Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trafo curent artizanal


Vizitator

Postări Recomandate

@maxente: Posted 27 January 2017 - 12:55 PM

Ba da, chiar cu un traf din ala mic o sa imi fac sonda de curent.

 

@miticamy: Posted 27 January 2017 - 12:55 PM

Pai eu am facut traful de curent fara suport teoretic, pot spune la plesneala !
Am bobinat 10 spire cu sarma monofilara acoperita cu PVC pe care am pus o rez (neinductiva) de 1 ohm. Am folosit torurile de ferita de pe cablurile video de la monitoarele CRT. Prin tor se trece firul care este in serie cu circuitul de masura.
Luna trecuta am mai facut 2 trafuri sa vad daca apar diferente intre ele: unul bobinat cu 22 spire pe care am pus 2,2 ohm si unul cu 33 spire pe care am pus 3,3 ohm. Asta pt ca nu am avut 2 ohm sau 3 ohm. Toate se comporta identic in intervalul masurat de mine si la toate oscul va arata 100mV pt 1A in primar. Ar fi bun si un filtru intre sec si osc dar nu am fost asa mult deranjat de lipsa lui pt ca noi urmarim mai mult calitativ ce se intampla, nu avem nevoie de precizie de 1%.
Posted 15 December 2012 - 03:09 PM
Si am sa pun tot aici oscilogramele obtinute in primarul unei surse atx cu sonda de curent profesionala TEK (sus) si cu una realizata in 2 minute pe un tor de pe cablurile video(asa cum am mai descris) (jos)
@maxente:
, traful de curent folosit pe post de sonda de curent e facut dintr-un inel de ferita din becurile economice, idee luata de la dvs. I-am bobinat mai de mult aprox 40 de spire si am pus acum o rezistenta de 11R pe capete si apoi un cond de 10n sa ii mai domolesc din ciudatenii. E ok din punctul meu de vedere adica macar pot sa vad o mica forma de curent, zic eu
@sesebe:

Miezurile alea toroidale din becurile economice nu sint bune pt traf de curent fiindca se satureaza foarte repede.

Tocmai pe saturatia acestor miezuri se bazeaza sursele din becurile economice.

 

@miticamy:

CT's operating at switched-mode frequencies normally use "soft" ferrite core
materials with a manganese-zinc (MnZn) active material due to the combinations of
relatively high permeabilities and low core losses which are attainable with this
material. "Soft" in this context means that the material has a low coercivity (He). The
relatively low saturation flux density (Bsat) of these materials of 250-400 mT is
generally not problematic in CT applications at power electronic switching
frequencies.

 

@sesebe:

Merge sau nu merge?

Eu am vazut ce simplu si usor se poate satura un tor si ce rezultat dezastruos ai pe urma la iesire daca este un traf de curent

@Smilex2:

Nici o ferita nu se satureaza daca pentru o anumita perioada si tensiune la bornele secundare se asigura numarul de spire necesar. Acea anumita tensiune este data de rezistor, de raportul de transformare si de curentul masurat. Dar si inversa e valabila: orice ferita se satureaza daca nu are suficiente spire pentru tensiunea si timpul aplicate.

Adica, torul din bec se poate satura sau nu, depinde de proiectant. Daca il proiectezi corect, se poate folosi ca traf de curent pentru o plaja destul de larga de curenti si frecvente. Sau pot fi mai multe, pentru domenii diferite. Iar daca nu-l proiectezi corect, poti pune ce ferita vrei, ca tot o saturezi. Eu am folosit si merge, le-am abandonat pentru o varianta asemenea dar cu izolatie peste ferita (tme).

Saturatia poate fi evitata prin inductie calculata conform formulei numarului de spire trafo smps (tensiune max. si spire in secundar). Dar fiind vorba de o scula de masura, ar trebui ca inductia aleasa sa fie mai mica la curentul si timpul maxim. Nu stiu insa ce se poate masura cu un simplu rezistor in secundar daca exista componenta continua sau daca unda e asimetrica gen forward clasic (necesita demagnetizare pe sarcina diferita). Mult mai corect si relevant imi pare un rezistor neinductiv adecvat curentilor si pierderilor aferente, inserat pe traseu si vizualizat cu osc. Dar eu sunt mereu subiectiv.

CITAT:

Nu stiu insa ce se poate masura cu un simplu rezistor in secundar daca exista componenta continua sau daca unda e asimetrica gen forward clasic (necesita demagnetizare pe sarcina diferita).

miticamy, 17:57

Am gasit o sursa forward, am pus un traf de crt pe tor ferita cu 10 spire in secundar si 1 ohm.

Oscilograma de sus este curentul in sursa mos-ului de putere iar cea de jos este in sec trafului de curent cu primarul in serie cu traful de forta.

Posted ImagePosted Image

Se pare ca miezul a avut timp sa se demagnetizeze.

Si sonda de curent TEK de sute de dolari este tot pt alternativ ca si imitatia noastra.

Dar in fabrica am avut sonda TEK si de CC dar de mii de dolari.

Pentru sursele noastre este suficienta sonda de alternativ chiar daca ar descrie numai calitativ fenomenele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristi7521

    1

Top autori în acest subiect

  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări