gauss Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 (editat) Pai dvs . traiati din salariu ? Nu ne insultati inteligenta ( a mea , f . putina - chiar deloc ) . Eu , in locul dvs . , il " taiam " pe Stefanescu . Din serva ... Editat Iunie 19, 2019 de gauss Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 (editat) La 18.06.2019 la 21:07, puriu a spus: Pe langa receptor, conteaza antena si operatorul. Un exemplu: cu acelasi receptor de fabricatie italiana a fost monitorizata transmisia postului HWU (al marinei militare franceze) pe 21,75 kHz, timp de 10 zile, in Italia, Turcia si Romania. Extinde Era util daca ati fi postat si un link direct catre documentul (documentele) din care ati extras pozele si rezultatele respective, asa, ca sa se mai documenteze si altii. Citat {Romanian Reports in Physics, Vol. 64, No. 1, P. 263–274, 2012} THE INFREP EUROPEAN VLF/LF RADIO MONITORING NETWORK – PRESENT STATUS AND PRELIMINARY RESULTS OF THE ROMANIAN MONITORING SYSTEM (Paper presented at the National Conference on Physics, September 23–25, 2010, Iaşi, Romania) I.A. MOLDOVAN , A. MOLDOVAN , P.F. BIAGI, A.O. PLACINTA , T. MAGGIPINTO National Institute for Earth Physics, PO BOX MG 2, RO-077125, Magurele, Romania, AZEL-Designing Group S.R.L., Magurele, Romania Department of Physics, University of Bari, Bari, Italy Inter-Department Centre for the Evaluation and Mitigation of the Volcanic and Seismic Risk, University of Bari, Italy Received November 5, 2010 Extinde La 18.06.2019 la 21:07, puriu a spus: Italienii au fost niste catastrofe. Extinde Interesant. De ce ? (LATER EDIT) Apropos de "Italienii au fost niste catastrofe." ... Am facut un pic de sapaturi si am descoperit CV-ul unei doamne speciale , sef al Departamentului Cercetare-Dezvoltare Inovare in Stiintele Pamantului la INFP, doamna a carei nume apare la inceputul listei de autori a documentului de cercetare mai sus citat. Iata ce scrie in CV-ul respectiv : Citat La inceputul lui 2016 am mai primit din partea Universitatii din Bari un receptor radio VLF si LF pentru monitorizarea caracteristicilor mediului de propagare a undelor EM prin ionosfera de deasupra zonelor seismogene din Europa. Datele electromagnetice vor fi transmise impreuna cu datele provenind de la receptorul instalat in 2009 la Eforie, in timp real atat la INCDFP cat si la Universitatea din Bari in cadrul retelei internationale: International Network for Frontier Research on Earthquake Precursors (http://beta.fisica.uniba.it/infrep/) , unde activez ca responsabil din partea Romaniei; Instalarea acestui nou echipament va fi facuta in cadrul Proiectului Nucleu 2016. Extinde Asadar, daca "italienii au fost niste catastrofe", ar trebui sa concluzionam ca "receptorul instalat in 2009 la Eforie" (invocat de colegul Puriu si certificat de data postarii studiului citat de dumnealui) ar trebui sa fie mai bun (alaturi si de restul echipamentelor, respectiv antene). Or fi "Made in Romania" ? Oricum, acum stiu pe cine trebuie sa vizitez ca sa vad echipamentele. Chiar o sa trag o fuga pana la INFP, sa o cunosc pe doamna respectiva . P.S.> Pentru cei interesati, iata inca un material bun de studiu (mai erau intrebari legate de relatia dintre activitatea VLF si cutremure) Analysis of observations backing up the existence of VLF and ionospheric TEC anomalies before the Mw6.1 earthquake in Greece, January 26, 2014 Editat Iunie 19, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 La 19.06.2019 la 8:59, RST a spus: Am ingropat o bara de ferita la 1m sub pamant, dar din pacate prinde la fel ca din exterior, ca si cum ar fi la suprafata. Asa ca Pamantul nu e chiar asa bun ecran pe cat se crede. M-am gandit sa bag un senzor intr-o fantana adanca, de peste 10m, ... Extinde Pentru chestii din astea iti trebuie aprobare, nu se fac oricum. Si gandeste-te cum e cu gravitatia, ca in cazul ei nu se pune problema ecranarii, trece prin orice. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 de la cine iti trebuie aprobare ca sa ingropi o bara de ferita??? Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 (editat) La 19.06.2019 la 10:33, VAX a spus: Pentru chestii din astea iti trebuie aprobare, nu se fac oricum. Extinde E buna de tot ! RST e speriat acum saracul, de i se abureste paharul de bere pe masa din gradina La 19.06.2019 la 11:13, Marele Savant a spus: de la cine iti trebuie aprobare ca sa ingropi o bara de ferita??? Extinde Pai cred ca ceea ce colegul nostru a vrut sa spuna, e ca pentru "repetoarele" VLF ar avea nevoie RST de un aușvais (evident, tintea catre ANCOM). Teoretic, da, i-ar cam trebui. Ei si ? La puterea pe care o foloseste RST in salbaticia aia, echipa ANCOM o sa mai inchine si ea un pahar de BRRC sa-si mai ostoiasca setea. Sa fim seriosi... Sau sa luam in calcul si ideea ca vine careva zelos si descopera emitatorul "repetorului" adanc bagat in fantana. Asa, si ? Ce-o sa faca? Pe cine o sa ia de galci ? Pe melcii din iarba ?! Editat Iunie 19, 2019 de yo3fhm 1 Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 N-ai vazut domnule ca folosind un emitator cu 5mW in antena poti sa transmiti date pana in Germania, poate si in America ? Reduci banda de frecventa la maxim, folosesti OCXO la emisie, receptorul in faci ca la carte si cu un softulet decodezi semnalul. Este exact ce isi doreau spionii in timpul ww2. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 19, 2019 Partajează Postat Iunie 19, 2019 Aia visau la coherent-cw (lock-in...?). Fara soft. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 20, 2019 Partajează Postat Iunie 20, 2019 (editat) La 19.06.2019 la 17:17, VAX a spus: N-ai vazut domnule ca folosind un emitator cu 5mW in antena poti sa transmiti date pana in Germania, poate si in America ? Extinde Da, dar adaptarea cu antena trebuie sa fie foarte bine realizata, altfel poate fi degeaba. De asemenea, pentru transportul semnalului spre antena, e nevoie de un cablu care sa nu atenueze in dusmanie, asa cum se intampla la RG58. (LATER EDIT): Iar toata treaba e valabila in unde scurte, unde propagarea e complet diferita fata de ce se intampla in VHF. RST poate folosi aia 5mW fara nici o emotie :)) Mai ales daca ii face sa caraie in banda de 2m, nu-l va intreba nimeni nimic, ever... La 19.06.2019 la 17:17, VAX a spus: Reduci banda de frecventa la maxim, folosesti OCXO la emisie, receptorul in faci ca la carte si cu un softulet decodezi semnalul. Extinde Pentru experimentele WSPR pe care le-am derulat prima oara in banda de 5MHz (care a fost alocata experimental pe o perioada limitata in 2016 de catre ANCOM), am folosit unul dintre vechile transceivere A412 care mai zac pentru colectie in garajul tatalui meu. In 2016 nu aveam Icom-ul IC-7300, de fapt nu mai aveam nici un transceiver industrial la domiciliul curent. Desigur, puteam aduce un Kenwood de la tata, dar scopul a fost sa ma descurc cu ceva home-made. Si a functionat perfect. O descriere brief, strict ptr cei care nu cunosc proiectul respectiv (arhicunoscut printre cei mai multi dintre radioamatorii de varsta mea): receptorul din transceiverul A412 este cu simpla schimbare de frecventa. FI-ul versiunii respective este pe 10.7 MHz, cu filtru in scara manufacturat (dar corect pus la punct) si cu largime de banda de 2.8KHz. E un receptor modest, fara briz-briz-uri, realizat cu tehnologia home-made din 1995. Singurul lucru pe care i l-am adus ca noutate, a fost ca am inlocuit oscilatorul cu un VFO bazat pe DDS, dupa proiectul lui LU5DJV si ca am reproiectat filtrul trece-jos al modulului chinezesc care continea DDS-ul (pilotat de un TCXO). Antena a fost un FD4 (dipol asimetric) instalat la 7m deasupra terasei blocului, sub forma de inverted V - adaptata prin transmatch. Iesirea de semnal am scos-o direct din detectorul de produs, iar restul prelucrarilor au fost facute de softul din calculator (WSJT-X). Spionii din WW2 nu puteau sa viseze la asa ceva, poate doar daca i-ar fi inspirat extraterestrii La fel cum nici noi nu visam la telefoanele mobile pe care le exploatam astazi; ne uitam cu admiratie la "comunicatoarele" din Star Trek, fara sa realizam ca peste cativa ani, vor incepe sa apara astfel de jucarii si pentru uz personal. Hi. 73 de Cezar YO3FHM Editat Iunie 20, 2019 de yo3fhm 1 Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 20, 2019 Partajează Postat Iunie 20, 2019 Cred ca tehnologia respectiva a fost testata si pusa la punct in anii '60, pentru aplicatii militare. Si tehnologia PC-urilor si a comunicatiilor digitale tot de la cercetari de ordin militar a plecat. Nu stim la ce se lucreaza acum, ca am ramane cu gura cascata. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 20, 2019 Partajează Postat Iunie 20, 2019 Nu exista limita inferioara de putere la emisie. Chiar si pentru 5 mW (QRP) trebuie sa fii autorizat. Pentru Ancom conteaza reaua intentie a delincventului: antena de emisie. Prin anii '70 am facut un generator de 1,5 kW intre 10 kHz si 150 kHz (doua GU-81) pentru actuatoare de ultrasunete. Se auzea de la km, dar nu avea antena si n-am avut probleme. In HF exista o frecventa libera pentru scopuri industriale, 13,56 MHz. Fix pe aceasta frecventa, un coleg a facut un generator de 5 kW pentru topire prin inductie in vid. Gaura din cutie prin care iesea cablul RF avea vopseaua arsa imprejur. Cred ca se auzea bine din Germania, dar nu avea antena si era OK . Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 20, 2019 Partajează Postat Iunie 20, 2019 La 20.06.2019 la 8:25, puriu a spus: Nu exista limita inferioara de putere la emisie. Chiar si pentru 5 mW (QRP) trebuie sa fii autorizat. Pentru Ancom conteaza reaua intentie a delincventului: antena de emisie. Prin anii '70 am facut un generator de 1,5 kW intre 10 kHz si 150 kHz (doua GU-81) pentru actuatoare de ultrasunete. Se auzea de la km, dar nu avea antena si n-am avut probleme. In HF exista o frecventa libera pentru scopuri industriale, 13,56 MHz. Fix pe aceasta frecventa, un coleg a facut un generator de 5 kW pentru topire prin inductie in vid. Gaura din cutie prin care iesea cablul RF avea vopseaua arsa imprejur. Cred ca se auzea bine din Germania, dar nu avea antena si era OK . Extinde Suna frumos realizarile respective, pentru care va felicit. Referitor in schimb la delincventi si intentii, va rog sa ma credeti ca am motive foarte serioase (pe care le cunosc) pentru care ma indoiesc profund ca numitul RST va avea *EVER* probleme din partea ANCOM. Sa nu se inteleaga de aici ca as incuraja pirateria, mai ales ca radioamator; sau incalcarea legii (ca cetatean obisnuit). Dar nu are rost sa exageram. Stim cu totii ca ar trebui autorizat, dar cred ca e clar ca si RST stie la fel de bine asta. Si si-o asuma, sunt sigur 1 Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 21, 2019 Partajează Postat Iunie 21, 2019 La 20.06.2019 la 9:19, RST a spus: Antena delicventului e firul cu crocodil in capat: Copacul, un prun, are si rol de antena VLF. Din fructele lui, de culoare albastra,.... Extinde Cred ca si dudul este la fel de bun. Numai pentru antena este foarte buna specia care se numeste lemn cainesc, dar n-am mai vazut copaci din astia de zeci de ani. Poate ca au murit de la ploile acide, cauzate de poluare. Nici ulmi n-am mai vazut. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 21, 2019 Partajează Postat Iunie 21, 2019 In satul bunicilor mei (Dolj, zona secetoasa - acolo am petrecut copilaria), ulmii au disparut in urma cu aproximativ 40 de ani, iar lemnul cainesc nu l-am mai vazut de cel putin 25 de ani. Lemnul cainesc creste inalt si are multa apa in trunchi, este bun "de sarma". Dar nu are calitatile dudului, ca nu produce ce ziceai dumneata (lichidul...). Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 22, 2019 Partajează Postat Iunie 22, 2019 Din lemn cainesc sau din arin se face la noi carbune pentru pulberea neagra (gunpowder). S-o fi facut prea multa pentru export. La Krasnodar sunt doua statii RDL, una pe 18,10 kHz si alta pe 21,10 kHz, la fel de puternice. Este cea mai apropiata statie VLF de noi (nordul Marii negre). Au programe diferite. Cand una emite FSK rapid, cealalta poate emite FSK lent. Ar trebui urmarite ambele frecvente. Uneori semnalul pe 18,10 scade. Atunci emite alta statie RDL, in mijlocul Rusiei europene. O a treia este in nordul mai indepartat, n-am prins-o niciodata. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 22, 2019 Partajează Postat Iunie 22, 2019 Tocmai am prins-o pe cea de pe 21,10 kHz: Poate nu este nevoie de copac sau de translator VHF, cel putin pentru incepatori. Semnalul VLF "cade din cer", iar cer avem oriunde. Trebuie sa vedem cerul si sa ne descurcam cu campul electric polarizat vertical (si nu prea). Un articol fundamental, foarte instructiv, in legatura cu o antena activa in voga, dar nu prea grozava pentru VLF: http://www.pa3fwm.nl/technotes/tn07.html . Link spre comentariu
Postări Recomandate