Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor VLF


Mark S

Postări Recomandate

Doar o antena magnetica merge. Un cadru mare cu multe spire sau o bara lunga din tole Fe-Si cu o bobina pe ea. Ambele se pot acorda cu un condensator sau cu o cutie de capacitati. Exista si varicapuri cu capacitate de ordinul nanofarazilor: portile unor MOS-uri de curent mare. Nu e nevoie de "low noise", oricum zgomotul atmosferic este foarte mare. Importanta este separarea unei benzi inguste, care se poate face cu filtre active.

Link spre comentariu

De acord, antena magnetica e cea mai potrivita.

Excelenta ideea cu folosirea MOS-urilor pe post de varicap, am vazut in cataloage ca au capacitati de intrare foarte mari. Cum imi recomandati sa-l pun...poarta-sursa, poarta-drena? si polaritatea. Oricum o sa-l bibilesc, dar un sfat practic e binevenit.

In ce priveste zgomotul atmosferic, zona de munte in care stau e clar un avantaj. Low noise conteaza...cu 2SK170 acordat pe 12Khz si cu o bara de ferita, se prind semnalele radiolocatiei rusesti RSDN-20 direct de pe masa de lucru. Cu BF245 de ex, auditia e mult mai proasta.

E adevarat ca vara apare un vacarm de sfaraieli datorate descarcarilor atmosferice, dar acele semnale tot se prind. .

Link spre comentariu

Dap...dar nu sunt totusi solutia potrivita. Raportul Cmax/Cmin e foarte mic... In plus diodele obisnuite au si curenti inversi mari, iar asta inseamna pierderi si Q mic.

O sa incerc totusi cu FET-uri de curent mare.

Am deocamdata 30 buc 1SV149, cu variatie intre 20-500pF aproximativ, in paralel merg foarte bine, deocamdata asta e solutia cea mai buna.

Link spre comentariu

Poti folosi o baterie de condesatoare fixe de valori convenabile , conectabile in paralel cu ajutorul unor relee , iar pentru acordul in fiecare subgama poti folosi diode varicap .

Link spre comentariu

MOS-ul (de comutatie, cu tensiune mica si curent mare) trebuie adus in conductie. Canalul are miliohmi. Capacitatea poarta-canal scade mult cu cresterea tensiunii. Daca bobina este pe o bara, se pot scoate N prize. Si la cadru, dar este mai stufos.

Pentru LF-VLF, cel mai mic zgomot l-am gasit la tranzistoarele BC109C (173C). Asa am auzit aproape toate Clock Radio din Europa cu bobina pe o bara din ferita.

Link spre comentariu

@Victor

Exact, cu subgame e mai bine. Cu relee ar fi solutia mai eleganta, corect. Dar cam laborioasa ptr mine, nu prea excelez la capitolul "rabdare" :d

Am cumparat niste comutatoare ca in imagine si pe astea o sa le folosesc.

10Pcs-Slide-Type-Switch-Module-1-2-3-4-5

Link spre comentariu
Ptr banda VLF am rezolvat, e suficienta o bara de ferita si un amplif superlownoise. In clip se aud semnalele radionavigatiei rusesti RSDN-20. (Desi receptorul arata 7Khz, frecventa reala e 12Khz...de ce arata asa, e alta poveste..frecventmetrul e setat ptr FI pe 455Khz, iar la mine e pe 450KHz.)

Acordul e prin 5 varicapuri 1SV149 si o mica baterie de 12V, iar preampliful e cu 4x2SK170. Piesele sunt asezate aiurea, totul e experimental deocamdata.

Banda VLF e neasteptat de aglomerata...nu am mai scanat-o demonstrativ...in fine.




Nu e vreo lauda, e o realizare tehnica, iar contrazicerile de tot felul nu aduc nimic constructiv. Tocmai ptr autenticitate, am si filmat la inceput postarea de pe Elforum si o voi sterge daca cumva deranjeaza. Daca aveam chef de "faima" , postam demult cum se prinde RSDN-20 din Romania pe o bara de ferita si un Waxiba.

Prin comparatie, uitati cum se prinde din Sankt Petersburg, deci mult mai aproape de sursa+SDR+antena dedicata (K9AY antenna) fasaie mult mai tare ca la mine.

Concluzia e clara, un preamplif superlownoise face minuni.




Urmatoarea provocare e banda ELF si cu siguranta va fi nevoie de antena exterioara.


PS: se observa cat deranjeaza apropierea telefonului de antena de ferita. Se mai aude si un mic barait, provinde de la un bec LED.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Raportul intre extreme nu e prea mare, dar capacitatile mari sunt un avantaj. Am niste MOS-uri de putere si vreau sa-i incerc. Ma gandesc totusi si la curentii de fuga care, daca sunt mari strica tot..

Link spre comentariu

Crss (capacitatea grila-dren) din prima figura are raport mare si nu are curenti de fuga.


Aveam pe undeva si niste varicapuri romanesti BB313. Nu le-am vazut de mult. Sunt trei diode de cate 500 pF intr-un integrat mic. Se foloseau la receptoare auto.

Link spre comentariu

Da, initial am cumparat BB112 (din China). Apoi am descoperit pe acelasi site 1SV149 care au cam aceleasi caracteristici dar un pret mai mic si le-am preferat pe astea din urma.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări