Kostas1 Postat Ianuarie 21, 2017 Partajează Postat Ianuarie 21, 2017 (editat) Buna seara! Am achizitionat aparatul sus-mentionat, cu game de unda UM+US. Se aude destul de bine, pe mine ma incanta ca US a fost impartita in 2 subgame, in acest fel aparatul fiind mai selectiv la posturile de pe US. Sa nu uit, si pe UM se aude destul de placut, prinde destule posturi si nu are nici un fel de zgomot neplacut sau distorsiuni. Problema mea: Difuzorul aparatului s-a uzat cam tare din cauza folosintei si are acel gajait suparator imediat ce dai sonorul mai tare. L-am desfacut, in vederea inlocuirii, doar ca sa descopar ca are 50 (cincizeci) de Ohmi / 0.25W. Nu am mai intalnit pana acum un difuzor cu rezistenta aceasta si ma intreb nu numai ce a fost in capul proiectantilor ca nu au proiectat un AAF care sa foloseasca un difuzor de 4 sau 8 ohmi, dar mai ales problema mea: UNDE GASESC unul de schimb? Doua intrebari din curiozitate: 1) aparatul are cativa condensatori electrolitici de 68 microfarazi. http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p1/olimpik402.html Nu am mai vazut, nici macar in alte aparate rusesti astfel de condensatori electrolitici. Asta ca sa nu mai zic ca sunt total diferiti de cei rotunzi in carcasa de aluminiu. Acestia sunt intr-o caseta alba de plastic paralelipipedica. Ei apar in schema originala, deci nu sunt inlocuiti in lipsa de altceva. Intrebarea mea: pot sa ii schimb cu unii de 100 de microfarazi, in caz ca se depreciaza in timp? E musai de 68 de micro? 2) Aparatul are in el, pe partea strict de radio (AAF-ul e facut cu 4 tranzistoare) circuitul K174XA2, echivalent cu circuitul TCA440. Cautand datasheetul, am descoperit ceva interesant: la pinul 10 scrie ''tuning indicator''. Aici: http://bertrik.sikken.nl/bat/tca440.htm am descoperit ca ''The IC offers at pin 10 a tuning meter voltage of 600 mV-EMP max. with a source impedance of approx. 400 Ohm''. Intrebarea mea: ce fel de tuning indicator se poate atasa la pinul 10? Cumva se refera la aparatul acela gen voltmetru analogic (am pus o poza mai jos)? In schema din Olimpik, pinul 10 este conectat la masa printr-o rezistenta de 6,8 kohmi. Deci, daca vreau sa ii atasez asa ceva, ce as putea sa ii pun acolo? Bineinteles, daca dimensiunile permit! Multumesc anticipat! Editat Ianuarie 21, 2017 de Kostas1 Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 (editat) Daca se respecta polaritatea la montare se pot folosi condensatori de 100 microF in locul celor de 68 microF.Pot fi si alte probleme pentru sunetul gajait al difuzorului(posibil ca difuzorul sa nu fie defect) .http://www.elforum.info/topic/110853-radioreceptor-olimpic-402/ Editat Ianuarie 22, 2017 de adi1967 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 (editat) http://asmpa.ru/394-0-25gdsh-2-50-0-1gd-17 Am avut doua radiouri Olimpik-402, dar nu stiam ca au difuzoare cu impedanta de 50 ohmi. La radiourile astea sunt suparatoare distorsiunile de racordare introduse de etajul final in clasa B, in special cand scade tensiunea de alimentare si tranzistoare finale au curentul de mers in gol prea mic. Circuitul de polarizare este simplificat la maxim (boala ruseasca), fara posibilitatea de reglare a curentului prin tranzistoarele finale. Cand volumul este dat la maxim, finalii se ambaleaza termic si se distrug. Integratul este bun (echivalent cu TCA440). Schimbati finalii cu o pereche AC180 - AC181 si folositi un difuzor de 32 ohmi sau chiar de 16 ohmi. Se inlocuiesc si cele doua diode cu unele cu germaniu (aliate, nu punctiforme). Partea cu instrumentul de indicare a nivelului semnalului mi se pare o exagerare (tichie de margaritar pe capul chelului). In primul rand nu este spatiu, chiar daca folositi instrument miniaturizat (de la vechile casetofoane). Si nu-i vad utilitatea. Eu le-am dat cele doua radiouri sefului de radioclub, sa recupereze integratele si sa faca un radio cu SSB/CW. Editat Ianuarie 22, 2017 de VAX Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Exista si difuzoare romanesti fabricate la IEI cu impedanta de 64 de ohmi. Condensatorii de 68uF trebuiesc obligatoriu inlocuiti cu unii noi, merg fara probleme de 100uF. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Ianuarie 22, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Mutumesc pentru raspunsuri! Link spre comentariu
Kostas1 Postat Ianuarie 23, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2017 M-am mai gandit la o alta solutie destul de convenabila: suspend amplificatorul propriu al aparatului si ii atasez un integrat TDA2822, care costa cativa lei si are loc in interiorul aparatului. In felul acesta ii pot pune difuzor de 8 ohmi, care se gaseste peste tot. Ce ziceti? Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 23, 2017 Partajează Postat Ianuarie 23, 2017 Creste si consumul si se duce repede bateria. Lasati-l cum l-a facut fabricantul si schimbati difuzorul cu unul de 32 ohmi. Poate gasiti de aceleasi dimensiuni, de la casti stereo defecte. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Ianuarie 24, 2017 Partajează Postat Ianuarie 24, 2017 Kostas1 :Mai întâi de toate asiguraţi-vă că într-adevăr difuzorulaparatului este cel care creează problema.Pentru asta e suficient un mic amplificator nepretenţios(0,5... 2 W) pentru a-l proba. Dacă nu se mai manifestăacel "gâjâit", atunci nu vă rămâne altceva de făcut decâtsă căutaţi defectul în etajul final.Dacă într-adevăr difuzorul se dovedeşte a fi "vinovatul",nu vă sfătuiesc să înlocuiţi cu totul amplificatorul deputere, ci să folosiţi un difuzor de 4-8 Ω împreună cu unmic transformator adaptor. Modul de calcul al acestuia afost tratat pe larg pe forum ; eventual un coleg cu multmai multă răbdare decât mine vă poate îndruma în acest sens. Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 24, 2017 Partajează Postat Ianuarie 24, 2017 Tot de la rusi o adaptare de impedanta pentru difuzor. Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 Impedanta de 50 0hmi este corecta pentru tensiunea de alimentare si puterea maxima. Difuzorul este bun daca n-a fost faultat de cineva, mai degraba finalul audio este deranjat. Un transformator de adaptare foarte mic are randament slab, iar unul mai mare nu incape. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Ianuarie 25, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Am considerat ca este difuzorul de vina deoarece la volum mai tare face ceva in genul zgomotului facut daca pui capatul de la o lama de ras pe masa si dai cu degetul peste celalalt capat si vibreaza - scuze, nu am gasit alta comparatie. O sa probez difuzorul pe un alt amplificator si vad daca face la fel. Daca nu, e clar ca e de la finali. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 Un transformator de adaptare foarte mic are randament slabE doar o simplă afirmaţie, dar unde-i argumentul ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 Nu-i vorba de randament slab, mai degraba un transformator (prea) mic aduce o inrautatire a redarii frecventelor joase si inalte cu efecte negative asupra perceptiei sunetului. In schimb, acel traf asigura adaptarea impedantelor (iesire amplif/difuzor) optimizand transferul de putere. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 La un difuzor cu un diametru atât de mic nici nu pune problemaunei redări măcar acceptabile a frecvenţelor joase, iar o audiţiece favorizează doar frecvenţele înalte ar fi stridentă, nenaturalăşi complet deranjantă.Tocmai din aceste motive cred că transformatorul adaptor "împacă"bine toate aceste aspecte, frecvenţele medii fiind astfel favorizate.De altfel, e vorba de un aparat destinat recepţiei doar a emisiunilormodulate în amplitudine (UM şi US), unde banda superioară a frecvenţeloraudio este practic limitată la circa 4 KHz prin însuşi principiului defuncţionare al acestui tip de modulaţie. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 25, 2017 Partajează Postat Ianuarie 25, 2017 Foarte corect ceea ce spuneti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum