Vizitator CHIPER GABRIEL Postat Ianuarie 24, 2017 Partajează Postat Ianuarie 24, 2017 Va salut, am inceput construirea unui cnc cu 5 axe, cu care doresc sa prelucrez metal, pentru inceput aluminiu. Pentru inceput va avea forma unui strung la care voi atasa si o freza. Pentru inceput proiectul a ajuns la stadiul din poza . Cunostintele mele despre strunguri si freze sunt zero . O prima intrebare , am inteles ca trebuie sa folosesc un servomotor ce va antrena universalul, dar nu am nici o idee ce fel de servomotor si ce cuplu ar trebui sa aibe? pentru axa x si axa y am inteles ca ar fi bune stepare de un nm, in afara de motor ce ar trebuie sa mai folosesc encodere, drivere nu am idee ce sunt acestea. Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Hmm... ghidaje din teva de calorifer, tije filetate pentru antrenare ... din start esti pe drumul gresit. Link spre comentariu
dorofteius Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Eu nu sunt expert si nici foarte scolit in domeniu. Sunt de acord, ca printr-o minune faceti un centru de prelucrare in 5 axe. Dar ati incercat vreodata sa faceti o piesa cu asa ceva ? Pentru mine, este destul de complicat sa fac o piesa dintr-un model 3d, chiar si in 3 axe, in unele cazuri. Suprafata neregulata pe axa z, va poate da batai de cap destul de mari. Acum, poate sunt eu mai in urma. Lucrez cu katia pentru proiectare si mastercam x8 pentru g-code, pe o masina mazak v414. Exista diferite moduri de abordare a piesei, in diferite cazuri. Nu vreau sa va tai elanul, dar este mai complicat decat ati crede. 5 axe ? Link spre comentariu
dany_cta Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Axele alea nici daca erau pline nu erau destul de rigide pentru frezat aluminiu, dar asa goale ... E gresit, pur si simplu gresit. 1 Link spre comentariu
znecula Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 . Cunostintele mele despre strunguri si freze sunt zero . O prima intrebare , am inteles ca trebuie sa folosesc un servomotor ce va antrena universalul, Ca sa prelucrezi aluminiu pe o masina in 5 axe diy, e nevoie de mult mai mult. E destul de complicat sa faci una buna in 2,5 sau 3 axe. Nu vreau sa te demobilizez. E foarte bine sa vrei. Spui ca nu ai experienta in domeniu. Citeste topicurile de pe acest forum si vezi ce au reusit sa faca unii: katran, mincof, steelmind. Cheltuiala e destul de mare ca sa obtii rezultate cat de cat decente. Ce inseamna rezultate decente? Citeste si interventiile lui bitex si iti vei face o idee. El te lamureste ce inseamna decent, functie de ce iti doresti sa realizezi. Poate spui de ce buget dispui. Desigur satisfactia e mare sa-ti faci propria masina dar investitia de bani si timp e foarte mare. Daca vrei sa faci productie, cumpara o masina gata facuta si rezolvi problema. Daca e doar hobby, o faci tu. In ce priveste servomotorul pentru actionarea arborelui principal al strungului, ce sa zic? Poate gasesti unul de la o masina casata. Oricum, va costa mai mult de 1000 euro. Bineinteles cu tot cu driver. Altfel e mare bataie de cap sa-l actionezi. Presupunem ca ai rezolvat partea de constructie a masinii. Cu ce soft vei actiona masina? Ce experienta ai in operarea masinii?Trebuie sa cunosi cateva programe Cad-Cam. Altfel degeaba are masina 5 axe ca nu vei face mare lucru cu ea. Dar poate ca stii toate aceste lucruri si discutia nu mai are rost. Poate ne mai dai detalii. Stima. Link spre comentariu
Vizitator CHIPER GABRIEL Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 ok, axele sunt facute din teava de 1/2 si 3/8 , va inteleg ideile dar pentru inceput eu doresc sa pot sa fac primele trei axe pentru strunjire si pe urma vor urma celelalte doua axe pentru frezare, dar prima dorinta este de al pune in functiune si de a vedea cum se comporta in aluminiu, ma refer la o strunjire de cate o zecime, dar deja a aparut prima problema inteleg ca pentru antrenarea universalului am nevoie neaparat de servomotor si de trei zile ma uit pe net dupa unul pana in 200 de lei dar nu gasesc . Ideea principala pentru care construiesc acest cnc este de a putea face matrite din aluminiu pentru masini de extrudat polietilena. Link spre comentariu
florianmro Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 E dorinta , nu-i cu putinta la tine . Nu as vrea sa par rautacios insa te intreb , stii sa masori cu un subler mecanic si cu un micrometru ? Incearca intai sa construiesti o masina in 3 axe pentru inceput. Daca reusesti , mergi mai departe , 4 axe si mai apoi 5 . Dar nu cu elementele din imaginile postate . Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 trei zile ma uit pe net dupa unul pana in 200 de lei dar nu gasesc Nu exista asa ceva pentru a roti universalulu de la strung,nu in bani astia. Link spre comentariu
hades19 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Ideea principala pentru care construiesc acest cnc este de a putea face matrite din aluminiu pentru masini de extrudat polietilena. Nu te complica, treaba ta se rezolva in 2 pasi simpli: 1- construieste-ti un cnc pentru mic pe inima ta pentru hobby; 2- matritele le dai la cineva care deja are un cnc capabil iar astfel o sa ai rezultate reale si precizie. Mult succes! PS: am vazut ca ai cautat servomotor pana in 200 lei, fii atent ca mai sus colegul zicea ca nici ala casat nu il iei sub 1000 de euro Link spre comentariu
znecula Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Uite pe aici care-i treaba cu motorul de antrenare. http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xfanuc+spindle.TRS0&_nkw=fanuc+spindle&_sacat=0 Iti trebuie si driverul pentru motor. Daca faci sapaturi, s-ar putea sa gasesti si mai ieftine. Stima. Link spre comentariu
ionutb71 Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 hai sa o luam cu inceputul. ai softul ce va duce la pascut 5axe? sau,ai macar numele lui? pt un cnc in 5axe care sa prelucreze aluminiu suruburile de fixare a elementelor constructive costa mai mult de 200lei...pretul oferit de tine pt un servomotor. faptul ca ai miscat un element de metal cu ajutorul a doua tevi, o tija filetata si o rozeta de robinet nu te califica in executia unei masini in 5 axe. mai citeste un topic,mai sapa pe net ..si iti vei da seama ce costuri ridica un cnc in 3axe capabil sa prelucreze aluminiu la precizie de matrita. Link spre comentariu
dorofteius Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Mazak V414, este o masina, care costa 20 de mii de E, si nu o sa faca matrite , la un pret rentabil, in viata ei. Asa sa socotiti treaba. 2.5 D, este ok. 3D, am folosit-o eu si munceste prea mult, pentru nimic. O jucarie facuta acasa, ma indoiesc ca o sa aiba macar 10 % din performanta. Calculele le faceti dumneavoastra. Link spre comentariu
dany_cta Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Postul asta este un pamflet, se vede clar si din poze ca a pus la intamplare niste tevi, robineti si un motor de masina de spalat 1 Link spre comentariu
florianmro Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Cam as inclin sa cred si eu Link spre comentariu
Dan57 Postat Ianuarie 30, 2017 Partajează Postat Ianuarie 30, 2017 Totusi eu nu inteleg ce rol au robinetii aia. Postul asta este un pamflet, se vede clar si din poze ca a pus la intamplare niste tevi, robineti si un motor de masina de spalat Daca este un pamflet inseamna ca are si mult timp de pierdut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum