Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor VLF

Mark S

Postări Recomandate

Este o poveste veche, pe cand au aparut primele doua ceasuri cu cuart stricate. Nu stiu daca mai am pe undeva schemele. Banda de trecere era de 30 Hz, iar selectivitatea era remarcabila. Puteam sa vin cu oscilatorul si la 1 kHz de FI si nu intra. Semnalele telegrafice se puteau "asculta" doar cu osciloscopul. Posturile rusesti intrau bine, fara paraziti atmosferici. Sursele in comutatie nu deranjau pentru ca nu prea existau.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
On 2/8/2018 at 4:48 PM, puriu said:

Un fragment ditnr-o antena de emisie VLF din Suedia, veche de aproape un secol, se vede in figura de mai jos. De cateva ori pe an emite Morse pe 17,2 kHz. De exemplu, in cea mai apropiata duminica de 2 iulie. Se aude bine in toata Europa si pe Coasta de Est.

Emitatorul are indicativul SAQ si este localizat la mica distanta de Grimeton, langa Varberg (Suedia). Vedeti pe Google Maps aici.

Titulatura exacta este "World Heritage Grimeton Radio SAQ". Descrierea Wikipedia e aici, sub denumirea "Varberg Radio Station" . 

De ce este atat de faimos acest emitator? Pentru ca este singurul emitator din lume care este bazat pe un ... alternator urias, 

construit de inginerul Ernst Alexanderson , functionand inainte de inventarea tuburilor electronice de mare putere. Emitatorul a 

servit pentru comunicatii radiotelegrafice cu statul american, incepand cu anul 1924.

Alternatorn-200x300.jpg Grimeton_VLF_masts-300x210.jpg

In momentul de fata este intretinut de Alexander Association iar orarul transmisiilor sale se poate citi pe site-ul asociatiei :

http://alexander.n.se/the-radio-station-saq-grimeton/saq-transmissions/?lang=en

Grimeton Radio Station was listed as a world heritage site because, its original equipment is an exceptionally well-preserved example of the development of communication technology. In fact, it is still in working order.

Grimeton (call sign SAQ) still transmits a message to the world twice a year: at the Alexanderson Day (Sunday at the end of June/beginning of July) and at Christmas Eve. The frequency is 17,2 kHz CW.

There may also be additional transmissions on special events. Find detailed information about coming transmissions under the News menu.

Exista mai multe solutii de receptionare a semnalelor emise de SAQ, iata mai jos cateva link-uri :

http://alexander.n.se/the-radio-station-saq-grimeton/lyssna-pa-saq/?lang=en

http://dl1dbc.net/SAQ/

https://sites.google.com/site/sm6lkm/saqrx

http://www.pa3hcm.nl/?p=1232

http://www.qsl.net/dl4yhf/speclab/vlf_rcvr.htm#operation

Personal, am folosit antena mini-Whip si am receptionat cu placa de sunet (am folosit Asus Xonar D1). Ca software, am folosit Spectrum-Lab

Iata aici si un clip (nu-mi apartine!) in care SM4VII arata cum se receptioneaza semnalele SAQ printr-un convertor, pe transceiverul sau .

Succes la DX in VLF !

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

In Suedia a existat un emitator Alexanderson si in primul razboi. In cele doua razboaie mondiale, cablurile submarine erau taiate sistematic de marina germana. Singura comunicare telegrafica Europa - America erau transmisiile VLF. 

Link spre comentariu

Figura reprezinta un multiplicator de frecventa x100, nu un mixer VLF.  La comparatorul IC1 iesirea (colector in gol) trebuie alimentata cu o rezistenta la +5V.

Link spre comentariu
Acum 19 ore, puriu a spus:

Figura reprezinta un multiplicator de frecventa x100, nu un mixer VLF.  La comparatorul IC1 iesirea (colector in gol) trebuie alimentata cu o rezistenta la +5V.

Sigur, asta scrie si in titlul link-ului dar este o alternativa. Mi-am amintit ca pe vremuri doream sa ascult liliecii.. (erau scheme cu divizare de frecventa sau cu down-convertor)

Link spre comentariu

Am incercat conversia VLF in FI de 32,768 kHz unde aveam un filtru foarte bun, cu cuarturi.  Mai simplu si la fel de bine merge conversia VLF in AF cu o sincrodina, eventual si cu un filtru in AF daca zgomotul benzii deranjeaza. Pentru semnale telegrafice, sincrodina are sensibilitatea superheterodinei.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
La 13.02.2017 la 10:50, Mark S a spus:

@VAX

Problema amplificatoarelor "ultralownoise" am abordat-o mai demult, dar acum e prima data in VLF.

Intradevar, zgomotul benzii e bariera, dar tot exista un avantaj, micsorarea antenei la dimensiuni "ridicole".

Banda VLF mi-a placut din punctul asta de vedere. In "scurte" zgomotul e imens, dupa VLF, mai putin zgomotoase sunt benzile de ultrascurte.

Cum practica e cel mai bun profesor, am incercat diversi tranzistori, inclusiv SiGe adica BFP740 sau GaAs, NE3210S01.

Ca o curiozitate cu o oarecare sansa de aplicare in practica e ca, folosind acel GaAs ca amplificator, antena se reduce la o bobina autorezonanta de 5-6 cm lungime. Cu asta, receptioneaza la fel de bine ca un receptor f bun, cu antena telescopica deschisa la maxim.

@dalu

Interesant si ELF. Am vazut pe net ceva incercari de experimente, poate candva o sa incerc si eu

Screenshot_2018-05-30-18-52-02.png

Link spre comentariu

De fapt sunt doua etaje MultiQ  ...

Habar nu am cum se va  comporta la intermodulatii , dar cu siguranta zgomotul total va fi mai mic datorita cresterii selectivitatii .

Link spre comentariu
On 6/1/2018 at 1:14 AM, RST said:

Nu i-am cerut permisiunea, dar as posta si un clip al unui prieten, de asemeni forumist aici si el :) 

Salutare, 

Ia uite ce supriza, hi hi. Initial, clipul avea vreo 700MB si de-aia l-am urcat pe youtube, ca sa il pot distribui mai usor celor interesati. In descrierea sa am mentionat conditiile de receptie (antena miniWhip, (up)convertor VLF-HF care translateaza banda VLF in banda de 5MHz. Am ales banda asta din ratiuni de proiectare pe viitor a unor filtre de iesire, al caror ordin minim necesar va fi astfel mai scazut fata de situatia in care as fi convertit in 10MHz sau mai sus. 

Multi s-ar putea sa ma intrebe de ce ma straduiesc sa folosesc un convertor, daca tot dispun de un transceiver care poate receptiona de la 30kHz in sus... Raspunsul e mai complex, dar motivul principal e ca Icom IC-7300 introduce automat niste filtre si atenuatoare pentru semnalele receptionate de la 1800 kHz in jos. Atenuatoarele pot fi invalidate din meniul transceiverului, dar filtrele nu. Asadar, am preferat un convertor. Initial, am realizat unul cu mixer activ SA602. Rezultatele au aparut imediat, dar zgomotul si intermodulatiile erau cam mari si de multe ori, frustrante. Ulterior, am incercat o schema cu mixer pasiv (vedeti amanunte in textul clipului) la care am reproiectat complet filtrul de intrare, realizand unul eliptic si cu performante vizibil superioare. 

Acum ma lupt sa mai elimin din interferente ... dar pentru inceput, ma declar multumit !

73 si celorlalti pasionati de VLF, eventual celor care vor incerca sa receptioneze semnalele emise de SAQ cu prilejul zilei Alexandersson, 01.07.2018 !

Cu bine,

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Cezar, 
Am o mare nelamurire cu antiantenele astea, Miniwhip. De ce o astfel de antena cand daca tot esti silit sa folosesti o antena scurtata, poti scoate o sarma cat de lunga permite locatia? 
Care ar fi argumentele pro?

Link spre comentariu

A propos de pionieri. Exista un principiu secular: selectivitatea receptorului trebuie realizata cat mai "in fata". Preferabil, chiar in circuitul de intrare. O antena activa de banda larga nu suporta la intrare decat o antena electrica indecent de mica, altfel amplificatorul devine neliniar la orice semnal RF puternic. Amplificatorul antenei introduce si un zgomot inevitabil. O antena decenta si un circuit de intrare selectiv este tot ce trebuie pentru receptia VLF, chiar si cu o placa de sunet.

In VLF avem un camp electric si un camp magnetic. Pentru receptia eficace a campului electric este necesara o ditamai antena-paratrasnet. Mai abordabila este o antena magnetica acordata, cu factor de calitate mare. Un cadru performant este mai sensibil, dar mai scump. Necesita sarma Litz lunga si groasa. O antena acordata pe bara de ferita este mai simpla si mai ieftina. Cu materiale bune se poate obtine un factor de calitate de ordinul sutelor, cu sau fara multiplicator.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări