V10 Postat Iulie 7, 2019 Partajează Postat Iulie 7, 2019 (editat) Va rog sa-mi recomandati niste diode varicap potrivite pentru receptia VLF si care mai sint in productie si se mai gasesc prin magazine, am tot cautat dar pare ca nu prea se mai fabrica cele cu capacitati de sute de pico. As vrea sa scap de CV daca se poate, din motive de gabarit. Editat Iulie 7, 2019 de V10 Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iulie 7, 2019 Partajează Postat Iulie 7, 2019 Ma cam bate un gand asa sa construiesc un receptor vlf. Am gasit o schema destul de simpla pe net. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iulie 7, 2019 Partajează Postat Iulie 7, 2019 (editat) Acum 3 ore, V10 a spus: Va rog sa-mi recomandati niste diode varicap potrivite pentru receptia VLF si care mai sint in productie si se mai gasesc prin magazine, am tot cautat dar pare ca nu prea se mai fabrica cele cu capacitati de sute de pico. As vrea sa scap de CV daca se poate, din motive de gabarit. Prin radiourile de masina mai vechi se gaseau niste varicap-uri BB112 (arata ca niste BC-uri)....se foloseau ptr acord in unde lungi,cred. La targ gasiti destule troace si se pot recupera Editat Iulie 7, 2019 de grosu99 Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 7, 2019 Partajează Postat Iulie 7, 2019 Numai pe Ebay: bb112, BB313 (Siemens), etc. https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=am+varactor+diode Link spre comentariu
V10 Postat Iulie 7, 2019 Partajează Postat Iulie 7, 2019 Va multumesc pentru recomandari, probabil ca o sa-mi mai incerc iar norocul cu chinezii. Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 7, 2019 Partajează Postat Iulie 7, 2019 Va salut, Adaug si eu NTE618. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwj3vvfY6aLjAhVIU80KHR6EDlQQFjAAegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fwww.nteinc.com%2Fspecs%2F600to699%2Fpdf%2Fnte618.pdf&usg=AOvVaw1Fl8kUEOrKSTGUDvuuMxV3 O folosesc cu succes in lamparul meu home made. Link spre comentariu
V10 Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 La 06.07.2019 la 16:33, puriu a spus: Sarma mai lunga = rezistenta mai mare. Inductanta mai mica = frecventa de rezonanta mai mare. Rezistenta mai mare si inductanta mai mica = Q mai mic. Aveti dreptate. Totusi ceva este ciudat sau o fi vreo explicatie si pentru asta - bobina fara distantier intre straturi oscileaza la o frecventa mai mare (fara condensator in paralel) decat cea cu distantier intre straturi. De aici eu inteleg ca prima bobina are o capacitate proprie mai mica decat cea de-a doua chiar daca straturile de spire sint mai apropiate, ori eu am departat straturile de bobinaj la a doua bobina tocmai cu scopul de a obtine o capacitate mai mica. Poate ca ar trebui o distanta si mai mare intre straturi? Dar cu cat creste grosimea distantierului va creste si lungimea firului (rezistenta bobinei) si Q va fi si mai mic. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 18, 2019 Partajează Postat Iulie 18, 2019 (editat) Normal si teoretic o bobină cu distantier intre straturi are capacitate parazită mai mică deci frecvența de rezonanță proprie e mai mare. Totuși, dacă s-a mărit consistent distanța între straturi, inevitabil s-a mărit și diametrul bobinei. Implicit inductanţa (bănuiesc că nr de spire și lungimea bobinajului sunt aceleași). Marindu-se inductanţa, automat frecventa de rezonanță scade. În cazul particular al acestei bobine, poate marirea inductanţei a "cântarit mai greu" decât reducerea capacității parazite prin izolatie între straturi. Si de aici rezultatul (aparent) bizar ... În toate formulele de calcul, inductanţa depinde sensibil de diametrul bobinei și crește odată cu acesta. E mereu "la numaratorul" fracției... Editat Iulie 18, 2019 de +_Florin_+ Link spre comentariu
oroles Postat August 14, 2019 Partajează Postat August 14, 2019 Acum 5 ore, RST a spus: Derivat din receptorul ptr unde scurte, a rezultat si un receptor VLF cu performante exceptionale. Fara exagerare. Daca exista interesati, pot sa postez o schema. Nu e foarte complexa dar nici prea sumara, in principiu e o simpla conversie, cu Fi pe 455Khz ( de fapt 457.5Khz ). PS: Singura bobina din tot montajul este bara de ferita, in caz ca se foloseste. Ziua buna, suna bine ce ziceti, ar fi super daca aveti si vreun clip sa vedem cum merge ... Pai daca e atat de simplist, inseamna ca nu se intinde pe mult spatiu, nu? O poza aveti, de curiozitate? Eu as fi interesat. P.S.> Am ramas interesat in continuare si de punerea la punct a filtrului cu rezonatoare, doar ca m-am blocat la metoda de masura, care nu prea scoatea rezultate apropiate de ceea ce ati obtinut dvs. ! Ar mai trebui sa vorbim pe topicul de la celalalt receptorul al dvs., ca a ramas neterminata treaba asta la mine si parca e pacat... Numai bine! - Oroles Link spre comentariu
puriu Postat August 14, 2019 Partajează Postat August 14, 2019 Acum 2 ore, oroles a spus: Am ramas interesat in continuare si de punerea la punct a filtrului cu rezonatoare, doar ca m-am blocat la metoda de masura Metoda cea mai corecta este examinarea infasuratorii semnalului vobulat. Un filtru SSB cu putine cuarturi: Pe un canal se vede semnalul detectat, infidel si asimetric. Poza nu-mi apartine. Link spre comentariu
VAX Postat August 14, 2019 Partajează Postat August 14, 2019 Semnalul detectat este infidel si asimetric din cauza constantei de timp a circuitului RC de dupa dioda detectoare. Se poate diminua acest efect negativ prin baleiere lenta (secunde) a frecventei OCT. In aceasta situatie curba se vizualizeaza pe osciloscop cu tub de memorare (analogic - cine are asa ceva), cu osciloscop cu tub cu ecran cu remanenta mare (de la EKG-urile vechi sau de la radarele analogice), sau cu osciloscop digital (in regim X-Y). Se mai poate vedea curba de raspuns cu analizor de spectru cu RBW sub 100Hz (de preferat 10Hz) si generator de zgomot alb pus inaintea filtrului. Link spre comentariu
puriu Postat August 14, 2019 Partajează Postat August 14, 2019 Pentru orice receptor, nu doar sincrodina, este indicat sa se foloseasca si filtre active AF. Ajuta mult filtrele FI.. Aceste filtre se pot face cu amplificatoare operationale http://www.wa4dsy.com/robot/bandpass-filter-calc , cu inversoare CMOS in regim liniar (la tensiune de alimentare sub 5 V ) sau chiar cu tranzistoare simple la orice tensiune de alimentare. Programul SAQrx.exe: https://www.elforum.info/applications/core/interface/file/attachment.php?id=149220 are trei filtre digitale AF foarte bune, pentru VLF, CW si SSB (a se consulta Help-ul). Se pot incerca si fara antena in borna de microfon. Filtrele digitale necesita putere mare de calcul, dar in prezent exista microcontrolere suficient de puternice (ma bate gandul, dar n-am programat de mult timp in .asm). Link spre comentariu
oroles Postat August 14, 2019 Partajează Postat August 14, 2019 @puriu , @VAX , @RST : Multumesc pentru exemple si raspunsuri ! Receptorul suna bine si eu sunt curios sa vad descrierea pe mai departe. Cat despre filtru, nu cred ca e ceva offtopic, mai ales ca tot dvs. (RST) ati spus ca face parte din constructia receptorului. Pana la urma, nu sunteti dvs. initiatorul topicului? Cred ca ati fi primul care sa poata stabili daca ceva e offtopic ! Numai bine! - Oroles Link spre comentariu
oroles Postat August 15, 2019 Partajează Postat August 15, 2019 Acum 20 ore, RST a spus: Topicul despre rezonatoare s-a inchis, nu e frumos sa vorbim despre ele....e rusinica De fapt rezonatoarele alea galbene sunt niste chinezarii ptr telecomanda TV....nicidecum ptr alte aplicatii, ma apucase entuziasmul dar mi-a trecut. M-am mai maturizat intre timp. Mi-am amintit de ce ati scris aici si m-am gandit daca sa aduc sau nu problema in discutie. Pana la urma, m-am hotarat sa "Da" . De ce ? - pentru ca in urma entuziasmului dvs., am facut efortul de a procura acelasi tip de "cutiuta" cu cel folosit de dvs. pentru a determina curba de raspuns a filtrului ; - din acelasi motiv, am sperat ca voi putea invata nu numai sa utilizez "cutiuta" (acel mic receptor SDR) pentru a vedea raspunsul unui filtru, dar sa si pot pune la punct, atat cat se poate, un filtru ieftin si sa ma bucur de munca proprie. Cu tot respectul ptr ceea ce ati facut acolo, dar am ramas "in aer" la capitolul asta; incercasem sa preiau din experienta dvs. si speram sa pot duce la capat filtrul ala, in asa fel incat sa iasa macar cum l-ati obtinut dvs. ! Daca entuziasmul v-a lasat, inteleg - dar n-ar fi corect sa lasati problema in "aer", nici fata de mine si nici (poate) fata de altii asemenea mie, care s-or fi straduit in vreun fel sau altul sa experimenteze inovatia dvs. ! Zic eu ca cel putin pentru asta, poate ar fi bine sa mai amanati procesul de "maturizare" Da, topicul s-a inchis exact cand incepusem sa va mai intreb unele chestii, dar asta nu cred ca inseamna ca nu putem continua pe un alt topic. Motivele pentru care s-a inchis topicul anterior nu ma privesc direct, drept pentru care am deschis eu altul similar, in speranta ca voi putea relua problema de unde a ramas: "Constructie filtru 455KHz cu rezonatoare ceramice" Multumesc tuturor celor care vor accepta sa ma sprijine ! Un week-end minunat va doresc - Oroles Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 7, 2020 Partajează Postat Iulie 7, 2020 Cu un secol in urma, receptia in VLF de facea exclusiv cu receptoare cu reactie. Oamenii nu stiau nimic despre placile de sunet, dar se descurcau bine si fara. Am fost si eu curios cum se descurcau si m-am gandit sa fac un receptor cu reactie pe care sa-l incerc cu ocazia emisiei SAQ din 5 iulie 2020. Trebuia sa fie ceva simplu si economic si aveam doar o saptamana la dispozitie. Trebuia sa aiba doua module, antena electrica cu preamplificatorul de curent si detectorul cu reactie. Am incercat cu antena activa folosita cu succes in 2019 si am vazut ca nu se potriveste deloc la un receptor cu reactie. Dupa mai multe incercari am ajuns la modulul antena-preamplificator de mai jos: Electrodul poate fi orice conductor cu capacitate proprie suficienta (antena telescopica, sarma, tub, cutie de bere, etc.). In cazul meu este un cilindru din tabla de conserve cu diametrul de 15 mm care intra, impreuna cu preanplificatorul, intr-un tub din PVC cu interiorul de 16 mm scos in afara balconului mai mult de 1 m. La vechea antena activa electrodul avea lungimea de 5 cm. La cea noua, cu impedanta de intrare mai mica, am marit-o la 10 cm, apoi la 20 cm. Un electrod mai mare nu aduce nimic in plus. Dupa electrod urmeaza doua filtre RC, un FTJ cu cotul la 50 kHz care elimina semnalele puternice din LF, MF si SF si un FTS cu cotul la 5 kHz ce elimina reteaua si armonicile ei. Preamplificatorul de curent, doua repetoare cu colectorul la masa (la +), amplifica mult semnalul doar in curent (zeci de mii) si-l scoate printr-un conductor ecranat oarecare, la mine un cablu de microfon lung de 10 m. Tranzistoarele se alimenteaza prin firul ecranat prin care iese semnalul. Tresa cablului si masa modulului se leaga la pamant pe drumul cel mai scurt printrun condensator electrolitic, la mine pamantul fiind balustrada balconului. Este total gresita impamantarea modului prin tresa cablului, o adevarata antena pentru parazitii electrici (si magnetici unde este curbat). Link spre comentariu
Postări Recomandate