gsabac Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 @Dudikoff, in simulare introduceti 0,5uF in paralel cu dioda si deasemenea 2 condensatori intre capetele diodei si masa. Masurati amplitudinea si frecventa "burstului" de RF si veti avea o revelatie deosebita cu privire la acesti paraziti. Puteti incerca apoi sa introduceti rezistente in serie cu condensatorii, pentru a vedea daca efectul snubber-elor este benefic sau nu. @gsabac Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Pana nu-mi vine traful principal nu pot sa testez. Asa ca va mai intreb ceva. Cica atunci cand se pune un simplu condensator in paralel pe diode, oscilatia nu se atenueaza dar i se micsoreaza frecventa. Acum frecventa fiind mica nu se mai emite ca unde radio si nu mai transporta brumul de 50Hz cu care este modulata. Dar eu ma gandesc asa: Daca prin adaugarea acelor conzi se obtine o frecventa in spectrul audio, nu o sa se auda direct in boxe ? Nu ar trebui sa se tina cont de treaba asta si sa se aleaga valoarea acelor conzi incat oscilatiile sa nu scada sub 20KHz ? Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Concluzia finala a Dvs. este bine punctata, condensatorii deparazitatori micsoreaza frecventa oscilatiilor parazite sub domeniul radio. Acesti paraziti de frecventa joasa au nivele extrem de mici, dar nu este exclusa influenta lor, de exemplu la amplificatoarele pentru microfoane dinamice de calitate. O frecventa de rezonanta supraaudibila, de circa 20-30KHz cred ca ar fi de preferat. Aici ar trebui amplificate cunostintele despre influenta alimentarii diverselor tipuri de amplificatoare cu convertoare. In legatura cu zona radio, orice oscillator local, chiar daca este bine ecranat este cuplat inductiv cu toate conexiunile din jurul sau si in particular cu circuitul redresor si conductoarele de alimentare de la retea. Efectul de dioda varactor va modifica frecventa oscilatorului care se va modula cu brum. Practic orice miscare din jurul sau duce la o modificare a frecventei si fenomenul este mai accentuat cu cresterea frecventei. Deasemenea un receptor radio receptioneaza prin antena acest semnal si efectul sau in audio este un brum. Pentru exemplificare se poate folosi urmatoarea schema. Circuitul acordat este centrat pe 1,497KHz si are un factor de cuplaj K2=0.001. Rezultatul receptiei semnalului este in diagramele de mai jos: Raspunsul in timp sugereaza o modulatie de frecventa pe linga modulatia in impulsuri si banda ocupata de radiatiile parazite este larga si are un continut complex. @gsabac Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 (editat) Odata ce s-a pus condensator in paralel cu dioda , daca e corespunzator , nu mai poate oscila liber circuitul LC parazit ce se formeaza cu capacitatea jonctiunii diodei ( oscilatie f amortizata ) , nu ca tot oscileaza dar pe o frecventa mai mica ... In audio se aude in difuzor zgomotul diodelor in anumite conditii mai "extreme" , daca nu e stabilizat nimic si amplificarea e f mare , plus rejectia la zgomot mica ( verificat de mine practic ) . Dar odata ce se pun condensatori in paralel nu se mai aude nimic , deci nu trebuie inventate cine stie ce procedee complexe . Editat Ianuarie 28, 2017 de Depanatoru Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 28, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Am inteles, dar condensatorul ce se pune in paralel pe ele nu trebuie selectat astfel incat frecventa oscilatiei sa nu intre in spectrul audio ? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Nu-i mai bine sa nu pui nimic? Lasi sa oscileze la MHz si asta e. Ce radiouri sa bruieze, eu nu ascult radio decat in masina. Si ala peste suta de MHz. De ce sa il aduc sub 20kHz? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 28, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 N-ai inteles. Nu ne intereseaza ce bruiaza frecventa aia de MHz ci ca e modulata cu brum de 50Hz care se cupleaza in etajele amplificatorului (ma rog, nu la al meu ca am sursa separata ). Ce iti zic e teorie, din ce am citit si eu, insa nu am experimentat nimic... Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Interesanta atitudine cu privire la bruiajul radio! Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 ...a frecventa aia de MHz ci ca e modulata cu brum de 50Hz care se cupleaza in etajele amplificatorului ... Pai daca purtatoarea este de MHz, ce conteaza cu ce o modulezi tu, nu ai cum sa o auzi. La fel cu emisiile radio, ce tu auzi undele scurte modulate la 1kHz (undeva in spectrul de voce)? Poate iti va oscila ampliful. Zic si eu, probabil ai dreptate ca n-am inteles. Eu zic ca tu trebuie sa elimini (rejectie?) 50Hz (100Hz mai bine zis) injectati pe alimentare, indiferent daca-s modulati sau nu. @mila, eu zic ca acei MHz nu ies ei din cutia amplifului. In rest, 73 de la un YO3 - nepracticant de prea multi ani. Link spre comentariu
addysoftware Postat Ianuarie 29, 2017 Partajează Postat Ianuarie 29, 2017 Purtatoarea e in domeniul MHz de obicei, dar e modulata neliniar in amplitudine (si uneori si in frecventa). Circuitele sensibile o receptioneaza si o demoduleaza. Nu o poti rejecta cu filtre de 50 sau 100Hz, pentru ca semnalul perturbator nu e sinusoidal, ci sub forma unor pulsuri scurte, deci contine armonicele superioare; (nu se aude ca un brum ci ca un parait). Ca metode, la radiourile vechi erau suficienti condensatori de 33-100nF paralel pe diodele din redresoare; la sursele in comutatie insa, nup; totusi nu e greu, in loc de "doar condensatori" se folosesc condensatori+rezistor, adica snubber. Si perlele de ferita.. daca aveti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum