Catalin81 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Salut. Am o nedumerire la amplificator. vreau sa conetez 4 boxe la el, pana acum am folosit doar doua. In spatele amplificatorului scrie A sau B minim 6 ohm, si A+B minim 12 ohm. Pe mine ma nedumereste asta cu minim 12 ohm. Mai exact trebuie minim 12 pe fiecare dintre cele 4 canale, sau toate 4 insumate sa aiba minim 12 ohm ca nu pricep. Eu vreau sa folosesc doua boxe de 8 ohm, si doua de 4 ohm. Care ar fi combinatia perfecta ca amplificatorul sa nu aiba de suferit. De precizat este ca nu abuzez de putere, maxim sfert intr-o camera de apartament de 10 mp. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Au fost cazuri cand s-au prajit finalii si "la sfert de volum", daca nu s-a respectat impedanta minima. Impedanta minima pentru ampliful tau este de 6 ohmi. Daca pui doua boxe de 8 ohmi si doua pe 4 ohmi, o sa ai undeva la 3 ohmi per ansamblu (in situatia in care ampliful pune iesirile A/B in paralel) si 12 ohmi (daca le inseriaza). Faci test cum ti-a spus eu si atunci o sa stii cum lucreaza iesirile A/B (serie sau paralel). Editat Ianuarie 27, 2017 de marius75 Link spre comentariu
Catalin81 Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Pai boxele functioneaza, deci le pune in paralel. Pai atunci fac eu urmatoarea treaba. Inseriez una de 8 ohm, cu una de 4 ohm si gata, si le las cate doua pe canal, si o sa am doua boxe de 12 ohm, care cred ca nu e o problema pentru amplificator. Editat Ianuarie 27, 2017 de Catalin81 Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Nu stiu cum se impaca cu filtrele din boxe aceasta inseriere a boxelor pe care vrei s-o faci. Aici ma depaseste... Editat Ianuarie 27, 2017 de marius75 Link spre comentariu
yokoono Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Lasa-ti 2 boxe - 8 ohmi pe A (stanga, dreapta). Apasati pe B lasand si A apasat.. Daca dispare sunetul inseamna ca iesirile sunt inseriate si puteti sa le legati sum ati zis: 8 cu 4. Daca nu dispare inseamna ca iesirile sunt in paralel si va trebuiesc boxe de minim 12 ohmi (fiecare). Sau 8+4 pe fiecare canal A SAU B. La calitatea sunetului nu ma pronunt. Editat Ianuarie 27, 2017 de yokoono Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 S-a lamurit, iesirile sunt in paralel...dar nu stiu daca este viabila varianta propusa in postarea #3 cu inserierea boxelor de 8 r cu 4 r, pentru 12 r Link spre comentariu
Darden Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Eu as utiliza boxele pe 8 ohmi si atat!! Puteti incerca si inserierea lor,amplificatorul va lucra lejer,comparatia o puteti face ascultand amplificatorul in ambele situatii,doar cu cele pe 8 sau cu toate 4 !! Daca va satisface sunetul,le puteti folosi si inseriate,dar sa excludeti din start configuratia in paralel!! Link spre comentariu
Catalin81 Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Precizez ca inserierea o sa o fac la iesirea din amplificator, si fiecare boxa o sa fie cu filtrul sau separat. Acum ca am lamurit treaba cu serie sau paralel, evident ca o sa le inseriez sa fac 12 ohm. Editat Ianuarie 27, 2017 de Catalin81 Link spre comentariu
bmwh548 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 De ce ai senzatia ca vei obtine un plus considerabil de decibeli? Fa calculul pentru impedante "fixe" (8 ohmi vs 12 ohmi) si vezi cu cat scade puterea amplificatorului. Link spre comentariu
Catalin81 Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Nu ca as fi interesat de decibeli mai multi, si nici scaderea de putere nu ma prea intereseaza, ca oricum folosesc destul de rar 20-30w din cei 85 W ai amplificatorului. Am vrut sa pun boxele sa mearga, ca tot le aveam prin casa, si sa nu stea degeaba Link spre comentariu
Catalin81 Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Am incercat inserierea, dar sunetul este total neplacut, lipsa totala de medii, inalte, si un bas spart. Eu in trecut am mai incercat o combinatie de conectare a doua boxe pe un canal, dar le legam simplu, plusul unei boxe la minusul altei boxe, dupa care le conectam la amplificator, si se auzea bine. La inserierea ca la carte cum se zice, adica plusul de la iesire legat la un plusul unei boxe, iar minusul la minusul boxei celelalte, iar intre un plus si un minus la ambele boxe ramase libere, se unea cu un fir intre ele, dar sunetul este ca dracu. Eu tot nu imi dau seama de ce diferentele astea de sunet intre cele doua combinatii, si care este rezultatul impedantei in cazul doi, in afara de inserierea propriuzisa unde rezulta 12 ohm. Link spre comentariu
claw Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Dacă va uitați puțin pe schema lui, etajele finale se alimentează cu +/-55Vcc, iar ca finali are doar o singura pereche/canal 2SA1302/2SC3281.Cu toate astea ei declară impedanța minima ca fiind 6 ohm. In fine, eu sunt de părere ca fiecare canal ar trebui încărcat cu min. 8 ohm, sa nu ai surprize. Undeva pe un forum, într-o foaie de catalog(sau cam asa ceva), băieții spuneau ca merge și pe 2 ohm și ar avea undeva la 230W/canal. Foarte tare. Editat Ianuarie 27, 2017 de claudiu_XD Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Are cel putin 230W dar numai primele 10 secunde pina iese tot fumul din el. Vrei sa asculti la 4 boxe ?!? Atunci mai cumpara un amplificator pt ca poti gasi rezonabile la pret second. Editat Ianuarie 27, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Catalin81 Postat Ianuarie 28, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Dacă va uitați puțin pe schema lui, etajele finale se alimentează cu +/-55Vcc, iar ca finali are doar o singura pereche/canal 2SA1302/2SC3281.Cu toate astea ei declară impedanța minima ca fiind 6 ohm. In fine, eu sunt de părere ca fiecare canal ar trebui încărcat cu min. 8 ohm, sa nu ai surprize.Undeva pe un forum, într-o foaie de catalog(sau cam asa ceva), băieții spuneau ca merge și pe 2 ohm și ar avea undeva la 230W/canal. Foarte tare. Da, scrie 2x85 la 8 ohm, 2x140 la 4 ohm, si 2x 230 la 2 ohm am vazut si eu aberatia asta. Pai dupa cum discutam si in primele postari, amplificatorul le pune in paralel, deci daca pun boxe de 8 ohm pe toate cele 4 iesiri nu rezulta 4 ? Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Ba da, 8ohm II 8ohm = 4 ohm Amplificatorul suporta si 4 ohm la iesire, dar la volum mic. Sari calul, "sar" si finalii. Probabil nu imediat pt ca radiatoarele sunt destul de decente pt 4 finali. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum