spirochetu Postat Ianuarie 14, 2017 Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 (editat) Intr-o zi ma tot gandeam de ce apreciem vinilul cu toate imperfectiunile lui impotriva surselor digitale cu distorsiuni imperceptibile .Afara de distorsiunile specifice vinilului si dozelor cred ca mai pot fi mantionate doua cauze foarte importante dupa parerea mea: Prima este faptul ca zgomotul de fond al vinilului este de fapt zgomot alb plus cel produs de proful din santuri daca este.Zgomotul alb se foloseste in scop terapeutic pt relaxare si a vindeca anumite boli. Zgomotul de fond acopera imperfectiunile vinilului . A doua este faptul ca nu toata muzica este atat de buna pe cat ne-am astepta .Faptul ca distorsiunile dozei si zgomotul de fond acopera aceste lucruri neplacute iarasi este foarte important. In cazul surselor digitale care nu sunt de foarte buna calitate avem de a face cu jitter-ul care nu mai poate fi acoperit tocmai pt ca raportul semnal zgomot este mult prea mare ca sa mai disimuleze ceva. In cazul surselor digitale foarte bune e posibil sa nu ne mai placa muzica insasi...ori distorsiunile ansamblului amplificator boxa. In cazul vinilului avem un avantaj extraordinar in faptul ca doza oricat de compensata ar fi tot are neliniaritatile ei care pot acoperi neliniaritatile restului aparatelor din sistem . va invit sa urmariti acest clip care spune mult despre rolul pe care il poate juca zgomotul de fond intr-un act muzical: In cazul casetelor , sa zicem cel mai vitregit copil al sitemelor bazate pe banda magnetica aveti explicatia mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=1KaOrSuWZeM&t=39648s Capul magnetic este tot un traductor electromagnetic, ceva mai liniar decat doza de pick-up, dar tot traductor, la fel ca si difuzoarele din boxe. Sper sa treceti usor peste faptul ca in videoclipul nr 2 nu aveti de a face doar cu artistul ci si cu unul dintre cei care au realizat fizic masinaria, adica un geniu! Ma rog...pe wikipedia se spune ca e o banda dar in toate videourile nu-l vad decat pe tipul asta lucrand la masina...s-ar putea ca el sa fie de fapt singurul care a si realizat masinaria. Editat Ianuarie 14, 2017 de spirochetu Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 14, 2017 Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 cd+/-solid state (trase/facute calumea) = te uiti la lume asa cum e! esti realist vinil+/-lampa (trase/facute calumea) = porti mereu ochelari de soare cand te uiti la lume, pentru ca iti place sa vezi viata in roz! esti idealist mai simplu nu o pot pune... Link spre comentariu
spirochetu Postat Ianuarie 14, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 imi place replica! Poate chiar asta este...dar avem nevoie de ambele si de realism si de idealism. Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 14, 2017 Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 atunci... ramane de sarmarit in continuare pana 'om gasi acel ansamblu care le imbina armonios. uitandu-ma la cum se polarizeaza in general forumurile de audio in jurul celor 2 formate, mai avem inca de lucru... Link spre comentariu
spirochetu Postat Ianuarie 14, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 Mie imi plac amandoua daca muzica e buna.Pot sa spun ca am ascultat high-end-uri din ambele tabere si chiar daca cu sufletul inclin catre vinil pt ca muzica anilor 60-80 nu o gasesti la o calitate acceptabila astazi decat pe vinil, era digitala neincepand destul de devreme, pt muzica moderna cu o multime de basi si efecte mi-e un pic mai greu sa fiu complet manipulat de vinil. Mai este o problema cu vinilul...In anii 90 cand a inceput sa se renunte la vinil, tehnologia nu era atat de avansat pe cat este acum.Se pot face astazi doze mult mai bune ca acum 20 de ani, dar pe mine ma roade altceva: Acum exista laseri puternici si extrem de precisi ,care pot fi modulati analogic si pot arde toata informatia de pe un vinil clasic pe un vinil nu mai mare decat o moneda de 50 de bani. pe doua canale complet separate. Poate ca un inscriptor analogic blue ray sau laser violet ar fi scumput, dar un cititor care sa citeasca un vinil de 50 de bani nu este deloc scump.Acum nu zic ca ar fi musai nevoie ca banutul sa fie realizat musai din vinil.Ar putea fi realizat dinntr-un milion de alte materiale care pot fi acoperite cu un strat protector dar transparent pt lungimea de unda respectiva.Chiar neprotejat, o moneda de 50 de bani poate fi curatata foarte usor de gunoaie.Laserul uv ar trece printr-un strat de grasime si citi informatia utila. Acum 30 de ani nu existau laseri precisi si ieftini.Acum sunt de toate. Cred ca asta ar fi o idee care pusa in practica chiar ar revolutiona lumea audiofila. Link spre comentariu
spirochetu Postat Ianuarie 14, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 asta ar fi versiunea digitala la video 2...bineinteles ca ambele sunt inregistrari digitale, dar cine intelege ce spun intelege... acum spuneti voi care va place mai mult daca ascultati cu ochii inchisi. Link spre comentariu
Cortex Postat Ianuarie 14, 2017 Partajează Postat Ianuarie 14, 2017 Eu imi amintesc ca am avut o senzatie ciudata dar placuta cand am inceput sa pun in cui magnetofonul/caseta . Eram copil si nu puteam intelege de ce se aude asa..era cu totul diferit. La vremea respectiva ascultam pe amplificatoare facute de mine ..cu performante slabe. Sursa de pe format digital pt mine a fost net superioara. Am inceput sa studiez sunetul si nu ma pot satura nicioata de aceasta activitate. Ocupandu-ma si de sonorizari si inregistrari am tras concluzia ca o ureche ne educata va fi mereu nemultumita de lipsa de alterari/distorsiuni ale sunetului. Majoritatea oamenilor prefera "coloratiile" in muzica. Efecte de tot felul. Cine asculta muzica clasica la sala de opera cu greu v-a accepta muzica cantata live "a' la nunta" ..gen.Unde majoritatea lautarilor folosesc efectele care le acopera sublim defectele vocale/instrumentale iar lumea are o reactie pozitiva la acele efecte! Link spre comentariu
spirochetu Postat Ianuarie 15, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 asta cu urechea needucata...fiecare cu gusturile lui. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 Buna Intradevar,trebuie sa stii cum trebuie sa "sune" un anumit tip de muzica. O persoana fara cunostinte nu va aprecia un lant audio de calitate. Am experimentat personal asta,folosind 3 amplificatoare.Un JVC(calitate medie,nu varf de gama,dar pe tranzistori),un amplif pe tuburi(home made) si cel mai penibil amplif pe integrate. Persoanele testate mi au observat diferente intre ele. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 E o opinie a initiatorului, chit ca nu am auzit de Relaxator asta din primul clip, pare a fi canadian. Oare de ce as asculta un disc cu paraieli sau un radio pe lampi cu static cand pot sa ascult cristal cu o tehnologie moderna. Am bagat pe vremuri pretul unei masini noi sau peste, in benzi de magnetofon si nu le duc dorul. Azi chiar am ascultat un cd + amplif naim pe boxe focal. M-am jucat la corectiile de ton, erau pe zero, si prima impresie a fost ca nu merg reglate inaltele. Adevarul e ca se auzea perfect cu corectiile la zero si tot adevarat e ca trebuie o ureche antrenata pe scule foarte bune. Link spre comentariu
spirochetu Postat Ianuarie 15, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 (editat) E o opinie a initiatorului... Oare de ce as asculta un disc cu paraieli sau un radio pe lampi cu static cand pot sa ascult cristal cu o tehnologie moderna. Pentru ca uneori nu ai de ales.Am o colectie de 13 albume originale Elvis Presley incepand din 1962 pana in 1973, toata colectie The Carpenters din anii 70, Nina Simone din 1900 toamna, samd...pana pe la vreo suta de viniluri cu muzica ce nu a fost niciodata inregistrata in format digital. Poate ca dvs aveti legaturi cu extraterestrii si aveti variantele pe 1028 de biti/2 Thz esantionare transmisa pe canalele private ale SETI. Noi restul...avem doar pick-up-uri pt ascultat muzica veche. Recent am recumparat pe ebay un disc cu Jim Horn , Neon Nights va pun totusi o intrebare simpla: daca este sa alegeti intre urmatoarele doua variante , presupunand prin absurd ca stiti deja cum suna vinilul si fiind extrem de multumit, pe care o alegeti? https://www.discogs.com/Jim-Horn-Neon-Nights/release/2191580 http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/4741266/a/neon+nights.htm Vinilurile curatate, originale si in stare buna, nu numai ca NU se aud cu paraieli, se aud foarte bine si au zgomot de fond extrem de redus. Chiar si cu paraieli au farmecul lor si am incercat sa explic de ce in mod stiintific. Am dat exemplul cu Jim Horn pt ca la discuri este ca si la casete: Am aproape 300 de casete vechi, dar originale trase un SUA, Germania , etc... si totusi in toate casetele astea sunt doar trei care suna exceptional: Jean Michel JARRE-Metamorphoses trasa in studiourile proprii Dreifuss ,....TATU, trasa , evident in 2003, ca atunci s-au lansat in MAMA RUSIA.Dar deja incepuse era low crest-factor unde nici nu mai ai nevoie de 16 biti ca sa inregistrezi un cantec,8 biti sunt arhisuficienti pt muzica de astazi... Acestea doua casete pomenite mai sus , din toate cele 300 de casete , au un raport semnal zgomot atat de mare incat nici bagi in seama ca asculti o banala caseta. Mai am una trasa in SUA si masterizata dupa magnetofon cu dolby SR, la fel de buna, dar nu imi amintesc numele albumului pt ca ultima oara cand am pus mana pe acea caseta a fost acum vreo 5 ani... Nu toata lumea asculta casete pe Nakamichi cr4, unde implementarea DOLBY b. este muuuult mai performanta decat in majoritatea deck-urilor de s-au vandut in lumea asta...si aici pot fi foarte intelegator, dar si un walkman Panasonic facut in China cu castile proprii, cum am cumparat eu in 2000 cand am facut armata si aveam si eu nevoie de ceva mic si compact sa ma relaxez seara dupa STINGERE, suna foarte bine cu acele casete. Inca imi pare rau ca nu am ascultat niciodata un magnetofon serios gen Studer Pr99 cu banda trasa dupa master, nu intr-un studiou obscur din Bulgaria sau alte tari est europene. Chiar si asa, daca pui in comparatie discul de test furnizat de Electrecord cu un alt vinil cu muzica facut in Romania,constati ca pasajul de verificare cu muzica jazz are o calitate exceptionala, dar restul vinilurilor ne lasa reci in comparatie cu variantele rusesti , americane, englezesti, nemtesti... Extraordinar mi se pare ca putina lume apreciaza industria de recording ruseasca, mai ales ca, desi am fost satelitii lor vreo 45 de ani, cand pui un vinil inregistrat acum 30-40 de ani in Rusia ramai cu gura cascata cat de bine se aude in comparatie cu o multime de Polydori debranduiti...Pacat ca in Rusia s-a tras doar muzica simfonica si disco instrumentala pe vinil....ca altceva nu era voie, ori daca or mai fi tras si altceva, gen pop-rock , nu stiu eu...ca nu am de unde sa le stiu pe toate. Toata lumea stie de Studer Revox, dar pe acest forum am intalnit o singura persoana care are cunostinte si arhive despre magnetofoanele rusesti de studiou.Or fi fost ele mari si urate, dar se pare ca elevetienii nu erau cu nimic mai presus. Din pacate , industria de recording romaneasca lasa un gust amar cand vine vorba de viniluri. la fel, multe din reissue-rile de astazi in care, din lipsa masterului vinil original se scoate muzica pe vinil , chipurile noua, dar dupa variantele digitale din anii 80, 90 alea trase la randul lor dupa banda, cand nu era nici FLAC, nici SACD nici nimic din variantele moderne si ca sa nu avem jitter si dinamica prea ridicata pe vinil , ca final target , se aplica tot felul de filtre si compresii peste varianta reinregistrata digital dupa banda in anii 90, care fac ca muzica pe vinil scoasa in zilele noastre sa sune ca un c.... Scule ultrafantastice am ascultat si eu si in showroom-uri occidentale cu staif nu acasa la nea Gigi-bogatu, dar intr-un showroom respectabil o sa vezi aproape obligatoriu un direct streaming de 5000 de euro care nu face decat direct streaming si atat, langa un Linn sondek lp12 cu doza dynavector dintr-aia scumpa cat un Audi a5 la mana a doua. Sper ca ati ascultat un Warner Bros facut la mama lui si stiti cum suna ca sa n-avem vorbe la proces! Editat Ianuarie 15, 2017 de spirochetu Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 Si mie imi place sunetul vinilului si benzii magnetice, unde mediile sunt prezente din belsug, iar basul sta linistit la locul lui. Este opusul curentului actual...subwoofer, sisteme 2.1, etc. Pe un sistem fara corectii, vinilul si banda magnetica vor suna mai deschis, natural... fata de un CD, DVD... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2017 Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 Ca sa fiu ontopic; ascult doar pe cd si pe pick-up, nu am folosit niciodata laptopul, calculatorul sau orice alta sursa dijitala. Rareori mai pun cate o caseta pe deck, numai daca nu gasesc vreo melodie veche. Cu magnetofoanele nu ma mai impac deoarece se gasesc greu benzi bune. Referitor la vinil, nu pot face si nici nu doresc sa fac o comparatie cu cd-ul (si ma gandesc ca initiatorul topicului nu a dorit asta). De multe ori am ascultat aceeasi piesa pe un vinil original vechi si pe un cd original. Amandoua suna la fel de bine in functie de comoditatea de moment. Link spre comentariu
spirochetu Postat Ianuarie 15, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2017 (editat) Eu nu am pus intamplator acele patru filmulete. Cel de-al doilea si al patrulea necesita cateva explicatii insotitoare.Conform acestui articol https://en.wikipedia.org/wiki/Synesthesia , daca ne gandim la vinil , se poate trage o alta concluzie la fel de importanta in majoritatea artelor audio vizuale si psihologia mecanismelor cognitive: Cand vedem vinilul cum se invarte parca auzim muzica altfel... Preferam sa ascultam filmul doi privind imaginea si actiunile artistului care intaresc expresia artistica in timp ce in varianta doi e suficient sa inchidem ochii si sa ascultam.Cu toate astea , cu ochii deschisi, prima varianta, cea cu marble machine, creeaza o impresie la fel de puternica . La minutul 2.50 in filmul doi , cantaretul activeaza manetele respective si zgomtul facut de acestea ajung sa faca parte din muzica. Cand pui acul pe disc, cand il ridici si schimbi pasajul muzical ,cand faci un reglaj la un aparat vintage, tu insuti faci ceva, te implici in actul muzical.De fapt tu faci muzica, sau ajuti la actul muzical pe care il asculti.Asta nu este doar o parere personala.Si-au exprimat-o multi altii. Eu insumi nu vorbesc intamplator despre toate astea.Strict dupa litera manualului de psihologie sunt tipul auditiv, adica daca imi dai o carte sa citesc adorm, daca mi-o citeste altul sunt numai urechi! Daca cel care o citeste face insa miscari ciudate care imi distrag atentia, s-a dus dracului mesajul. E pacat ca pe acest forum se ajunge mereu si inevitabil la separarea taberelor. Pana la urma atat muzica, cat si ascultatul muzicii este o arta. La noi ceasca de 250 de ml de ceai fierbinte se bea in 5 minute sau mai putin. la japonezi, cescuta de 50ml se bea in 15 minute si 250ml se beau intr-o ora de ritual. Noi suntem mereu nemultumiti si dupa un ceai vrem si o friptura cu cartofi natur si maghiran dupa care ne apucam de sapat santuri , japonezul, se apuca de bibilit la ceasurile lui SEIKO si mai mananca peste 6 ore... Per ansamblu...noi traim in medie 65 de ani, japonezii 90... Noi vrem amplificatoare KRELL, boxe de sute de watti audiofili si dac-uri pe 32 de biti, japonezii prefera sa ne vanda noua blue ray si sa asculte ei viniluri la micro-seiki cu amplif de 3w , lampi 300b pe boxe horn cu difuzor coaxial. Editat Ianuarie 15, 2017 de spirochetu Link spre comentariu
lalihifi Postat Ianuarie 16, 2017 Partajează Postat Ianuarie 16, 2017 Am bagat pe vremuri pretul unei masini noi sau peste, in benzi de magnetofon si nu le duc dorul. Azi chiar am ascultat un cd + amplif naim pe boxe focal. M-am jucat la corectiile de ton, erau pe zero, si prima impresie a fost ca nu merg reglate inaltele. Adevarul e ca se auzea perfect cu corectiile la zero si tot adevarat e ca trebuie o ureche antrenata pe scule foarte bune. Erau scumpe la vremea lor magnetofoanele dar imi placea tonalitatea lor . Chestia cu urechea antrenata nu sunt de acord .....daca-mi place e ok !!! ..... sa nu mai zic ca e vorba si de stil unele suna mai placut pe bas altele pe inalte .Dar sa ma apuc sa fac facultate de audiofilie ca acesta e reperul altor persoane nu sunt de acord .Eu unul am reparat nu stiu cate amplifuri de-a lungul vietii si am ramas surprins sa vad cat de bine suna unele amplificatoare desi nu aveau scheme supercomplicate .Altele imi plac cum sunt lucrate tehnic desi sincer acustic pot sa sune dezastruros :-) Dar vad ca aici in uk se vand la magazine multe discuri noi vinil desi eu as prefera sa gasesc benzi de magnetofon :-) Link spre comentariu
Postări Recomandate