filip01 Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 cine ma ajuta sa inteleg cum se defineste sensul de rotatie la un motor universal (cu carbuni) gen bormasina dar de AC (nu cu acumulator care-i DC). este definit prin modul in care sunt legate infasurarile rotorului la colector? sau cum?problema mea este cam asa: am o rindea careia i s-a ars rotorul. n-am gasit rotor exact la fel dar am gasit de la acelasi fabricant si aceleasi dimensiuni mecanice probabil de circular sau de polizor unghiular. avea filetul din varf diferit normal (dreapta) si nu stg ca originalul. l-am rezolvat pe strung dar am constatat ca rotorul se invarte invers fata de ce-mi trebuie mie dar frumos, fara scantei si lin. trebuie deci sa schimb sensul de rotatie. stiu ca este motor universal si prin urmare daca l-as alimenta in DC jucandu-ma cu polaritatea as ajunge la sensul bun (sau cel putin sper). dar este o complicatie in plus.din motor (stator) ies trei fire (altele decat cele de alimentare) care merg la 2 condensatoare serie, cate unul la capetele condensatoarelor si al treilea la mijloc. n-am mai vazut asa ceva, poate avea legatura cu sensul creand un defazaj pt a obtine un sens de roatatie invers decat cel normal? ca la motoarele asincrone? condensatorii inseriati sunt mici de zeci de nF ca cel in paralel pe intrerupator pt deparazitare.ce ma sfatuiti ca sa obtin un sens invers de rotatie?multumesc Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Acei condensatori sunt de antiparazitare radio, nu au treabă cu sensul de rotație.Schimbă firele de la cărbuni între ele, sau rotește (dacă se poate) cu 10-15* suportul portperii într-un sens sau altul, până se schimbă sensul cum trebuie.Cauza schimbării sensului este un decalaj al pasului de bobinare la noul rotor.... Link spre comentariu
vera Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Daca "rotorul se invarte invers fata de ce-mi trebuie mie dar frumos, fara scantei si lin" trebuie inversate doar legaturile la stator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 la perii trebuie umblat, felul cum se inseriaza cu statorul. Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Se inverseaza legaturile la perii intre ele. Link spre comentariu
filip01 Postat Ianuarie 26, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 am gasit prin forum :" pentru schimbarea sensului trebuiesc inversate conexiunile dintre excitatie (stator) si rotor" imi spune si mie cineva cum se face? merci am inteles cu inversatul legaturilor la perii. o sa incerc deseara. merci Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Pai exact asa se face, schimbi la peri. Pune poze ca e mai usor de aratat. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 De câte ori trebuie să repetăm acelaşi lucru ? Ia un fir care vine lipit la unul din cărbuni şi mută-l la cărbunele opus. S-ar putea să fii nevoit să prelungeşti firele pentru asta. Deci inversezi între ele firele care vin la periile colectoare (cărbuni). Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Normal, se inverseaza legaturile la perii. S-ar putea sa nu mearga la fel de frumos din prima. Daca periile sunt rodate pentru sensul vechi, la inceput vor merge cu zgomot si cu foc mai mari. Nici unghiul periilor s-ar putea sa nu fie cel optim. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 intoarece perile in soclu 180 de grade si gata Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Cred că s-a lămurit în cele din urmă, nu cred că mai trebuie să-i repetăm același lucru mereu..... Link spre comentariu
checheflorin Postat Septembrie 19, 2020 Partajează Postat Septembrie 19, 2020 Buna ziua! GBH 2-28 DFV: totul functioneaza perfect la mersul inapoi, insa la mersul inainte, nimic. Nici percutie, nici rotatie cu percutie si nici macar rotatie simpla. Cablul este bun. Este tensiune la iesirea din comutator dar atat. Care ar fi solutia? Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 19, 2020 Partajează Postat Septembrie 19, 2020 (editat) Înlocuirea comutatorului inversor de sens.Dat fiind că e corp comun cu butonul regulator de turaţie, probabil ar trebui înlocuite împreună.Se poate totuşi trece ,,pe direct,, făcând legăturile doar pentru sensul orar, dacă se poate renunţa la celălalt sens.Sau laşi comutatorul pe sensul invers, dar schimbi firele la periile colectoare între ele.Probabil vor trebui înnădite fiindcă sunt trase ,,la fix,,. Editat Septembrie 19, 2020 de validae Link spre comentariu
valivoi Postat Septembrie 20, 2020 Partajează Postat Septembrie 20, 2020 Inversarea de sens la aceste tipuri de rotopercutoare se face din rotirea platoului de perii in jurul colectorului, se pot vizualiza si depana usor. https://bashmaistora.bg/пластина-комутационна-за-перфоратор-bosch-prod33768.html#mz-expanded-view-152810219412 https://vseinstrumenti1.ru/catalog/zapchasti-perforatora-bosch-gbh-2-24-d-df-dre/shhetkoderzhatel-bosch-gbh-2-24/ Link spre comentariu
valivoi Postat Septembrie 20, 2020 Partajează Postat Septembrie 20, 2020 E posibil ca ,ceva sa obstructioneze rotirea platoului pana in capatul cursei si de aceea pastilele de contact de sub port perii sa nu se urce pe lamelele de contact sau lamela de contact sa fie deteriorata intr-un capat si sa nu inchida circuitul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum