Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor VLF

Mark S

Postări Recomandate

Eh, nu-i asa imposibil :) Grunj/Manzalesti/jud Buzau. Si cred ca e la fel in orice zona mai departata de oras, de industrie.

Am gasit ceva interesant: http://www.janascard.cz/PDF/Design%20of%20ultra%20low%20noise%20amplifiers.pdf

Omul spune " an ultra low noise amplifier with gain 100 based on BC337. Although very simple, the amplifier has input noise below 0.7 nV/√Hz – lower than any monolithic OA and requires only 3 mA from 5 V supply". Chiar asa este.

Link spre comentariu

Domnule Mark S, sunt diferente mari intre tranzistoarele de acelasi tip de la producatori diferiti. Si sunt multe alte tipuri de tranzistoare de uz general cu factor de zgomot comparabil sau chiar mai mic decat BC337. Eu m-am ocupat de domeniul amplificatoarelor cu zgomot mic cu mult timp inaintea dvs (din cauza diferentei de varsta). Nu va luati dupa "chiflele" bagate pe net de unii si de altii. O rezistenta Rbb mica asigura factor de zgomot mai mic numai in cazul surselor de semnal cu rezistenta interna foarte mica.

Numai verificarea (sortarea) directa poate sa spuna daca un tranzistor are zgomot mai mic decat altele. Diferentele nu sunt foarte mari intre tranzitoarele cu zgomot mic sortate din loturi (tipuri) diferite. Se pot gasi si BC-uri romanesti cu Rbb mic. La majoritatea tranzistoarelor este mai suparator zgomotul de tip popcorn (burst noise).

In legatura cu receptorul VLF, factorul de zgomot minim se obtine pentru o anumita impedanta a sursei de semnal (antena plus circuitul de intrare) si la un anumit curent de colector. Insa este pura teorie, in conditiile zgomotului din banda (fulgere, zgomot industrial, etc)

Editat de VAX
Link spre comentariu

Ca sa nu fac un topic separat, despre receptia si eventual emisia ELF , ce parere aveti ? Acest domeniu de frecventa mi se pare fascinant, deoarece , printre altele , frecventele cerebrale se situeaza in aceast spectru.

Link spre comentariu

@VAX

Problema amplificatoarelor "ultralownoise" am abordat-o mai demult, dar acum e prima data in VLF.

Intradevar, zgomotul benzii e bariera, dar tot exista un avantaj, micsorarea antenei la dimensiuni "ridicole".

Banda VLF mi-a placut din punctul asta de vedere. In "scurte" zgomotul e imens, dupa VLF, mai putin zgomotoase sunt benzile de ultrascurte.

Cum practica e cel mai bun profesor, am incercat diversi tranzistori, inclusiv SiGe adica BFP740 sau GaAs, NE3210S01.

Ca o curiozitate cu o oarecare sansa de aplicare in practica e ca, folosind acel GaAs ca amplificator, antena se reduce la o bobina autorezonanta de 5-6 cm lungime. Cu asta, receptioneaza la fel de bine ca un receptor f bun, cu antena telescopica deschisa la maxim.

@dalu

Interesant si ELF. Am vazut pe net ceva incercari de experimente, poate candva o sa incerc si eu

Link spre comentariu

Receptia VLF are loc, tipic, departe de casa omului si de orice sursa majora de paraziti, aici incluzand si calculatorul. Semnalul receptionat de antena, fara cine stie ce amplificare dar bine filtrat, se inregistreaza sau se transmite in direct (prin UUS sau prin cablu coaxial luuung) la calculator. Repet, ceea ce conteaza este raportul dintre semnalul util si zgomotul benzii, iar acesta nu depinde de lungimea antenei si nici de zgomotul amplificatorului.

Atasez schema unui receptor serios, dar cam stufos, folosit de mai multi amatori. Amplificarea in VLF o face doar tranzistorul Q1, restul este o simfonie de filtre si accesorii, dar banda de trecere (ce include zgomotul) ramane cam mare dupa gustul meu.

post-217082-0-35165400-1486984188_thumb.gif

Link spre comentariu
Acela e un receptor simplu, direct audio, fara demodulare, ptr ascultarea la propriu a perturbatiilor atmosferice. Iarna e mai liniste...dar vara e o intreaga orchestra de fluieraturi, paraieli, trosnituri etc.
Intradevar, ptr asta nu trebuie amplificare cine stie ce, sunt suficient de intense si nici macar filtre daca in apropiere nu sunt statii radio puternice.
Ori, eu ma refer la semnale modulate, unele in frecvente, altele in amplitudine, intinse intre 8 si 45KHz. Sunt si mai sus, dar segmentul asta ma intereseaza cel mai tare. Pentru ca:
In 1993 am facut un receptor dupa modelul celui de mai sus, ptr perturbatii atmosferice. Atunci accidental-si spun "accidental" ptr ca din greseala amplificatorul meu a intrat in oscilatie- au aparut acele semnale "misterioase" care inca mai sunt si acum. Aceleasi, dupa aproape 25 de ani.
Deci ma intereseaza maxim sursa lor. In conditiile in care
1. Sunt semnale modulate, deci se exclude sursa naturala
2. Intensitatea lor scade sau creste brusc.Nu e fading
3. Ptr a le receptiona, cel putin in zona in care sunt, sensibilitatea amplificatorului trebuie sa fie extrema.
4. WebSDR-ul din Twente nu le prinde! Aici e marea dilema, de ce nu le prinde? Sa fie o sursa locala in zona mea? Dar..inca din 1993, cand pe atunci cea mai performanta scula electronica in zona era un TV color....?
Cand vremea imi va permite, o sa fac o excursie de cateva zeci de km...sa rezolv dilema asta. Din acest motiv eram si f curios daca se mai prind in alte zone ale tarii...
Cam despre asta e vorba:
Link spre comentariu

Este interesant. Acelasi tip de semnal modulat se aude pe mai multe frecvente in LF si in VLF. Probabil sunt armonici ale unui semnal cu frecventa mai joasa. Poate se gaseste o relatie intre frecventele la care se aud maximele. Frecventele de pe scala din film nu par OK. Postul de pe 153 kHz apare la 148 kHz.

Sub 9 kHz nu se pot emite legal semnale radio (prin antena), dar exista numeroase semnale VLF (3 - 30 kHz) ce se transmit prin fire aeriene. Pe liniile de 220 kV se transmit date intre statii electrice aflate la sute de km, in VLF si chiar in LF. Si locomotivele electrice pot transmite date prin firul de contact. Toate aceste fire radiaza, iar semnalele pot fi receptionate ca semnale radio.

Link spre comentariu
Am uitat sa precizez, frecventmetrul arata cu 5 Khz mai putin. Deci, la frecventa indicata se adauga acei 5 Khz.
Acel video e putin mai vechi...facut acum vreo 3 saptamani adica. Atunci lasasem special banda mai larga la FI si nu aveam modul de lucru FM.
Acele piuituri, acel semnal ciudat aparut inca din 1993 e numai pe 13Khz. Faptul ca apare si mai sus se datoreaza intermodulatiei, amplificatorul antenei fiind acordat, destul de larg, e adevarat, in jurul frecventei de 13 KHz.
Acum am redus banda de trecere in FI, am adaugat si modul FM. Cu rezultatele astea:
SEmnale sunt in toata banda VLF, unele modulate in frecventa, altele in amplitudine. Unele semnale apar si dispar brusc, dar emit continuu in intervale de ordinul orelor.
Acele piuituri, targetul meu de fapt, sunt modulate in frecventa si par in legatura o alta statie, pe 22KHz, care emite cu intermitenta.
Cel mai apropiat oras, Buzau, se afla la 50 Km.
In video se mai observa ceva, din cand in cand apare un fel de fascicul de semnale care perturba frecventmetrul si se aude ca o paraitura. Probabil sunt emise de releele de GSM, zona in care am facut acel video avea vizibilitate directa la relee, aflate cam la 1 KM.
Acele semnale pe 13 KHz se prin f bine si din casa, mai ales daca inchid tot ce e electric.

Cum spuneam, aparatura e pusa la punct acum si cand vremea va permite, poate saptamana viitoare, fac o excursie mai lunga prin imprejurimi. Sunt curios si daca din oras, in conditii de zgomot se mai aude ceva.

Link spre comentariu

Cand vremea imi va permite, o sa fac o excursie de cateva zeci de km...sa rezolv dilema asta. Din acest motiv eram si f curios daca se mai prind in alte zone ale tarii...
Cam despre asta e vorba:

Nu te opresc in demersul tau de a explora vecinatatile pentru ca face bine la sanatate. In schimb nu te astepta sa gasesti prea aproape sursa semnalelor alora care m-a intrigat si me mine o vreme. Am aflat apoi ca provin de la vechiul sistem de radionavigatie al rusilor numit ALPHA, aparut cu mult timp inaintea sistemelor de navigatie prin satelit. S-a crezut apoi ca sistemul ALPHA va disparea odata cu aparitia sistemelor GPS dar ce sa vezi, nu e chiar asa. Mai multe detalii gasesti pe regele NET. Oricum receptia simultana a intregului spectru al sistemului ALPHA reprezinta o provocare.

Succes

Editat de Radu_N
Link spre comentariu

Dau mai jos cateva liste cu statii radio VLF. Multe se pot receptiona si la noi (dupa o filtrare dubla, analogica in receptor si digitala in calculator). Toate transmit semnale telegrafice (FSK, MSK, CW). Cele militare sunt criptate, dar la celelalte se poate afla indicativul si locatia.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_VLF-transmitters

https://sidstation.loudet.org/stations-list-en.xhtml

http://www.mwlist.org/vlf.php

http://solar-center.stanford.edu/SID/AWESOME/docs/AWESOME%20Transmitters.pdf

http://pe2bz.philpem.me.uk/Comm/-%20ELF-VLF/-%20Info/A-105-Intro-Lf-Vlf/introvlf.htm

Link spre comentariu
Vizitator felix_c

Buna!

Inainte ma logam direct cu contul de Gmail, iar de vreo saptamana nu mai merge, asa ca am fost nevoit sa fac alt cont. Sunt userul Mark S :)

@ Radu_N

Pe prima pagina a acestui topic la fel am concluzionat si eu, ca acele semnale vin aproape sigur de la RSDN-20. Dar am niste mici nelamuriri

Nu pot masura frecventa cu exactitate, dar acel semnal pare sa fie centrat undeva putin peste 14Khz, dupa ce am vazut mai nou.

2. Puterea semnalului nu e constanta. Nu este fading, deoarece variatiile apar la intervale regulate. Iar, uneori nu sunt deloc, cateva zile, dupa care apar brusc. E cam atipic ptr un sistem militar.

3. Am incercat pe net diverse WebSDR. Nu le-am regasit nicaieri. |Ciudat ca din alte locuri nu se prind. Sau, ma rog, poate nu sunt suficient de sensibile. Spuneati ca le receptionati intr-o vreme. Mai sunt si acum?

In fapt asta a fost ideea ptr care am deschis acest subiect, curiozitatea daca si altcineva receptioneaza aceste semnale.

Link spre comentariu

@ Felix_c, ultima receptie VLF am facut-o in ajunul craciunului la transmisia SAQ si da, am auzit si atunci semnalele alpha. Se pare ca sistemul va functiona mult si bine. Scormoneste mai adanc pe net, eu am gasit la un moment dat diagrama de semnal al sistemului. Ceea ce spui tu de fading si altele...trebuie sa stii ca e vorba de mai multe emitatoare plasate la mare distanta unele fata de altele si care emit pe frecvente f. apropiate intr-o succesiune precisa de timp fiind coordonate la nanosecunda de un ceas atomic. In fapt cam acelasi principiu cu sistemul de navigatie prin satelit. Pentru receptia semnalelor submarinele si navele militare ruse folosesc un receptor specializat si dedicat, mare cat un R250.

Link spre comentariu
Vizitator felix_c

Da-l drq de net si de receptoare superspecializate care prind iluzii cu care ne hranim noi. Mare cat un R251. Intrebarea mea e simpla si raman la ea. Mai "prinde" cineva acum, aceleasi semnale? Fara sa se minuneze cat de militarizate sunt :)

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări