Vizitator sergiudv Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 salut,nu sunt electronist, dar caut de ceva vreme unul care sa poata sa ma ajute si nu gasesc desi problema este simpla dar cred ca nu explic eu cum trebuie.Problema mea este urmatoarea:Trebuie sa incalzesc un fir de nichelina pe care o folosesc ca sa indoi plexic. Nimic complicat intind cu un arc nichelina la 1mm sub nivelul mesei pun plexicul deasupra, se incalzeste exact pe portiunea aia si apoi se poate indoi.Trebuie sa pot sa reglez curentul prin firul de nichelina adica sa pot sa reglez temperatura la care se incalzeste nichelina.Solutia mea este simpla dar periculoasa. In serie cu nichelina am legat un radiator (suflanta) care are mai multe trepte de reglare si le-am bagat in priza. Suflanta avand mai multe trepte pot sa reglez curentul prin nichelina. Totul merge foarte bine cu exceptia ca poti sa te curentezi destul de usor.Deci as dori o schema ca sa pot alimenta nichelina mea la o tensiune mai mica 24 sau 12V si sa pot regla cumva curentul prin nichelina.Va multumesc Link spre comentariu
Laci Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 In primul rand trebuie sa masori rezistenta firului de nichelina, ca daca vrei de la 24V, si o putere de 250W, ai nevoie de 10A, deci o rezistenta de 2.4Ohmi, insemnand un fir gros, eventual il alimentezi de la 40-50V Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 Nu, el foloseste un consumator de putere inseriat cu rezistenta de nichelina. In functie de consumul aparatului, prin nichelina trece un curent proportional. Deci are nevoie de un alimentator cu tensiune variabila cu o tensiune redusa 12 max 24V, dar la care trebuie stabilit curentul maxim.Pentru a determina care este curentul necesar trebuie sa stim care sunt treptele de putere pentru ''radiatorul/suflanta'' respectiva (alimentarea la 220Vca)... Link spre comentariu
Laci Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 Ok, m-am prins..., atunci ori masurat rezistenta firului, ori dupa treptele de putere Link spre comentariu
Vizitator sergiudv Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 Multumesc pt ca mi-ati raspuns asa de promptrezistenta firului de nichelina nu cred ca o pot determina pt ca il schimb destul de des cam o data la 2 saptamani si sigur nu are aceasi lungime. Oricum suflanta are 3 trepte, eu o folosesc la treapta 2 sau 3 si pe ea scrie ca are 2200W deci banuiesc ca la ultima treapta trece un curent de 1A prin fir. Dar am uitat sa precizez ceva. Nu stiu sa explic in termeni de electronica dar eu folosesc aceasta suflanta si pentru ca sa reglez nivelul de intindere a firului de nichelina. firul de nichelina este fix intr-un capat si in celalalt are un arc cu cat cresc treapta firul se incalzeste mai tare dar se si lungeste. Problema mea este sa pot sa controlez aceasta alungire cumva mai fin adica sa nu depind de treptele suflantei care sunt fixe. cred ca daca trece un curent maxim de 1A prin fir este suficient doar ca ar trebui sa pot sa reglez ceva mai fin. Link spre comentariu
Laci Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 Pentru 2200W de la 220V, ai nevoie de 10A ( P=UxI ), daca trece 1A, inseamna numai 220W, daca ai 3 trepte, si sunt egal distribuite atunci fiecare treapta adauga cam 3A, asta in cazul in care pe resistenta firului nu este o cadere semnificativa de tensiune.Imediat iti fac a schema de variator cu triac, si pui un traf inainte de 20-30V.Am facut o schema, acolo gasesti explicatii, valorile componentelor le-am ales pt. 24V, deci poti sa pui un traf de 20-30V. Link spre comentariu
Vizitator sergiudv Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 Multumesc. O sa incerc shema propusasa vedem ce iasa.Am inteles ca R4 este de fapt firul meu de nichelina, ce se intampla daca nu are 7,5ohmi Link spre comentariu
zal Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 Daca are mai mult nu se va mai incalzi suficient, daca are prea putin iti poate arde triacul sau trafo, dupa preferinta. :smt003 Tatonezi lungimea firului de nichelina, de preferat sa folosesti mai subtire. Link spre comentariu
Laci Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 Valoare de 7.5Ohmi am ales pt. simulari, nu este critic, cu 7.5Ohmi si 24V ai cam 72W, daca vrei mai mult iti trebuie rezistenta mai mica, vezi ca triacul de pe schema era pt. simulari. trebuie ales unul pt. rezistenta respectiva, cred ca un BT139 iti ajunge, are 16A, si costa cam 3-4RON Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 sergiudv... eu sunt un tip lenesh... caruia nu-i place sa se complice...de ce nu ai lua un pistol cu aer cald, si-l folosesti la indoit plexicul???unde pui ca asa poti indoi si colturi sau forme mai ciudate... masa te cam blocheaza la un singur fel de indoituri... :smt006 Link spre comentariu
Vizitator sergiudv Postat Mai 6, 2007 Partajează Postat Mai 6, 2007 daca sti tu cum pot sa indoi drept un plexic de 3 m lungime cu pistolul cu aer cald sa imi spui si mie ca facem bani gradama :smt003 Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 8, 2007 Partajează Postat Mai 8, 2007 Eu as folosi mai degraba o sursa reglabila de curent constant 0-10A, cred ca e foarte potrivita pentru aceasta aplicatie. Un astfel de montaj pe care l-am executat in multe exemplare de-a lungul anilor este prezentat la http://www.emil.matei.ro/redbat.php Desi destinatia initiala era incarcarea acumulatoarelor, schema lucreaza foarte bine pe sarcina rezistiva permitand un reglaj continuu al curentului intre 0-10A (sau mai mult,depinde de componentele de putere folosite). Este astfel posibila utilizarea unei game foarte largi pentru marimea rezistentei de incalzire, curentul impus ramane constant pentru orice grosime a firului de nichelina si chiar pentru scurtcircuit la iesire (deci asigura si o protectie eficienta). Curentul se va regla din potentiometru la valoarea nececesara incalzirii suficiente a firului. Pentru o mai mare finete de reglaj se poate folosi un potentiometru multitura (helipot), sau in lipsa, se pot pune 2 potentiometre inseriate, unul pentru reglaj brut si altul pentru reglaj fin, valoarea totala fiind aproximativ cea specificata in schema iar raportul rezistentelor 1/8...1/10 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2007 Partajează Postat Mai 8, 2007 daca sti tu cum pot sa indoi drept un plexic de 3 m lungime cu pistolul cu aer cald sa imi spui si mie ca facem bani gradama :smt003aoleu!!! :rolleyes: eu credeam ca vrei sa indoi niste foi sa-ti faci o carcasa-doua, in regim de amator.daca e vorba de indoit la scara industriala, se schimba calimera... Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 9, 2007 Partajează Postat Mai 9, 2007 Am testat cu fir Cr20Ni80 (destul de raspandit, deci usor de procurat), diametru 0.9 (asta am momentan). Lungime activa 3m plus arc intindere, firul intins pe un profil U mobil, in 2 articulatii. La apropierea firului de materialul de indoit se actioneaza un microswitch care initiaza un timer si permite alimentarea rezistorului un timp determinat, reglabil. E o posibilitate in plus de a controla temperatura, inafara de reglarea curentului. Intre rezistor si material am pus o folie din teflon. Necesarul de putere e mai mare decat cel discutat pana acum pe thread, deci schemele recomandate anterior trebuie putin modificate, pentru putere mai mare, configuratia ramane aceeasi. Trebuie tinut cont si de caderea de tensiune pe arcul de intindere si de rezistentele de contact, arcul e strabatut de acelasi curent ca rezistorul (in varianta testata).Daca sunteti din Bucuresti va pot arata un model valabil. Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 9, 2007 Partajează Postat Mai 9, 2007 Trebuie tinut cont si de caderea de tensiune pe arcul de intindere si de rezistentele de contact, arcul e strabatut de acelasi curent ca rezistorul (in varianta testata). Arcul trebuie suntat cu un conductor litat, ca la carbunii de la electromotoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum