Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa Preamplificator 12AX7, ECC83

Vizitator Sega Official

Postări Recomandate

Vizitator Sega Official

Buna ziua, am achizitionat o lampa de tip Genalex - Gold Lion ECC83 (Premium) si voiam sa va intreb, poate sunteti mai in domeniu ca mine, daca o schimb cu lampa dintr-un preamplificator presonus bluetube dualpath, trebuie sa tin cont de ceva anume ? Adica, il pot arde sau sa il stric ?
V-am atasat mai jos poze si pdf-urile de la ambele, cu specificatiile, mentionez ca pream-ul respectiv are o lampa de tip 12ax7 stock (ceva chinezarie cred), ideea e ca aceasta lampa pe care am cumparat-o Genalex - Gold Lion ECC83 (Premium) am mai pus-o intr-un preamplificator Gold Mike 9844 si subit dupa 2 zile de functionare a inceput sa scoata un fasait foarte deranjant care nu a mai putut fi remediat cu o alta lampa..Multumesc tare mult, o zi frumoasa va doresc!

Link download bluetube pdf, lampa, specificatii :https://mab.to/FkV6niylM

PS: Sper ca nu am facut reclama, imi pare rau dar nu pot sa atasez fiserele cu "Attach Files" sunt prea mari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spirochetu

4

• zal

1

Top autori în acest subiect

Pînă nu încerci nu ai de unde să şti, nimeni nu poate da un verdict din ochi. Fîsîitul poate avea mai multe cauze, aceeaşi lampă se poate comporta diferit în altă sculă, chestie de schemă, tensiuni şi curenţi, impedanţe şi capacităţi parazite, etc.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

De ce crezi / ai impresia ca tubul fabricat in China este mai slab calitativ decit tubul Gold Lion ? Acel preu nu este cumva asamblat tot in China ? In aceasi tara sunt fabricate si restul componentelor din preu .Imi place logica ,tubul cu care a venit preul este o "chinezarie " dar preul fabricat tot in China nu este chinezarie .Eu nu condider nici preul si nici acel preu "chinezarii" .Tubul Gold Lion poate fi defect ,am intilnit tuburi "de noi " defecte .Schimba in aparate tubul GL cu "chinezaria" vezi daca mai apar acele zgomote.In orice aparat poti schimba un tub cu acelasi model de tub ,nu cu altceva ,in principiu nu ai ce sa strici schimbind un tub ,se extrage din soclu si se monteaza unu similar ,simplu .ECC83=12AX7 .Verifica preurile fara cabluri pe intrari ,asculta daca mai ai zgomote ,daca nu mai ai ,este posibil sa ai cabluri defecte ,mufele de la cabluri.Poti pune poze cu interiorul celor doua preuri ?

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator Sega Official

Din ce am testat eu, am vazut ca e diferenta de sunet, cu lampa asta gold lion se aude mai carnos, mai multe medii, joase.. problema e ca in primul preamp in care am testat s a stricat dupa 2 zile si voiam sa stiu daca asta ar fi problema sa nu il bulesc si pe asta :))

Link spre comentariu

Poate muta cineva discutia la tuburi ,ca nu asta este sectiunea unde se discuta despre tuburi.

Pare a fi un preamplificator hibrid: solid-state -tube

Daca problema provine din partea solid state(tranzistorizata-siliciu) locul potrivit al acestui topic este la ""accesorii audio "".

Sunt putine sanse ca tubul sa fi creat probleme.Cand a scos tubul din soclu nu se stie cine s-a deranjat mai mult pe placa electronica...poate soclul nu este lipit bine pe pcb, ori a deranjat vreo mufa.

Link spre comentariu
Vizitator Sega Official

Pare a fi un preamplificator hibrid: solid-state -tube

Daca problema provine din partea solid state(tranzistorizata-siliciu) locul potrivit al acestui topic este la ""accesorii audio "".

Sunt putine sanse ca tubul sa fi creat probleme.Cand a scos tubul din soclu nu se stie cine s-a deranjat mai mult pe placa electronica...poate soclul nu este lipit bine pe pcb, ori a deranjat vreo mufa.

Deci una peste alta sa inteleg ca pot testa tubul fara nici o problema nu ?

Link spre comentariu

Tubul este nou din cate inteleg, deci singurele probleme care ar putea aparea ar fi niste eventuale scurturi interne ale tubului si asta se verifica foarte simplu cu un ohmmetru:

Conform acestui datasheet:

http://www.r-type.org/pdfs/ecc83.pdf

Folosesti scala maxima de masura a ohmmetru-i(unde un multimetru masoara rezistente-o sa vezi litera greceasca omega(ohm) si valori de la 200 ohmi la 2000M ohmi pe multimetru, in caz ca nu stii deja).

deci pe scara de 2000M sau 200M daca nu ai alta, masori cu cele doua testere sa nu ai nici o rezistenta.Adica multimetrul digital trebuie sa arate over limit.

Singurii pini care trebuie sa arate o valoare , una mica(de ordinul ohmilor) sunt cei notati F si FC in pdf.

O alta problema ar mai putea fi emisia tubului, dar daca e nou...

Nu vad de ce ar fi tubul problema.

Dupa ce vezi ca tubul nou nu are nici o problema, speram sa nu aiba, altfel trebuie returnat,

daca pui tubul dinainte la loc si problema persista , e clar ca nu tubul a stricat ceva.

Eu banuiesc mai degraba lipituri reci.O relipire a montajului te-ar lamuri.Cea mai nasoala situatie ar putea fi strapungerea unui condensator de cuplaj in cazul in care nu a rezistat la tensiunea luata din anodul tubului, dar atunci nu prea cred sa fie tubul insusi de vina ci mai degraba calitatea condensatorilor de cuplaj.Astazi nu prea se mai intalnesc astfel de probleme.Condensatorii au evoluat prea mult.

pana acolo, verifica scurturi!

Pune o poza cu cablajul pe partea cu lipiturile.

Editat de spirochetu
Link spre comentariu
Vizitator Sega Official

Tubul este nou din cate inteleg, deci singurele probleme care ar putea aparea ar fi niste eventuale scurturi interne ale tubului si asta se verifica foarte simplu cu un ohmmetru:

Conform acestui datasheet:

http://www.r-type.org/pdfs/ecc83.pdf

Folosesti scala maxima de masura a ohmmetru-i(unde un multimetru masoara rezistente-o sa vezi litera greceasca omega(ohm) si valori de la 200 ohmi la 2000M ohmi pe multimetru, in caz ca nu stii deja).

deci pe scara de 2000M sau 200M daca nu ai alta, masori cu cele doua testere sa nu ai nici o rezistenta.Adica multimetrul digital trebuie sa arate over limit.

Singurii pini care trebuie sa arate o valoare , una mica(de ordinul ohmilor) sunt cei notati F si FC in pdf.

O alta problema ar mai putea fi emisia tubului, dar daca e nou...

Nu vad de ce ar fi tubul problema.

Dupa ce vezi ca tubul nou nu are nici o problema, speram sa nu aiba, altfel trebuie returnat,

daca pui tubul dinainte la loc si problema persista , e clar ca nu tubul a stricat ceva.

Eu banuiesc mai degraba lipituri reci.O relipire a montajului te-ar lamuri.Cea mai nasoala situatie ar putea fi strapungerea unui condensator de cuplaj in cazul in care nu a rezistat la tensiunea luata din anodul tubului, dar atunci nu prea cred sa fie tubul insusi de vina ci mai degraba calitatea condensatorilor de cuplaj.Astazi nu prea se mai intalnesc astfel de probleme.Condensatorii au evoluat prea mult.

pana acolo, verifica scurturi!

Pune o poza cu cablajul pe partea cu lipiturile.

Mersi mult de tot, am repus tubul care era stock (ECC83s) in preamp-ul cu problema fasaitului (Gold mike 9844) si nu s-a reglementat nimic, nu stiu exact daca tubul l-ar fi stricat, acum intrebare este, acest preamp pe care il am in momentul de fata presonus bluetube dualpre v-a suporta acest tub gold lion ? Am sa masor si cu acele testere dar ma indoiesc ca tubul sa aiba vreo problema. Ce voiam eu sa aflu este daca poate dauna in vreun fel preamp-ului daca il testez pur si simplu, multumesc inca o data tuturor ce mi-au raspuns, stima!

Link spre comentariu

eu cred ca tuburile nu au nimic si ca de fapt ai miscat ceva, o mufa, sau chiar soclul tubului care poate n-o fi fost lipit ca lumea, sau pur si simplu problema ar fi aparut si fara interventia ta.

Poate ai uitat sa prinzi mufa de impamantare pe sasiu la interior ori ai desfacut un surub care asigura un traseu de masa sau legatura intre masa si carcasa si contactul este acum instabil.Eu as verifica doar conexiunile electrice si mecanice.

vezi ca piciorusele metalice ale vreunui condensator sau rdiatorul metalic al unui tranzistor sa nu atinga o alta piesa, sa nu fie vreun scurt provocat accidental.De cele mai multe ori prin chinezarii trebuie sa umbli tiptil...

Poate trebuie relipita toata placa electronica.Inspecteaza contactele electrice si mecanice.Daca muzica se aude probabil nu este nimic defect.

e cumva asta:

?

Link spre comentariu
Vizitator Sega Official

Da, acela este, v-am atasat si un filmulet cu el sa vedeti cum facea, oricum in momentul de fata nu il mai am pe acesta si tind sa cred ca sigur am dereglat eu ceva pe acolo in momentul in care am schimbat tubul, nu vad de ce s-ar fi stricat doar ca am schimbat lampa.. ca dupa cum v-am spus facea la fel indiferent daca o puneam la loc pe cea stock sau nu.. deci.. cam asta am vrut sa aflu, daca a fost din cauza lampii sau pur si simplu, am stricat eu ceva pe acolo, multumesc!

https://youtu.be/RN5JNZ9Py-Y

Editat de Sega Official
Link spre comentariu
Vizitator Sega Official

Am rezolvat, intr-un final am schimbat tubul si functioneaza ( acum sper doar sa nu faca ca celalalt preamp ), cine zice ca nu e sesizabila diferenta intre tubul stock din acest preamp si cel mentionat de mine anterior cred ca nu a testat vreodata despre ce este vorba, se aude mult mai "cu viata", sunet rotun, in fata si cu multe medii, sper ca nu am suparat pe nimeni, doar am incercat sa impartasesc experienta mea cu voi, multumesc inca o data si va doresc numai bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări