Dxxx Postat Ianuarie 16, 2017 Partajează Postat Ianuarie 16, 2017 Loturile noi de letcoane Gordak au niste caracteristici particulare, departe de ceea ce ar fi logic/normal. In acest articol incerc sa explic ce se intampla si ce se poate face pentru a folosi aceste letcoane. In plus, pe undeva, ma simt dator sa inchei un subiect lasat pana acum "in coada de peste" 1. Istoric Incepand din 2015 letcoanele Gordak dadeau semne ciudate daca erau puse pe statii sa zicem evoluate ca sensibilitate si protectii. Am facut deja un topic pe acesta tema / dar nu avea rost sa continui acolo pentru ca s-a insistat pe diverse off-topicuri, unele penibile. Threadul a fost inceput in martie 2016 si este aici. Statiile respective insa functionau perfect cu alte marci de letcon sau cu Gordakuri din seriile mai vechi. La momentul respectiv aveam ipoteza deconectarii termocuplului, si defapt daca urmariti continutul cautam o explicatie coerenta, dar din pacate nu am gasit nici macar un interlocutor cu care sa avansez pe subiect. In momentul gasirii explicatiei corecte acea ipoteza a fost infirmata si in ultimul sfert al anului 2016 am si reusit sa testez variante compatibile cu problemele acestor letcoane. Acum tot ce construiesc este compatibil. 2. Ce se intampla: cauza, explicatii Nu are rost sa descriu problemele in depistarea cauzei, sau cat a durat procesul. Esentiala este explicatia: ceramica din care este facut ansamblul rezistenta/senzor al acestor letcoane este de slaba calitate, si la temperaturi superioare a 300 grade incepe sa conduca electric. Modificarea este total reversibila la reducerea temperaturii. Adica din curentul de alimentare al rezistentei un mic curent trece prin ceramica si ajunge la termocuplu, unde se surapune peste cel generat de termocuplu. Problema este ca tensiunea pe termocuplu in domeniul de lipire normala este de numai 15-22mV, deci chiar si un curent foarte mic poate sa perturbe citirile. 3 De ce unele statii sunt mai sensibile, altele relativ insensibile Orice statie va fi influentata de acest curent de fuga valorile citite de termostat vor fi denaturate, dar unele statii vor fi indiferente, altele vor reactiona violent. Abaterea este de 2-3 grade, fara importanta pentru o statie de lipit, care nu este termometru - la 3-400 grade asta nu inseamna nici 1%. O statie "primitiva" nu are protectii . De asemenea semnalul din termocuplu este raportat la masa (firul negativ al termocuplui este conectat la masa). Aceste statii vor functiona normal, cu exceptia unei mici deviatii de temperatura. In nici un caz nu vor semnaliza probleme cu letconul. O statie, cum sunt cele ale mele, are protectii pe care curentul de fuga le activeaza. Se poate usor reproiecta protectia pentru compatibilitate. Insa in mod fundamental ce este diferit este etajul de intrare, diferential, de mare impedanta. Intrarea diferentiala permite rejectia tensiunilor parazitare captate de firele de conexiune. Pentru ca ambele fire sunt active (nu sunt conectate la masa) atunci curentii de fuga nu se descarca la masa. Un astfel de etaj este evident mult mai performant , dar si intrinsec incompatibil cu curenti de fuga. Prin modificarea in special a impedantei de intrare fata de masa am ajuns la un regim compatibil cu aceste letcoane, insa in mod evident statia pune in evidenta existenta unei regim diferit de functionare. Aici este un clip video explicativ: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum