Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema releu

Vizitator Gigi Gg

Postări Recomandate

Vizitator Gigi Gg

Are cineva o schema a unui releu uzual?Nu inteleg, daca alimentez un releu DC la o baterie, de ce releul se inchide in ambele sensuri +/- -/+.Normal nu este ca intr-un sens sa atraga(sa inchida) si in celalalt sens, sa respinga, adica sa nu faca nimic Normal cand se schimba bornele bobinei de atractie ar trebui sa se schimbe si forta magneticapost-263656-0-33262200-1484551675_thumb.jpg

Editat de Gigi Gg
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pop_ady44

2

• puriu

2

• Mircel

2

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Iei un magnet. Apropii polul Nord de o bucată de fier. Aceasta se lipește de magnet.

Deslipești bucata de fier, întorci magnetul cu polul Sud, o apropii de bucata de fier și din nou bucata de fier este atrasă.

La fel și cu miezul releului: prin schimbarea sensului curentului nu faci altceva decât să schimbi Nordul cu Sudul. Tot magnet va fi.

Link spre comentariu

Există şi relee polarizate care atrag (anclanşează) numai cu o anumită polaritate, dar sunt cazuri speciale, de exemplu releele cronotermostatelor, unde releul memoreaza starea comandata. Dar acestea contin magneti permanenti.

Link spre comentariu

Exista relee care isi schimba starea in functie de polaritate.

de exemplu daca avem pe pini 1-2 bobina si pe 3-4-5 ,6-7-8 contacte aplicand plus pe pinu 1,minus pe pinu 2 vom avea 3-4 ,6-7contact inchis si asa va ramane .

plus pe pinul 2 si minus pe pinu 1 (deci inversand polaritatea )vom avea 4-5 ,7-8 contact inchis si asa ramane .

Asa ceva o spus Validae(relee cu memorie )

Sau mai sunt relee pas cu pas care la fiecare impuls schimba starea .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Nu inteleg, daca alimentez un releu DC la o baterie, de ce releul se inchide in ambele sensuri +/- -/+.

Normal nu este ca intr-un sens sa atraga(sa inchida) si in celalalt sens, sa respinga, adica sa nu faca nimic

Simplu:

[*]un magnet se lipeşte de o tablă în acelaşi mod cu oricare din poli.

[*]acelaşi magnet atrage polul opus al altui magnet sau îl respinge pe cel identic (gay detector :) ).

Link spre comentariu

Cu o dioda in serie cu bobina, releul va atrage numai intr-un sens.

Releul de c.c. are circuitul magnetic din fier masiv si consuma curent maxim tot timpul cat este anclansat.

Releul de c.a. are circuitul magnetic din tole si consuma curent maxim numai in timpul anclansarii, dupa care consumul este mic.

Link spre comentariu

In sens invers, un releu normal cu doua stari (NI si ND) este tras de un arc. Numai releele polarizate sunt tri-state, au o pozitie intermediara in care nu se inchide nici un contact si conteaza sensul curentului de comanda.

Link spre comentariu

Magnetul ca magnetul , dar vezi cum te joci cu releul ala sa nu faci cunostinta cu inductia electrica (sa ma corecteze cei mai "batrani" daca gresesc)...

Eu pe la vreo 14-15 ani m-am "intalnit" cu ea cand ma jucam cu un releu si ma socat cum de a reusit sa ma zguduie asa de tare cand eu aveam doar o baterie de 9v

Link spre comentariu

Magnetul ca magnetul , dar vezi cum te joci cu releul ala sa nu faci cunostinta cu inductia electrica (sa ma corecteze cei mai "batrani" daca gresesc)...

Eu pe la vreo 14-15 ani m-am "intalnit" cu ea cand ma jucam cu un releu si ma socat cum de a reusit sa ma zguduie asa de tare cand eu aveam doar o baterie de 9v

eu foloseam un releu si un traf ca sa imi fac convertizor...de la 9V faceam in jur de 200V...bine, asta nu prea are de-a face cu inductia bobinei releului, pt ca inseriam bobina releului cu contactele normal inchise ale releului si cu secundarul de 9 V al unui traf. cand il alimentam, releul ”oscila” si astfel asiguram variatia curentului in secundar, aparea tensiune in primar, etc..

Link spre comentariu

... sa nu faci cunostinta cu inductia electrica (sa ma corecteze cei mai "batrani" daca gresesc) ... a reusit sa ma zguduie tare cand eu aveam doar o baterie de 9V...

Ai dreptate, corect este "autoinductie electromagnetica". Pe scurt, sa nu fim off topic:Inductia electromagnetica = aparitia unei tensiuni intr-un circuit, datorita variatiei fluxului magnetic in care se afla circuitul.Avem auto-inductie cand campul magnetic a fost creat chiar de curentul prin circuit. La intreruperea curentului dispare (variaza brusc) campul magnetic. Asa se creaza o scurta "supratensiune" in circuit. De fapt este redata energia care s-a acumulat in campul magnetic la crearea sa, cand s-a alimentat circuitul.Termenii cu care se pot crea confuzii sunt "inductia electrica" si "inductia magnetica" ce caracterizeaza local componenta electrica sau magnetica a campului electromagnetic.Inductia electrica = produsul intre permitivitatea electrica a mediului si intensitatea campului electric (vector).Inductia magnetica = produsul intre permeabilitarea magnetica a mediului si intensitatea campului magnetic (vector).

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări