Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor 100w

neagu

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc un invertor de 100w si cu el sa alimentez un laptop (tv) cu consum de 55w si doua becuri cu led de 7w fiecare la o casa de vacanta unde nu am curent electric, pe langa acestea mai am si o baterie de 12v 80A as vrea sa ma ajutati cu un raspuns. Cat timp pot beneficia de energie cu acest sistem ce vreau sa-l construiesc ( ore sau zile de functionare) stiind ca acumulatorul nu poate fi descarcat mai mult de 9,8v, sau cati amperi va consuma la consum maxim de 70w cat rezulta din calcule. Multumesc.

9

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

3

• neagu

3

• Gaspar

2

• mac01

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Consumul depinde de randamentul invertorului.Cum nu putem ști ce randament va avea invertorul pe care îl veți construi, putem doar estima.Bateria de acumulatori este cel mai probabil una auto Starter, nu Deep Cycle. Cât timp va ține bateria consumul de aproximativ 70W se poate estima, dar practic va depinde mult de starea ei și gradul de uzură.Cu timpul, acumulatorii sunt afectați de scăderea capacității reale, deci puteți estima că bateria nu mai are 80Ah, ci mai puțin.Să presupunem că invertorul va consuma 100W pentru a asigura alimentarea celor 70W ai consumatorilor. Deci am avea circa 8,3A consumați din baterie. Să rotunjim la 8A pentru simplificarea calculului.Teoretic bateria de 80Ah ar trebui să țină 10 ore consumul de 8A. Ținând cont însă de uzura acumulatorului (care probabil nu mai are 80Ah), putem estima că va ține maximum de 5 - 6 ore continuu.Bateria nu trebuie practic descărcată sub 10V pentru a nu fi afectată pe termen lung. Menționez că aceste estimări au fost făcute cu marjă destul de mare de eroare, dat fiind că nu avem date concrete nici despre randamentul real al invertorului, nici despre capacitatea sau starea reală de uzură a acumulatorului..Dar vă puteți face o idee.

Link spre comentariu

Uitati o schema dupa care eu am construit 3 invertoare si functioneaza perfect,doar ca eu am folosit in locul tranzistoarelor 2N3055 mos-fet-uri,dar va trebuie un traf solid nu gluma.https://www.google.ro/search?hl=ro&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=639&q=cd4047+inverter&oq=cd4047&gs_l=img.1.1.0l2j0i30k1l8.3439.6611.0.10605.6.6.0.0.0.0.274.1012.0j4j2.6.0....0...1ac.1.64.img..0.6.1002.IUr4m1wld8U#imgrc=g8NsqaAOUVEfNM%3A

si scoate cam 300va ceea ce am facut eu.

Link spre comentariu

Poate foarte ușor să ia un UPS de 200-300W second-hand și să-i pună tranzistorii pe niște radiatori mai mari.E mult mai ieftin decât să faci invertorul de la zero.În plus UPS-ul are și circuit de avertizare și decuplează automat la atingerea tensiunii limită pe acumulator.Nu mai zic de faptul că e mult mai ieftin un UPS second hand, eventual unul cu acumulator uzat, se găsesc și la 50-80 Lei, au fost de vânzare din astea uneori chiar pe forum.

Link spre comentariu

Mult respect pentru dumneavoastra si pentru raspunsurile date, cred ca o sursa UPS ar fi solutia cea mai rapida si are protectiile mentionate, dar si construind dupa o schema data de colegu costurile ar fi mai mici, dar si randamentul cred cai pe masura. Va multumesc si voi analiza ce sa discutat mai sus si voi pune in practica solutia cea mai buna. O zi buna tuturor.

Link spre comentariu

Daca mergi la sel gros, la kaufland, la lidl,.... la raioanele auto gasesti invertoare de 300-500 w pe la 50 de lei. Crezi ca merita bataia de cap ca sa construiesti unul? Gandeste-te numai cat muncesti la carcasa, la transformator, cablaj, piese...alergatura, ce sa mai zic. La final daca tragi linie iesi dublu..daca nu triplu.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Daca vrei sa alimentezi doar laptopul si iluminarea, atunci parerea mea este ca ai putea evita sa folosesti inverter la 220V.

Poti cumpara un inverter chinezesc de la 12V la 19V pentru alimentarea laptopului si poti folosi becuri de 12V cu led (pentru auto) sau benzi luminoase led.

post-175050-0-60701500-1484559591_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Prea multe ca să merite investiţia.Dacă vrei să reduci cheltuielile la curent nu asta e soluţia optimă.Dacă ai o cabană izolată şi nu ai curent, ieşi mai ieftin cu un generator Diesel.Trebuie ţinut cont că panourile SH nu mai au randamentul iniţial, iar dacă pui unele noi nu le vei amortiza niciodată prin curentul produs.Generarea de curent şi gestionarea curentului produs/consumat costă nu glumă.Soarele nu străluceşte noaptea şi uneori nici ziua, mai ales iarna.

Stocarea energiei pentru cazurile nefavorabile se face cu baterii speciale şi scumpe, care nu ţin o veşnicie.Cam bagi mereu bani în aşa ceva..

Link spre comentariu

E chiar absurd sa folositi celule fotovoltaice+invertor(randament global 10-12%) ca sa incalziti o rezistenta de boiler, cu 1500 lei gasiti panouri cu tuburi vidate care incalzesc apa direct, fara complicatii, bibilicuri stricacioase.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări