucru.

Sarcina 16 ohm si tens iesire cam 43V la 210V retea.

Posted ImagePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Intr-adevar nu gasesti la toate trafurile chinezesti priimarele despartite egal la jumate

La sursa mea unde am tot facut experimente zilele astea am doua trafuri identice dar unu din ele are primarul inegal despartit deci nu poate fi pus in paralel dar se poate folosi una din jumatati

Am incercat eu sa folosesc o jumate din primar dar tensiunea din secundar pe partea de 2x30v cum am eu in mod normal cu primarul intreg (la 6mH) se duce in balarii cum e si normal. Eu nu inteleg cum ziceti dvs. ca folosind jumate din primar si aveti 2x30v

Folositi infasurarea aia mare, care in mod normal e pentru cei 12v intr-o sursa atx, cum am folosit eu sau pe cea care vine la 5v ?

Link spre comentariu

Poate nu iei in calcul ce am spus la fiecare postare: toate trafurile sant de la surse ATX FORWARD care de obicei nu sunt chinezisme. Cel putin ce am folosit eu sant numai HP.

Tensiunea este mare pt ca nu exista priza mediana si redresez cu punte (dezavantaj).

Deci niciun traf nu este de la ATX semipunte!!!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am gasit un traf de la o sursa flyback, cred ca de la un sistem audio-video. Este primarul cu cea mai mica inductanta gasita pana acum, aprox 150uH.

Pe sarcina 10 ohm ar fi peste 160W la care traful este rece.

Am masurat imediat sub frecv de rezonanta. Oscul are ultimele setari, deci si cele din film.

Posted Image

282 vizualizari, este un topic de succes !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am refacut masuratori cu traful ATX FORW de 620uH pt a vedea curentul la mers in gol.

Montajul cu 3525 nu mai e functional(a decedat 2110 si un mos) asa ca am folosit 2153 si 2 mos-uri de 5,5A/400V.

Condensatorul este de 220nF/1000V, bobina am uitat. Vin=190Vac

SUS- curentul prin traf, sonda decalibrata.

MIJLOC- curentul prin mos-ul de jos 1A/div

JOS- tensiunea intre mos-uri.

1-in gol

2-sarcina 110 ohm Vo=55V

3-sarcina 110 ohm paralel cu 23 ohm Vo=48V

004m.jpg005m.jpg006m.jpg

Nu se incalzeste deloc in gol, nu am niciun RC in circuit !!!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai curentul in gol arata foarte bine fara spike-uri si din cauza asta nu se incalzeau mosfetii fara sarcina asa cum am reusit si eu sa reduc inductanta la traful ala cu intrefier

IMG_20170304_132249.jpg

Cand polizam ferita, o luam din aproape in aproape. Penultima ajustare aveam in primar aprox. 500uH si curentul arata asa

IMG_20170227_190610.jpg

Se mai incalzeau mosfetii, dar usor

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări