Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre permeabilitatea miezului magnetic


Vizitator

Postări Recomandate

Inductanța nu scade nici-odată. Ea este o constanta în orice situație și se poate calcula doar în funcție de parametrii măsurabili ai materialelor care intra în componenta transformatorului. In apropierea pragului de saturație, tensiunea electromotoare (cea care produce fluxul) nu mai este însă sinusoidala și de aceea valoarea efectiva a tensiunii electromotoare E, care în general este foarte apropiata de cea a rețelei, diferă mult fata de aceasta. Din aceasta cauza impedanța calculata cu relația cunoscuta Z=U/I (unde U este tensiunea efectiva a rețelei) nu mai poate fi utilizata la calculul inductanței, ci trebuie înlocuită cu relația Z=E/I. Este însă un lucru foarte complicat, deoarece trebuie ținut cont de toate armonicele care apar în circuit, valoarea E neputând fi măsurată în mod direct.

 

Edit moderator ( precizare ):

Topicul dezbate ipoteza lansata de Dl Olaru cum ca inductanta unui traf nu scade niciodata indiferent de parametrii de lucru deoarece permeabilitatea sa este intotdeauna constanta indiferent de H, UDAR si ceilalti sustin contrariul, contribuiti va rog.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    16

  • iop95

    9

  • flomar60

    6

  • gsabac

    6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inductanța scade datorită scăderii lui µ . Cel puțin asta e părerea mea . Că ar trebui luată în calcul doar fundamentala , de acord , am și scris mai sus .

În rest , poate detaliați despre diferența mare între tensiunea de rețea și cea electromotoare .

 

EDIT . Sigur , vorbim aici de valori efective . Pe parcursul variației tensiunii avem o variație a mărimii instantanee a lui µ deci și a inductanței , deci și a impedanței - de unde deformarea formei curentului . Această variație se manifestă în sensul scăderii inductanței instantanee la vârfurile de tensiune . Evident ca va scădea și inductanța efectivă .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

... poate detaliați despre diferența mare între tensiunea de rețea și cea electromotoare ...

http://www.emie.ugal.ro/doc/me/Capitolul%201.pdf

Vezi pagina 10 - ecuatiile transformatorului in gol si diagrama fazoriala de la pagina 11. Pentru cazul unor tensiuni nesinusoidale, se poate utiliza teoria tensiunilor/curentilor nearmonici. Pentru calcule practice, s-ar putea utiliza articolul:

http://www.tehnium-azi.ro/page/index/_/articles/notiuni-teoretice-din-electronica/calculul-parametrilor-curentilor-%C8%99i-tensiunilor-nesinusoidale-pentru-dispozitivele-%C8%8Bn-comuta%C8%9Bie-r35

Permeabilitatea relativa μr este o constanta a materialului miezului electromagnetic la frecventa considerata. Permeabilitatea vidului μ0, este o constanta universala. Cum anume scade permeabilitatea μ=μ0μr?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

În ce privește prima parte sunt , desigur , de acord cu ce scrie acolo doar că diferența mare nu rezultă. Curentul de mers în gol este relativ mic deci nu provoacă o cădere mare nici pe rezistența primarului și nici pe iductanța de dispersie ( care e și ea mică ) .

 

În ceea ce privește µr , cred că privim foarte diferit lucrurile . Pe curba de magnetizare B = f(H) , µ este panta acestei funcții , constantă în preajma originii și apoi din ce în ce mai mică pe măsură ce ne apropiem de saturație . Când B = constant µ tinde la µ0 , adică µr tinde la 1 ( susceptibilitatea magnetică tinde la 0 ) .

 

 

EDIT . Ce-am avut la îndemână , la repezeală . O captură din ” FUNDAMENTALS OF MAGNETICS DESIGN: INDUCTORS AND TRANSFORMERS”

Thursday September 15, 2011 de Arthur Williams

post-176515-0-75353700-1485337117_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

... În ceea ce privește µr , cred că privim foarte diferit lucrurile ...

Constanta este constanta indiferent cum privim lucrurile, iar permeabilitatea relativa easte (la aceeasi frecventa) o constanta de material. Faptul ca in diagramele B=f(H) se poate trasa o curba variabila care corespunde permeabilitatii, se datoreaza faptului ca intre µ, B si H avem relatia cunoscuta B=µH. Evident ca derivata lui B in raport cu H este numeric egala cu µ, ceea ce determina perceptia ca permeabilitatea este factorul unghiular, sau panta functiei B=f(H). Se poate insa verifica pentru un numar finit de puncte de pe grafic daca raportul B/H este constant. Pentru ca demonstratia sa fie completa, nu mai trebuie decat sa consideram ca µ=(B-ΔB)/(H-ΔH)=constant pentru un un punct oarecare din planul H-B, dupa care prin reducere la absurd, considerand ca pentru punctul imediat urmator, aceasta relatie devine µ=B/H(B-ΔB)/(H-ΔH). Ultima relatie este absurda, deoarece am acceptat premisa ca µ este derivata functiei B=f(H). Avand in vedere ca derivata functiei B=f(H) se mai defineste ca fiind limita raportului limH-ΔH→H(f(H)-f(ΔH))/(H-ΔH)=limH-ΔH→0(B-ΔB)/(H-ΔH)=B/H. Rezulta ca µ este constant pentru orice pereche [Bk,Hk] din planul B-H.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca ur ar fi constanta, indiferent de valoarea campului, n-ar mai exista saturatie... relatia B=Miu x H, ducand la valori ale inductiei monoton crescatoare pentru camp crescator...

Asa si este, atat teoretic cat si practic. Ceea ce numim noi saturatie, este de fapt fenomenul prin care unor cresteri foarte mari ale argumentului H, le corespund cresteri foarte mici ale functiei B=f(H). Datorita inconvenientelor practice ale fenomenului de saturatie magnetica, nimeni nu a fost tentat sa studieze functia B=f(H) pentru valori din acest domeniu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

https://en.wikipedia.org/wiki/Saturation_(magnetic)#Description

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Permeability_(electromagnetism)#Explanation

 

Am incercat sa pun cate un paragraf aici de la cele 2 link-uri dar forumul nu ma lasa pentru nu stiu ce motiv...

Ideea este ca permeabilitatea NU e constanta!

Link-urile alea fac lucrul asta foarte clar.

Material de studiu exista suficient pe gugle, trebuie doar sa avem rabdare sa-l cautam.

Nu e cazul sa se reinventeze roata!

Link spre comentariu

Datorita inconvenientelor practice ale fenomenului de saturatie magnetica, nimeni nu a fost tentat sa studieze functia B=f(H) pentru valori din acest domeniu.

 

La ce va referiti mai exact?

Link spre comentariu

post-183846-0-39995100-1485507552_thumb.jpg

Pentru toti cei care sustin contrariul, in imagine s-a subliniat faptul ca permeabilitatea relativa este o constanta electromagnetica de material. Fisierul doc, se poate obtine de la adresa: https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjomc3e-eHRAhWJA5oKHXDlCj0QFggkMAI&url=https%3A%2F%2Fe-cursuri.wikispaces.com%2Ffile%2Fview%2FFInal%2BMATERIALE%2BMAGNETICE.docx&usg=AFQjCNFYKMTGvSA0ybatFB7BP0RAowRJ0g&bvm=bv.145393125,d.bGg

Link spre comentariu

Pentru aceeasi intensitate a campului magnetic, raportul dintre permeabilitatea absoluta µ a unui mediu material oarecare si permeabilitatea absoluta a vidului µ0 (practice egala cu a aerului) si se numeste permeabilitate magnetica relative a materialului si se noteaza cu µr :Deci, pt aceeasi intensitate. Deci la un camp puternic unde 3 miezuri ar fi saturate fiecare miez ar avea propriul miu dar care nu are treaba cu miu initial.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări