Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester acumulatori Li-Ion 3,7V


Postări Recomandate

Intrebare: Cum aflu capacitatea, cat de cat reala, al unor acumulatori Li-Ion de 3,7Volti, din seria 18650?

 

Momentan m-ar interesa sa estimez cam cate ore de functionare duc acumulatorii, de pe o lanterna.

Am masurat consumul Led-ului (impreuna cu montajul care il are incorporat in lanterna) si am observat ca acesta nu e constant. Probabil din cauza montajului. Consumul "joaca" intre 0.96A si maxim 1,3A.Nu stiu daca e ok ce se intampla, insa nu am vazut ca lumina ledului sa flapeze.

Lanterna functioneaza cu 3 acumulatori legati in paralel. Acumulatorii sunt niste chinezisme si anume UltraFire BRC 18650 4200mAh, 3,7V. Sunt sigur ca nu au 4200mAh ptr ca din cunostiintele mele, stiu ca Panasonicul au scos celule 18650 care au undeva la 3400mAh. Pe de alta parte se observa diferenta de greutate.Mai am acasa un acumulator LG la 2500mAh dintr-un laptop, care aparent este in parametrii (ca idee referitoare la greutate, acumulatorul LG se apropie de 50gr iar ULTRAmega.tera.FIRE de 4200mAh abia daca se apropie de 35gr :) ). Dupa 48 de ore de la incarcare si nefolosit, acumulatorul LG are 4,16V.

 

Ma intereseaza ca sa stiu, cu aproximatie , cat timp pot utiliza lanterna, asa incat sa nu risc descarcarea lor, sub pragul admisibil.

 

Detin si un charger IMAX B6AC, cu care am incarcat si descarcat de 2 ori acumulatorul LG si de mai multe ori acumulatori Pb-acid de 12V 7,2-9Ah.

Ori inca nu m-am familiarizat prea bine cu acest tip de charger, insa din ce am vazut nu prea te ajuta la un calcul precis asupra capacitatii acumulatorului ,atat la incarcare cat si la descarcare. Spre exemplu daca setez incarcatorul sa incarce/descarce cu 1A, cand se apropie de valoarea maxima de incarcare/descarcare, curentul de incarcare scade treptat de la 1A pana la 0,1A, urmand ca in scurt timp sa anunte ca acumulatorul este incarca/descarcat. In conditiile in care nu am un consum constant, nu pot deduce cu aproximatie cam ce capacitate are acumulatorul.

 

Deci in continuare am nevoie de un mic hint, un tester sau o solutie pentru a afla capacitatea acumulatorilor Li-Ion.

 

Stima.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Capacitatea nu se poate determina rapid destul de ușor (din punct de vedere a măsurătorii), uite o schemă de tester: http://danyk.cz/avr_aku_en.html

Dar poți pune un consumator perfect constant (Ex. led de putere + sursă curent constant) și cu acumulatorul încărcat full, lași consumatorul conectat măsurând periodic tensiunea la bornele lui.În momentul când a ajuns la 3V îl consideri descărcat. Apoi înmulțești curentul consumat de led cu timpul total al funcționării și obții o estimare bună a capacității reale.În principiu, un acumulator de 1Ah va susține un consumator de 1A timp de o oră până la descărcare, un consumator de 0,5A timp de două ore, ș.a.m.d.

Link spre comentariu
Link spre comentariu

 

Daca nu ma insel, aparatele enumerate de tine, masoara doar curentul si tensiunea, dar in consum(in circuit).

Majoritatea au intrare si iesire (source si load) .

Editat de FlorinHiT
Link spre comentariu

Nu afli corect capacitatea acumulatorilor măsurând curentul lor de încărcare, puterea consumată din rețea, etc, etc. Curentul instantaneu de încărcare depinde și de starea de uzură, de gradul de /încărcare/descărcare momentan, dar curentul de încărcare se alege în funcție de capacitatea reală.Capacitatea reală o afli cel mai precis doar descărcându-i în mod controlat, cu un consumator de curent constant și într-un timp dat. Durează ceva timp, dar te lămurești corect și fără multă cheltuială.

Link spre comentariu

Ma intereseaza ca sa stiu, cu aproximatie , cat timp pot utiliza lanterna, asa incat sa nu risc descarcarea lor, sub pragul admisibil.

Nu poti testa direct? Aprinzi lanterna si masori din timp in timp tensiunea acumulatorilor. De exemplu dupa 1 ora, apoi mai des. Supravegheata pata luminoasa a lanternei ca sa observi o eventuala scadere neasteptata.

Cu greutatea am patit-o si eu: m-a surprins atat de mult greutatea mica a unui UltraFire 18650 ca l-am desfacut (dupa descarcare avansata - vezi riscul de aprindere) si era "umplut" doar jumatate din cilindrul de tabla. Inscriptionat vreo 4000mAh si real sub 1000 mAh.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Intrebare: Cum aflu capacitatea, cat de cat reala, al unor acumulatori Li-Ion de 3,7Volti, din seria 18650?In conditiile in care nu am un consum constant, nu pot deduce cu aproximatie cam ce capacitate are acumulatorul.

Salut,E mai simplu decat iti imaginezi. Nu ai nevoie de consum riguros constant. Daca e constant e mai usor de calculat, dar daca faci integrare numerica, nu mai conteaza daca e constant. Precizia e suficienta si in plus, in exploatare, consumul nu e constant.

 

Eu am facut determinarea capacitatii prin urmatorul procedeu:-Am incarcat acumulatorul pana la tensiunea maxima (4.2V)-L-am conectat la ADCul unui procesor-Am conectat in paralel o rezistenta de 6.8 Ohmi.-Am pus procesorul sa masoare si sa trimita la seriala tensiunea masurata la fiecare secunda.

-Cand tensiunea a ajuns la 3V a deconectat rezistenta ca sa nu descarc prea mult celula LiPo.-Am capturat fisierul si l-am importat in excel-Am facut integrare numerica cu excelul. Suna pompos, dar e extrem de simplu. Detalii daca prezinta interes.Nu te lasa impresionat de faptul ca eu am pus un procesor sa faca treaba. Poti face exact acelasi lucru masurand o data la 5-10 minute, prin citirea valorilor tensiunii cu ajutorul unui voltmetru (multimetru) digital si notarea lor de mana intr-un tabel excel. Nici macar nu este necesar ca intervalele sa fie riguros egale. Ceea ce e bine, insa, este ca atunci cand ajungi spre sfarsitul descarcarii sa faci citiri mai dese ptr ca acolo pot apare erori datorita variatiei rapide a tensiunii. In orice caz, ptr precizia necesara in regim de amator, e suficient. Mai mult, poti experimenta variatia capacitatii in functie de curentul de descarcare: pui rezistente de descarcare de diverse valori. Te asigur ca e un experiment interesant.

 

O procedura asemanatoare aplic atunci cand imi incarc acumulatoarele ptr aeromodele, doar ca acolo integrarea o face procesorul incarcatorului (home made :) ) si citesc direct cati mAh a bagat in acumulator.

 

Iata rezultatele mele in urma experimentului facut cu 5 acumulatori de diverse proveniente. Tensiunile de plecare sunt diferite datorita rezistentelor interne diferite ale celulelor. Daca masori rapid si ai rezolutie la aparatul de masura, poti estima si rezistenta interna ca fiind Ri=delta_V/delta_I. Se poate vedea cum Ri creste pe masura ce imbatraneste acumulatorul.

post-174676-0-97473600-1485221658_thumb.png

 

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări