Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Becoled-urile


morocanosul

Postări Recomandate

Acest tip de becuri se pot monta in acele lustre vechi(candelabre) care erau agatate de tavan? Partea de sticla sunt niste ornamente de sticla diverse modele,seamana cu un borcan cu gura in sus... ma gandeam la racire,nu se supaincalzeste ?? :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dxxx

    7

  • validae

    3

  • morocanosul

    3

  • adryano

    2

Top autori în acest subiect

Vezi ca sunt multe subiecte unde am explicat, adica exact raspunsul la intrebarea ta.

 

Dar, uite ca o sa reiau pe scurt:

- un led in exploatare de iluminat casnic ar trebui lejer sa reziste 50 ani de folosinta.

- insa cu conditia ca alimentarea sa fie corecta dar, in special, temperatura pe jonctiunea ledului sa fie mentinuta la valori joase, in general se accepta valoarea de 85 grade pe jonctiune.

- majoritatea becoledurilor nu realizeaza conditia asta, chiar daca exterior sunt bine sub 85 grade defapt proasta conductie a cladurii este responsabila. Rezultatul este ca sub exteriorul caldut, pe jonctiune sunt temperaturi prea mari, uneori peste 100 grade.

Rezultatul -> de la 50 ani de viata se ajunge la 1-2 ani, jalnic...

 

 

Un becoled trebuie macar instalat intr-o montura care sa permita la maxim convectia, deci cu degajari foarte mari si inferior si superior.

Daca punem becoledul care si asa a fost amputat de constructor la numai 2.000 ore intr-o incinta de tip vechi, inchisa fie deasupra fie dedesubt, sau prea stramta etc atunci defectarea se va produce extrem de repede, chiar zeci de ore.

Incintele facute pentru becuri cu incandescenta (dar chiar si cu descarcare) nu asigurau convectie datorita insensibilitatii acelor becuri la temperaturi inalte.

 

Evident ca producatorii uita sau neglijeaza sa spuna consumatorului aceste detalii.

 

 

Solutia este simpla, pentru ca suntem forum de electronisti: bricolajul unor surse LED cu racire corespiunzatoare, cei 50 ani de viata potentiala fiind cu totul respectati...

Link spre comentariu

Treaba cu racirea o cunosc dar problema mea este cum sa fac racirea sa fie eficienta? :nas: Asa cum am spus,este ca si un borcan cu gura in sus,jos nu are nici o deschidere deci convectia se realizeaza greu,si as vrea sa-i pastrez autenticitatea fiind vorba de o piesa(candelabrul) la care nu vreau sa-i stric design-ul,singura solutie ar fi sa demontez globurile de sticla si sa ramana doar....becoledurile...un adevarat kitch...! Cred ca am sa raman la varianta clasica...becuri cu incandescenta,duliile sunt din ceramica...au functionat 50 de ani...or mai merge...pana trebuiesc inlocuite becurile/intrerupatorul..! :freaza:

Link spre comentariu

Solutia actuala in cazul tau sunt becurile filament led. Gasesti acum in tot felul de baloane care vor pune in adevarata valoare candelabrul. Am prins si eu vremurile cand candelabrul avea toate becurile, dar numai unul sau doua erau insurubate complet. Cand aveam invitati mai strangea tata la becuri, in rest un singur bec era suficient ca sa ne uitam la televizor. Becul filament led iti permite sa completezi candelabrul, culoarea e buna, racirea se face multumitor. Am testat becuri de 4W si am fost foarte incantat.

 

Folosesc becuri cu led de multi ani, in special pentru iluminat exterior si am incercat tot felul de modele si puteri. Este foarte adevarat ca produsele de consum sunt foarte consumabile, scrie de obicei pe ambalaj ca anii aia multi sunt valabili doar pentru o folosire de max 3 ore pe zi si nici alea continuu. Eu le folosesc si 8 ore in continuu, e drept ca noaptea cand e mai frig si durata de viata e mult mai mica, dar asta e.

Link spre comentariu

Va rog mai incet cu .... neadevarurile, pentru ca ma vad nevoit sa intervin si daca este trolling nu o sa permit.

Prea mult pentru o singura postare!

 

- durata de viata a unui becoled depinde de orele de functionare, asta este un adevar pleonastiic. Insa la leduri nu depinde de durata lunga sau scurta a unei etape de iluminare, asta desigur daca cele mai scurte ajung sa duca ansamblul la echilibru termic.

Deci faptul ca s-a ajuns la 25.000 ore de functionare va semnifica intotdeauna jumatate din viata, indiferent ca s-a facut in etape de 2 sau 4 sau 8 ore...

 

- la temperatura redusa viata ledurilor si implicit a becoledurilor creste! (Poate ai transferat astfel de informatie de la CFL sau CCFL unde asa este.) Ce spui este gresit.

 

- de pomana citesti etichetele daca nu le si intelegi... 3 ore pe zi este durata medie de folosire a unui bec in conditii casnice - statistic.

Deci daca ar fi folosit in etape de 30 ore si apoi 9 zile pauza / sau ar fi folosit 6 ore pe zi din doua in doua zile / sau ar fi folosit 3 ore in fiecare zi - este acelas lucru.

Asta rezulta in aproximativ 1000 ore anual si asta duce speranta de viata medie la cei 50 de ani pe care i-am amintit.

 

Si fara sa fie propriu-zis greseala - becurile de care amintesti "filamet led" sunt mai curand de decor, emit prea putina lumina pentru a fi considerat iluminat...

Link spre comentariu

Dacă mi-ar da cineva astfel de ,,becuri led cu filament,, și gratis, tot nu aș folosi așa ceva pentru iluminat camera. Ar trebui să umplu camera cu ele și nu ar fi practice. Acel sistem nu va avea viitor, răcirea e inexistentă, lumina prea slabă ca să fie suficientă, doar o imitație nereușită a unui ..bec clasic.......

Am văzut recent la o cunoștință apropiată o lustră echipată cu ,,becuri led,, cu dulie normală. Deprimantă atmosferă, chiar i-am sugerat să pună alt corp de iluminat mai eficient, fiindcă nu am putut să citesc cum trebuie o fișă de instrucțiuni ale unui router la lumina lustrei aceleia.....

Link spre comentariu

Eu pot sa-mi sustin argumentele fara amenintari.

Stiu sa citesc ce scrie si ce scriu. Tocmai ca le folosesc noaptea , cand e mai rece, ma astept sa tina mai mult.

Asta am zis. Echilibrul termic se poate atinge la multe temperaturi in functie de cum se face schimbul termic cu mediul.

In principiu nspe mii de ore inseamna nspe mii de ore, nu conteaza ca le faci in doi ani sau in zece, dar e o problema de marketing, omul da bani multi pe un bec pe care crede ca nu-l va mai schimba vreodata, nimeni nu sta cu cronometrul in mana, toti se uita pe eticheta si vad 10-15 ani si pe urma se mira ca s-a ars dupa un an.

 

Tocmai aici intervine modul de folosire. La un candelabru cu multe brate, ca d-aia se cheama candelabru, becuri multe de puteri mici vor fi suficiente. Nu e descoperirea mea, e tendinta corpurilor de iluminat din magazine, cu cel putin zece becuri de 2-3 wati, luminand echivalent cu doua becuri clasice de 100W, arhisuficient, pot sa pun si poze.

 

Un bec care merge incontinuu are alt regim termic decat unul care merge 15 minute. Am constatat cu becul de pe hol care sta aproape permanent aprins. Primele modele au picat dupa 1 an, adica vreo 3000 de ore, foarte putin, acelasi bec din acelasi lot in subsol merge de 6 ani, in reprize relativ scurte, estimez de peste 4000 de ore. Astea sunt faptele , nu povesti.

 

Pana la urma ideea e ca ar trebui sa fim oameni, initiatorul va alege solutia care-i convine mai mult si eventual ne va impartasi experienta lui.

 

O zi buna si o viata minunata va doresc.

Validae am vazut mai multe feluri in magazin. La unele le zice Edison si sunt art-deco mai mult, nu sunt de iluminat. Mai sunt unele cu filament invizibil cand sunt stinse si foarte grafic cand sunt aprinse, dar alea nu-s led, tot deco.

Eu am luat de 4W la 315lm, de la acelasi producator de la care am luat si cu 6 ani in urma. O sa le adun si fac o poza. Au plecat cu leduri de 5 mm puse ca la tort, catastrofe, am avut tipul cocean de porumb, pe urma led compus si acum au numai tipul asta la vanzare, filament.

 

Retro fitingul e o batalie pierduta pentru led. Viitorul e in panouri sau distribuite in alte corpuri de iluminat, mici si multe, o sa pun niste poze sa vedeti tendintele din magazine, nu tehnologiile expirate pe care se chinui sa le vanda chinezii. E un domeniu in care tehnologia se schimba mai repede decat expira garantia produsului. Urmaresc de exemplu produsele firmei nanoleaf de ceva ani. Au avut un bec foarte high tech, cu fete poligonale, flux luminos mare, costa 100$ la raft, nu-l cumpara nimeni. Au pastrat forma si l-au transformat in bec smart, si au coborat pe la 30$ sa fie in tot cu concurenta. Acum promoveaza in aceleasi magazine un sistem modular de panouri smart, frumusele, dar inca scumpe daca vrei o suprafata mai mare.

 

Bineinteles ca va fi o piata si pentru oamenii care nu vor sa-si schimbe lustrele, dar becuri clasice au iesit din magazine. Foarte interesant e ca nici cfl-uri nu se mai vand in marile magazine de la sfarsitul anului trecut. Ma refer la retailer mari si agresivi in genul costco, nu mici buticuri.

Link spre comentariu

Ma cam umfla risul cind vad lumea rupindu-se in doua pentru a demonstra ca timpul de viata a unui led e 25/50/100.000 ore. In baza la ce aceste cifre?! O fi aici forum, dar folositi-va de el inginereste. Mai verificati ce inseamna MTBF(cum se calculeaza, ce caracterizeaza), ce este garantia(cum se calculeaza, in baza la ce, in ce conditii etc.)...totul in termeni tehnici, fara apșoara.

Link spre comentariu

Probabil ca a fost un typo, dar ai scris foarte clar in postul numarul 5 exact asta:

"noaptea cand e mai frig si durata de viata e mult mai mica"

 

Probabil ca ai vrut sa scrii "mare" si a ajuns "mica".

Inteleg ca nu ai avut intentii rele, dar sunt multi care fac afirmatii "pe invers" special ca sa declanseze discutii contradictorii, ceea ce se numeste trolling.

In rest optiunile fiecaruia cad in categoria gusturilor, care nu se discuta!

Daca 315lm ar fi reali la becul respectiv... ar fi bine, dar am mari indoieli la respectivul tip (filament).

 

 

Adryano

 

Vrei cumva sa dai lectii, cuiva? Controleaza-ti tonul.

Sa stii ca nu imi plac semidoctii, care au oaresce idee, dar defapt nu stapanesc nimic.

Esti nou aparut, si crezi ca poti da lectii?

Ai citit vreodata un DS de led? Erai atent?

 

MTBF nu este o marime caracteristica unui led.

Asta pentru ca acronimul din engleza inseamna tradus "timp mediu intre doua defectari" unde F vine de la failure, adica defectare.

Insa viata unui led nu este definita pana la defectare, ci pana la scaderea randamentului la 70%

Adica la sfarsitul vietii ledul emite sub 70% din ce emitea initial. Dar va mai functiona cu randament din ce in ce mai mic, mult si bine.

 

Desigur ca se poate vorbi de MTBF pentru un becoled, insa tu spui clar ca te referi la leduri. Si te referi gresit.

Link spre comentariu

In baza la ce afirmati ca sunt incepator? Nu, nu vreau sa dau lectii, doar am facut o remarca. Da, ati scris sensul fizic al MTBF-ului, dar sensul matematic? :) Plus ca niciun DS n-am vazut sa aiba indicat ca dupa 50000 ore va scadea luminozitatea cu 70%. In fine, vad ca aici nu se accepta de a bate cu bățu'n apa. Sanatate!

Link spre comentariu

Afirmatii care declanseaza discutii in contradictoriu "flame" sau cum vrei sa zici, potential polueaza zona, si eu sunt aici pentru ca asta sa nu se intample.

 

Nu am zis nici un moment incepator am zis, bazat pe afirmatiile tale, semidoct - consulta un dictonar ca aici nu dau meditatii de lingvistica.

 

Cauta pe net "L70" sau "led lifetime" si probabil ca o sa mai inveti cate ceva, care poate iti va fi folositor (apropo de 70%).

 

 

Mie mi se pare ... (mai bine ma abtin) ... ca cineva sa apara brusc intr-o zona si sa-si permita, ca nou-venit, un ton de genul "Ma cam umfla risul " vizavi de colegi care discuta serios pe un topic.

Experienta nu are nici o legatura, desi daca textul ar fi fost absolut corect probabil ca nu as fi reactionat. Posibil ca abordarea + afirmatii incorecte sa fi justificat mai mult din partea mea. Si sper ca aici am incheiat.

 

Astfel de mici derapaje pot jigni pe cineva sau declansa discutii neprincipiale - deocamdata este doar o atentionare...

 

 

 

Morocanosul

Ca sa vezi solutii cu racire optima - evident este vorba despre surse de lumina LED, dar manufacturate - poti sa urmaresti subiecte mai vechi.

Vei vedea solutii nu numai bune, dar unele si ieftine.

Totusi raportul cel mai bun calitate/pret il vei gasi numai cu leduri bune si recente deci costuri nu neaparat mici, asta daca doresti randament si calitate a luminii emise.

Nu promit, dar am de gand ... candva... sa pun pe forum cateva solutii de la mine, cu proba timplului in spate.

Link spre comentariu

Puteți pune mai bine în lustre niște becuri CFL ,,economice,, și păstrați și aspectul original, aveți lumină plăcută și consum redus......

Aici depinde si de lustra, am un spatiu unde iluminatul functioneaza 12 ore pe zi, deci am vrut neaparat ca becurile sa fie economice. Insa datorita constructiei lustrei (ornamentele de sticla asemanatoare cu un borcan intors cu gura in jos, iar deschiderea "gurii" ornamentului de sticla destul de mica, chiar si becurile de tip CFL rezista putin, 8-10 luni de zile. Deci nici nu se punea problema de becoleduri. Acest tip de lustra faciliteaza supraincalzirea becurilor, si cred ca cedeaza partea electronica din ele. Insa daca fac un calcul, consumul de curent este redus la mai putin de jumatate fata de becurile halogen chiar daca schimb cate un CFL tot la 9 luni, asta cu tot cu costul unui nou bec CFL. Becurile pe care le folosesc sunt Philips si Osram. Dar am folosit si CFL din Kaufland, facute special pt magazinele lor (Klassic parca se numeau), spre surprinderea mea, acestea au tinut cate un an fata de Philips/Osram, insa acum nu se mai gasesc in magazinele lor.

Link spre comentariu

Studiand mai multe DS-uri, pe o perioada mai mare de timp (de ex, si de acum 5 ani), se pot trage niste concluzii.

Producatorii, impinsi de marketing, nu mai precizeaca chiar toata povestea ledurilor, asa cu era normal.

 

Da, la 70% din luminiozitate, ledul se considera la capatul vietii!

La fel este si in cazul becurilor Metal-Halide.

La fel e si in cazul condensatoarelor: <70% din capacitate, si si-a trait viata.

Unele DS-uri contin informatia asta, alta nu.

 

Ce bine ar fi daca discutia s-ar desfasura si pe baza de argumente tehnice, nu doar 'am auzit eu de la o pasarica' / 'am citit un singur DS si stapanesc domeniul'.

Unii chiar au citit si experimentat la greu, altii, mai putin.

Important e, insa, sa nu aruncam cu informatii neverificate si nici sa nu ne inflamam ca are altul dreptate!

Ca doar suntem civilizati, nu?

Link spre comentariu

............

 

Retro fitingul e o batalie pierduta pentru led. Viitorul e in panouri sau distribuite in alte corpuri de iluminat, mici si multe, o sa pun niste poze sa vedeti tendintele din magazine, nu tehnologiile expirate pe care se chinui sa le vanda chinezii. E un domeniu in care tehnologia se schimba mai repede decat expira garantia produsului. Urmaresc de exemplu produsele firmei nanoleaf de ceva ani. Au avut un bec foarte high tech, cu fete poligonale, flux luminos mare, costa 100$ la raft, nu-l cumpara nimeni. Au pastrat forma si l-au transformat in bec smart, si au coborat pe la 30$ sa fie in tot cu concurenta. Acum promoveaza in aceleasi magazine un sistem modular de panouri smart, frumusele, dar inca scumpe daca vrei o suprafata mai mare.

 

Sunt intrutotul de acord cu aceste afirmatii. Am dat bani pe niste becuri LED de format "clasic", vreo 2 "ieftine" au crapat in timp "record", altele, mai scumpe, inca functioneaza, insa sunt (inca) departe de acele zeci de mii de ore....

Urmatorul pas ar fi achizitia unor aplice pentru plafon, care sa inlocuiasca actualele aplice cu bec incandescent; pe hol, care e relativ intunecos, e util de avut in functiune iluminatul pe perioade mai lungi, mai ales in perioada cu ziua mai scurta decat noaptea....

 

Becul led cu lumina rece pe care l-am cumparat in mod eronat, a ajuns in camara de la tara (care e in general mai rece, si unde e insurubat intr-o dulie goala, atarnata de firul care iese din tavan, motiv pentru care ma astept la cea mai buna viabilitate), unde reducerea de la 60-75-100W la 7W e o chestie buna, mai ales ca soacra-mea de obicei uita sa mai si stinga acel bec la plecare....

 

In faza de cercetare-informare-reverse engineering am "disecat" cateva becoled-uri; ce am constatat: multe din ele au cedat prin defectarea cate unui (sau chiar mai multe!) din ledurile alimentate in serie; oarecum tipic pentru suprasarcina termica de care s-a tot pomenit. Mult mai putine s-au defectat in partea de balastare/limitare/control, si mai ales cele echipate cu componente semiconductoare pe aceasta sectiune, balasturile capacitive (ieftine, care de fapt solicita ledurile mai rau in regimurile tranzitorii), nu le-am gasit niciodata paradite. (Cu multi ani in urma am instalat si eu lampita de semnalizat pozitia intrerupatorului cu led - era "in moda", dar de fapt solutia ieftina, cu bec de neon [ala portocaliu, cu rezistenta serie] s-a dovedit destul de "perisabila". Prima incercare am facut-o cu schema "economica": condensator serie, de reactanta, led cu dioda antiparalela, pentru cealalta semialternanta, rezistor de "limitare" si inca unul pentru descarcarea condensatorului de reactanta. Destul de repede mi-au crapat ledurile....(vreo 2 saptamani; cam putin pentru o componenta care folosita corect ar fi trebuit sa fie aproape "vesnica"!). In consecinta am renuntat la "economie" si am desfasurat tot ce stiam in materie de protectie:

dioda antiparalel cu ledul SI o rezistenta de limitare; 4 jonctiuni in conductie directa, pentru a proteja ledul de supratensiune/supracurent direct; alimentare prin punte 1PM4, utilizarea ambelor alternante reducand valoarea condensatorului serie la jumatate (practic am redus de la 0,22 la 0,1 uF. Ledurile alea functioneaza de aproape 20 de ani - 3 buc - in demisolul casei de la tara. Asta inseamna o solutie la care s-a pus accentul pe siguranta in functionare si nu pe economie!!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări