Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GENERATOR DEFECT


CostelScrepnic

Postări Recomandate

Buna seara!Mi-a dat cineva un generator(ajungea la fier vechi)diodele erau scoase,(cica una are arsa,amindoua fiind de tipul 21PT80) dar a desenat pe rotor cum au fost montate.
Am facut rost de doua diode de 25A la 1000V le-am montat facind o modificare :fiind montate in spatele rotorului am tras fir de 1,5 prin varnes de fibra si leam prins pe un colier in fata linga turbina fara termorezistenta,firul de 1,5 trecind pe linga bobinaj.Generatorul are 2 fire intr-o parte si 5fire intro parte;pe alea 2 fire mi-a scos vro 4V (sunt 2fire in partea stanga si 6 fire in partea dreapta cum te uiti din spate din care 4 sunt un pic mai grosute , 2 sunt unite intre ele formind 3 puncte de contact) Pe singura bucata de capac care era prinsa de genrator scrie AIRMAX si TH este V350K10,nu stiu daca a avut AVR sau alt ceva,pe busola imi arata citusi de putin N si S nu are montati magneti pe rotor. Nu sint sigur ca a notat corec,din cite am vazut pe net.Intrebarea este : Cum se monteaza diodele pe rotor de generator elctric? O bobina are inceut si sfrsit:unde vine anodul si unde katodul?Daca e demagnetizat rotorul am intels ca se poate magneiza folosindul ca motor in anumit timp.As vrea totusi sa-l pornesc,dupa cum arata ar fi cred ca de vreo 5KW.
MULTUMESC MULT PT. INTELEGERE SI LAMURIRI!

Link spre comentariu

Este rotor autoexcitat prin remanență magnetică.I-am explicat deja (în MP) că dacă dioda sau diodele de pe rotor sunt bune, acolo nu mai are ce verifica, în afara stării de continuitate și izolației sârmei de bobinaj. Trebuie magnetizat prin frecare cu un magnet de difuzor sau orice alt magnet mai puternic. Cel mai probabil este o problemă în stator...dar cum sunt făcute conexiunile originale ale statorului poate doar cineva care posedă un astfel de generator poate să ne spună.De obicei rotorul la acest tip de generator are o singură înfășurare, între capetele ei fiind conectată o diodă redresoare rapidă.Poate acolo au fost două în serie sau paralel, pentru echivalarea proprietăților celei originale (necunoscută).

Link spre comentariu

Remanenta poate sa ajute doar la pornire / dezvoltarea tensiunii initiale intr-o infasurare care sa alimenteze rotorul. N-are cum sa sustina excitatia in sine.

Ar trebui sa existe o infasurare pe rotor care asigura alimentarea infasurarii de excitatie (2 infasurari, cate una pe pol), evident dupa redresare prin cele 2 diode.

Nu vad de ce ar fi nevoie de diode rapide.. frecventa e f mica.

Link spre comentariu

Am avut un generator asemănător, dar de putere mică (800W) la reparat.Rotorul avea exact o singură înfășurare (dispusă binențeles pe cei doi poli) și conectată o diodă la capetele ei. Rotirea în câmpul magnetic remanent al statorului induce o tensiune redresată de diodă.Acea tensiune redresată induce un câmp magnetic ce induce la rândul lui o tensiune în stator, lucrurile se repetă și tensiunile cresc din ce în ce mai mult.Practic rotorul se comportă ca un electromagnet autoalimentat.Frecvența tensiunii ce trebuie redresată de acea diodă e mai mare de 50Hz, turația rotorului fiind destul de mare.....cei 50Hz apar în stator, nu în rotor.

Link spre comentariu

Nu poate fi o singura infasurare... trebuiesc minim 2; intr-una se induce tens alternativa si prin redresare este alimentata alta infasurare care asigura excitatia.

Excitatia poate fi alimentata doar in cc. Probabil se facea redresare monoalternanta pt alimentarea excitatiei.

Aici e ceva similar, numai ca sunt 2 infasurari de excitatie alimentate prin cele 2 diode.

Pentru 50Hz si o pereche de poli, turatia trebuie sa fie fix 3000rpm.

Cred ca pe infasurarea separata cu 2 fire trebuie asigurata o tensiune alternativa redusa care va induce in infasurarea de pe rotor o tensiune necesara alimentarii excitatiei. Astfel, frecventa maxima ar fi dublul celei de alimentare, 100Hz.

Link spre comentariu

BUNA ZIUA!Este un rotor cu excitatie fara carbuni.Am gasit pe net o scema (fig 1) care ar corespunde cu desenele diodelorde pe rotor dar nu corespund poli ca in desen.Cand apropi busola im atrage polul nord,sa zicem, deci pe rotor am sud, este invers cape desenO sa le montez exact cu a fost insemnat pe rotor.Ar mai fi o problema:unde conectez condensatorul(pe care infasurare si ce valoare?).Am inteles ca generatoarele lucreaza intre 2700 si 3200 de rot.pe min.Iam facut capac in fata (se atasa direct pe motorul termic),sio sa incerc sa-l invrt la 3000 de ture,sa vedem daca produce ceva.MUTUMESC PT.SFATURI SI INTELEGERE...

Link spre comentariu

Acest tip de generatoare nu produc curent decât la turația nominală sau apropiată. Am avut o problema cu unu de 2 kW, nu dădea tensiune, cauza fiind sita antiscântei de pe eșapament înfundată. Motorul nu atingea turația nominală.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări