Dxxx Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Turcu_Dan - sunt evident cazuri in care doresti sa mentii o solutie de lustra, care nu asigura racire prin convectie, din motive estetice sau sentimentale. Si in astfel de cazuri sunt solutii: - cu CFL-ul situatia este ca tubul propriu zis nici nu degaja multa caldura, nici nu este sensibil la ea. Solutia ar putea sa fie ca sa demontezi partea de alimentare electronica si sa o dispui la mica distanta , insa in afara globului, lasabnd in glob doar tubul. - pentru leduri, de principiu solutia este similara, dar de obicei se prefera sa nu incepi cu un produs industiral ci sa construiesti de la zero. In speta uzual vorbim de heat-pipes, care permit dispunerea radiatorului la distanta relativ lejera fata de LED/COB. In plus in acest caz (spre deosebire de CFL) firele dintre driver si led sunt uzual strabatute de curent continuu, deci pot fi foarte lungi, daca este cazul. Blazeu - pai decat sa faci disectii si reverse-engineering, in acelas timp construiai surse de lumina led cu leduri si raciri bune, care ar fi ajuns la aia 50 de ani de folosinta... Martorul de tensiune cu led trebuie sa aiba limitare pe rezistenta serie, asta daca nu pui o dioda cu rezerve de sute de ori peste regimul de functionare, si preferabil redresare dubla alternanta, adica exact cum ai facut tu. Partea interesanta este: - ca in astfel de caz MTBFul pentru alimentare - ca discutam numai de rezistente si punte redresoare - este si de milioane de ore, daca puterea rezistentei este lejer supradimensionata. - ca temperatura de functionare a jonctiunii led va fi major sub 85 grade, de principiu montajul corect dimensionat ar trebui sa fie aproape la temperatura mediului. Cum in astfel de conditii si speranta de viata a ledului creste semnificativ iar diminuarea randamentului sub 70% nici nu este importanta -> rezulta ca poti obtine multe zeci de ani de functionare chiar si in functrionare continua 24/7. Link spre comentariu
morocanosul Postat Februarie 1, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2017 Puteți pune mai bine în lustre niște becuri CFL ,,economice,, și păstrați și aspectul original, aveți lumină plăcută și consum redus...... Deocamdata am sa aplic varianta aceasta,intre timp ma mai documentez si am sa aleg o solutie mai potrivita...Mai demult am mai incercat CFL-uri dar am fost dezamagit....e drept,erau made in CHINA,stiti si voi ce inseamna asta,a fost o curiozitate,le primisem cadou...niciunul nu a rezistat macar 1 luna/3-4 h/zi ! Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Eu am CFL care au implinit 20 ani, sunt din primele serii, Osram, au costat o groaza si aveau 5000 ore viata ca speranta, deci cam 5 ani. Dupa 20 ani functioneaza toate. adica 8 din 8, cele de 11W. Cele de 21W au trait si ele mai mult ca estimatia, dar nu au depasit 15 ani. Sunt intr-o lustra veche, dar care are ventilatie foarte buna. Deci se poate. La leduri daca ai racire corecta si ai rabdare 50 ani sunt sigur ca nu va fi dezamagire. Link spre comentariu
RealAlex Postat Februarie 3, 2017 Partajează Postat Februarie 3, 2017 Eu am trecut toata casa pe leduri ( in afara de baie si de bucatarie ). Insa am schimbat toate lustrele ( erau lustre de sticla cu 5-6 brate, pahare, petale, petalute, trandafiri ) cu unele in care becul sta liber si se poate raci in voie. De aproximativ 2 ani de cand am efectuat schimbarea nu s-a ars niciunul... dar parca imi este dor de lumina calda a becului cu incandescenta.PS: ma apuca nervii cand vad ca lumea inca cumpara bec economic neon. Ar fi trebuit scoase de pe piata inaintea celor cu filament. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2017 Partajează Postat Februarie 3, 2017 Au fost și sunt încă și becuri ,,economice,, CFL care țin și 2 (și peste) ani la prețuri decente.Am avut două becuri de 20W cumpărate din Ungaria la echivalentul a cam 10 Lei și au ținut cam doi ani de utilizare zilnică 4-5 ore minimum. S-au dus practic tuburile, dar electronica lor mai funcționează și acum cu alte lămpi de putere chiar mai mare... Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 3, 2017 Partajează Postat Februarie 3, 2017 RealAlex 1. Este normal ca cele doua tehnologii economice sa coexiste, adica si CFL si LED. Este clar cui apartine viitorul si in acest moment sa poate sa construiesti surse de iluminat cu randament global de la 220V~ pana la lumina de 150lm/W, adica inclusiv randamentul sursei. La astfel de randamente nu poti ajunge cu CFL. Insa pe piata va supravietui tehnologia matura (CFL) care poate sa concureze in special prin pret / cu tehnologia tanara si inca imatura LED. Este imatura pentru ca in continuare de la an la an sunt cresteri spectaculoase. Oricum insa dupa parerea mea produsele ieftine LED in general si becoleduri in particular sunt de prea proasta calitate momentan, si avantajele nu sunt reale ci potentiale. 2. La sursele led nu ai decat sa folosesti COBuri de 3000K si vei avea lumina "calda ca a becului cu incandescenta", asta daca folosesti ceva performant cu CRI peste 80, mai ales ca la temperatura respectiva de culoare gasesti fara sa-ti rupa buzunarele si de 90CRI. Din pacate becoleduri nu stiu daca gasesti gata facute cu 3000K, iar la CRI mi-e frica ca vei fi pe la 50-60 daca nu e clar specificat de un producator credibil... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum