Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare strung prin invertor trifazic?


invest20042001

Postări Recomandate

va salut. De curand am achizitionat acest strung http://www.elforum.info/topic/122716-strungul-meu-spb-250-saro-targoviste/

si sunt interesat daca in lipsa alimentarii trifazice as putea sa il alimentez prin acest invertor https://www.olx.ro/oferta/invertor-omron-2-2kw-220-380vca-variator-turatie-motor-trifazat-ID79U7o.html

ca sa nu mai fie cazul de a instala 380v.

 

Multumesc frumos. Atasat este eticheta de pe motorul strungului .

 

de mentionat ca eu nu vreau sa schimb turatia motorului din invertor, vreau doar sa alimentez motorul.

 

 

Multumesc frumos

post-178671-0-51539700-1485861365_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • invest20042001

    27

  • daniel_88

    9

  • sesebe

    7

  • iop95

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca vad bine pe eticheta motorului spune ca avem un motor de 1,25 kW. Daca intr-adevar atat este atunci merge alimentat cu acel invertor de 2,2 kW, mai ales ca are alimentare monofazica.

Link spre comentariu

alimentare monofazica are invertorul, strungul are alimentare trifazica.

 

sa inteleg ca merita sa dau 1000 lei pe acest invertor?

 

ideea este ca strungul schimba sensul din rotatia motorului, adica la filetare spre exemplu, cand motorul se invarte intr-un sens, eu trebuie ca la un moment dat, sa ii schimb brusc sensul de rotatie. In acel moment nu pateste nimic motorul sau invertorul?

Link spre comentariu

Controlul unui motor asincron folosind invertorul este impecabila, nu il afecteaza cu nimic, vei avea o gramada de setari, cum ar fii timpul de accelerare sau timpul de oprire, si asfel vei avea un fel de soft start, soft stop;de asemenea unele au si control de cuplu.

Despre pret nu vreau sa ma exprim, am luat si mai ieftine , DAR nu Omron.

Link spre comentariu

O bere virtuala :limb:

 

O ultima chestie, sa lasi conexiunile motorului asa cum sunt pentru 380V. Chiar daca spune ca la 220V trebuie triunghi, in practica am observat ca ia foarte mult curent, si in final invertorul intra in protectie; asa ca daca e in stea, sa-l lasi asa.

Iti recomand de asemenea sa ii tragi comenzi externe, atat pentru frecventa (potentiometru logaritmic de 4k7 sau 10 k), comutator cu doua pozitii pentru sens, si un start/stop. Vezi ca e posibil sa ai si franare in DC, poate te ajuta.

Link spre comentariu

stati un pic ca ma pierdeti pe drum.......

 

Strungul are un joystick careactionat in sus porneste motorul in sens orar, apoi lasat la jumatate opreste motorul ( posibil acum actioneaza frana) iar lasat in jos, schimba sensul motorului. Eu trebuie sa fac ceva schimbari acolo? Ma gandesc ca cele 4 fire ale cablului care intra in tabloul strungului, trebuiesc legate la iesirea din invertor 3+n si atat. Gresesc?

 

eu as vrea sa nu schimb turatia motorului prin modificarea frecventei pentru ca asta ar afecta si turatia pompei de apa ( tot 3+n) ca si parametri transformatorului din tablou, cel care se ocupa de comenzi si iluminat.

 

din nou, Gresesc?

Editat de invest20042001
Link spre comentariu

ok, start/stop ......ce?

 

ca strunul are un intreruptor general de cuplare la retea iar motorul porneste si se opreste din joystick.

 

motorul strungului nu ramane pornit pentru ca apoi un ambreiaj sa cupleze intreg lantul cinematic, este putin mai simplu, tot lantul este complet iar actionarea se face prin pornirea/oprirea motorului electric, lucru care se face din acel joystick. Strungul nu are ambreiaj nici mecanic si nici electromagnetic.

Link spre comentariu

Daca ,convertizorul se alimenteaza la 230V monofazic,obligatoriu,se schimba legaturile la motor din stea in triunghi.

Este recomandat sa fie setat(in setarile convertizorului)puterea motorului sau cel putin curentul nominal.In acest fel vei avea protectie pt motor si convertizor in acelasi timp.

In cazul cand vei pastra legaturile pt 380v(in stea) ,puterea motorului va fi redusa aproape la jumatate si convertizorul nu va sti atunci cand se depaseste curentul de sarcina al motorului.

Nu este de joaca cu astfel de echipamente.

Link spre comentariu

Sigur, nu am de gand sa ma joc, dupa cum vedeti nu ma sfiesc in a cere sfaturi de la cei care se pricep mai bine decat maine (si daaaa, sunteti multi 😀 ) ....iar unde nu inteleg, sa fiti siguri ca nu fac eu ci rog pe altcineva care stie cu ce se mananca treaba asta. Deocamdata ma tin dupa domniile voastre, inca nu m-ati pierdut 😀

Link spre comentariu

Incearca cu legaturile in triunghi, vei vedea ca inverterul dupa cateva secunde de functionare va intra in protectie, eu nu am reusit pana acum sa comand un motor cu inverter cu alimentare monofazica in triunghi, dar cine stie poate reusesti tu.

Start/stopul va fi pentru a avea tensiune la iesirea inverterului, motorul cu ce il alimentezi daca nu ii dai comanda. Restul de comenzi le folosesti pe cele de pe strung.

Link spre comentariu

Intrebarea este asa, acest invertor are si el ceva protectie sau risc sa il bubui din prima? Parca nu as vrea sa fac experimente pe bani multi chiar asa doar de dragul experimentarii

Link spre comentariu

O sa fie mai complicat de atat.

trebuie eliminati contactorii si folosit invertorul. La intrarile logice ma refer.

Nu o sa aiba aceeasi viteza de reactie la schimbarea sensului.

Nu stiu ce ai probat @Danie 88, dar eu, motoare cu invertor monofazic , am folosit.

Daca il pornesti in sarcina, gen filet, nu merge. Numai in triunghi.

Eu spun ce am experimentat eu. Nu este obligatoriu cea mai buna solutie.

Pompa de lichid la revedere. Ori o bobinati monofazic, ori somn.

Un invertor, controleaza un motor. In 99 % din cazuri. In celelalte controleaza 2 identice cu aceeasi sarcina. Gen pompe.

Editat de dorofteius
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări