Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pistol de lipit

Toni Marginean

Postări Recomandate

Prezint cum am recuperat cateva pistoale de lipit care se vand prin magazine si care ne creaza nemultumiri - le comparam cu vechile pistoale de lipit romanesti. In principal conexiunea dintre bobina cu sarma groasa si ansa este facuta dintr-o bucata de alama care inspre bobina incepe sa se miste iar inspre ansa nu strange bine sarma. Astfel nu se incalzeste ansa in timp util sau la o temperatura de lucru optima. Asa am ajuns sa caut solutii pentru recuperarea acestor pistoale de lipit. Am confectionat alt ansamblu cuplat la sarma groasa din secundar si am fost placut surprins sa constat ca pistolul de lipit functioneaza excelent, cel putin la fel de bine ca veteranul romanesc. Am sa postez maine si poze in acest sens. Teava de cupru, am recuperat-o de la o instalatie de climatizare, si am interpus-o intre bobinazul secundar si ansa.

Link spre comentariu

Teava de cupru, am recuperat-o de la o instalatie de climatizare, si am interpus-o intre bobinazul secundar si ansa.

poate ar fi mai util de precizat diametrul... unii ar putea fi nevoiţi să cumpere respectiva ţeavă pentru că nu au de unde-o recupera...

Link spre comentariu

Nu prea te afecteaza cu nimic daca oxideaza, toate tevile, cazanele si acoperisurile de cupru fac oxid si apoi este un material care chiar tine mult in timp.

Intrebarea este daca nu cumva este prea subtire in carne teava respectiva pentru curentii de acolo si cum se comporta in timp, putem sa ne bazam pe ele ? Aia sa fie singura problema a lor ? Pistoalele originale aveau bucata aia din cupru masiv.

Link spre comentariu

Păi faceți un calcul și vedeți ce secțiune are acea țeavă de cupru comparativ cu sârma (că nu-i pot spune bară) de bobinaj de la pistolul în cauză.....eu cred că țeava câștigă.

Link spre comentariu

Daca asa se face calculul inseamna ca ar fi un castig sa pun teava si eu la pistol romanesc. Pistolul meu merge bine dar cand am obiceiul sa abuzez de el si imi place sa tin mult apasat pe buton, tindea sa se incalzeasca traful destul de tare, dupa vreo 10-15minute de cositorit multe picioruse, ajungea sa friga.

Am descoperit ca temperatura se transmite prin cele doua tije de la ansa spre transformator (presupunere). Am montat doua "radiatoare" de cupru pe tije si chiar un ventilator care merge cand este apasat butonul si s-a rezolvat complet problema, acum e rece oricat l-as folosi. Ventilatorul are si super rolul ca sufla fumul de la lipitura si totul este curat si frumos, nu mai vine fum in ochi, de fapt nu mai exista fum deloc.

Daca tevile de cupru au destula sectiune fara sa afecteze in alt fel, inseamna ca as putea si eu sa le inlocuiesc si in felul asta, fiind sectiunea mai mica, caldura nu s-ar mai transmite catre traf.

Posted Image

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Asta chiar nu credeam să văd vreodată, un pistol românesc cu răcire forțată....eu cred că dacă vă place să aveți vârful de lipit mereu fierbinte, mai bine folosiți un letcon cu rezistență de 50-60W.Acela se încălzește mai greu la început, dar e mai ușor și are vârful mereu fierbinte.Eventual o stație de lipit termostatată.

Când am spus că secțiunea țevii de cupru e bună pentru pistoalele din ,,noua generație,, mă refeream la cele cu secundarul bobinat cu conductor de 3-4mm diametru, nu la cele românești, care au bară generoasă în secundar.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Haha, ar trebui sa o inregistrez ca inventie. Dar .. eu sunt sustinator capitalist deci nu stiu cine pe cine palmuieste. Ar suna cam urat sa zicem ca atunci cand a dat un capitalist de un lucru comunist a gasit imediat o cale sa il imbunatateasca cand comunistul nu a fost in stare sa il faca bun de la bun inceput.

Poate sa mearga nonstop asa, nu se mai incalzeste deloc si "tunelul de aer" al racitoarelor impinge frumos tot fumul afara din lipitura departe de operator.

M-am mai apucat sa cositoresc cu un letcon pe gaz in ultimele zile fiind mai practic (portabil) si am descoperit cat de groaznic e fumul respectiv, trebuind sa suflu cu gura aer sa nu imi intre in ochi. Multe lucruri nu le apreciezi pana nu realizezi cum este fara ele.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Eu lucrez cu doua Radioprogres-uri de cand au aparut ele. Cand unul se incalzeste, il pun cu manerul in sus pe o placa de aluminiu acoperita cu o carpa uda. Asa pot lucra toata ziua.

Fumul nu ma deranjeaza. Folosesc colofoniu "dopat" cu putin acid oleic si cu putina tamaie ca sa miroase frumos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări