Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sens rotatie motor universal


filip01

Postări Recomandate

cine ma ajuta sa inteleg cum se defineste sensul de rotatie la un motor universal (cu carbuni) gen bormasina dar de AC (nu cu acumulator care-i DC). este definit prin modul in care sunt legate infasurarile rotorului la colector? sau cum?problema mea este cam asa: am o rindea careia i s-a ars rotorul. n-am gasit rotor exact la fel dar am gasit de la acelasi fabricant si aceleasi dimensiuni mecanice probabil de circular sau de polizor unghiular. avea filetul din varf diferit normal (dreapta) si nu stg ca originalul. l-am rezolvat pe strung dar am constatat ca rotorul se invarte invers fata de ce-mi trebuie mie dar frumos, fara scantei si lin. trebuie deci sa schimb sensul de rotatie. stiu ca este motor universal si prin urmare daca l-as alimenta in DC jucandu-ma cu polaritatea as ajunge la sensul bun (sau cel putin sper). dar este o complicatie in plus.din motor (stator) ies trei fire (altele decat cele de alimentare) care merg la 2 condensatoare serie, cate unul la capetele condensatoarelor si al treilea la mijloc. n-am mai vazut asa ceva, poate avea legatura cu sensul creand un defazaj pt a obtine un sens de roatatie invers decat cel normal? ca la motoarele asincrone? condensatorii inseriati sunt mici de zeci de nF ca cel in paralel pe intrerupator pt deparazitare.ce ma sfatuiti ca sa obtin un sens invers de rotatie?multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • filip01

    2

  • kinderu56

    2

  • valivoi

    2

Top autori în acest subiect

Acei condensatori sunt de antiparazitare radio, nu au treabă cu sensul de rotație.Schimbă firele de la cărbuni între ele, sau rotește (dacă se poate) cu 10-15* suportul portperii într-un sens sau altul, până se schimbă sensul cum trebuie.Cauza schimbării sensului este un decalaj al pasului de bobinare la noul rotor....

Link spre comentariu

am gasit prin forum :" pentru schimbarea sensului trebuiesc inversate conexiunile dintre excitatie (stator) si rotor"

 

imi spune si mie cineva cum se face?

merci

am inteles cu inversatul legaturilor la perii. o sa incerc deseara.

 

merci

Link spre comentariu

De câte ori trebuie să repetăm acelaşi lucru ? Ia un fir care vine lipit la unul din cărbuni şi mută-l la cărbunele opus. S-ar putea să fii nevoit să prelungeşti firele pentru asta. Deci inversezi între ele firele care vin la periile colectoare (cărbuni).

Link spre comentariu

Normal, se inverseaza legaturile la perii. S-ar putea sa nu mearga la fel de frumos din prima. Daca periile sunt rodate pentru sensul vechi, la inceput vor merge cu zgomot si cu foc mai mari. Nici unghiul periilor s-ar putea sa nu fie cel optim.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Buna ziua!
GBH 2-28 DFV: totul functioneaza perfect la mersul inapoi, insa la mersul inainte, nimic. Nici percutie, nici rotatie cu percutie si nici macar rotatie simpla. Cablul este bun. Este tensiune la iesirea din comutator dar atat. Care ar fi solutia? Multumesc!

Link spre comentariu

Înlocuirea comutatorului inversor de sens.Dat fiind că e corp comun cu butonul regulator de turaţie, probabil ar trebui înlocuite împreună.Se poate totuşi trece ,,pe direct,, făcând legăturile doar pentru sensul orar, dacă se poate renunţa la celălalt sens.Sau laşi comutatorul pe sensul invers, dar schimbi firele la periile colectoare între ele.Probabil vor trebui înnădite fiindcă sunt trase ,,la fix,,.

Editat de validae
Link spre comentariu

E posibil ca ,ceva sa obstructioneze rotirea platoului pana in capatul cursei si de aceea pastilele de contact de sub port perii sa nu se urce pe lamelele de contact sau lamela de contact sa fie deteriorata intr-un capat si sa nu inchida circuitul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări