Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Desfasurare plan paraboloid de rotatie (cada de baie)

Vizitator Adrian Andrei

Postări Recomandate

Vizitator Adrian Andrei

Vreau sa-mi fac o cada de baie japoneza.N-am gasit pe net o poza exacta a celei pe care vreau sa mi-o fac, dar o stiu foarte bine. Ca sa intelegeti si voi si sa ma puteti ajuta cu un sfat, atasez doua imagini. Incercati si voi sa le uniti intre ele si undeva pe la jumatate va fi cada pe care mi-o doresc.

Posted Image

Posted Image

Scule am, lemnul este deja vechi... La primavara incep. Mi-e cumva clar ce am de facut. Folosesc ocazional, pentru hobby mai toate power tools (dar si din cele manuale) si am inca toate degetele la locul lor.

Va cer ajutorul la urmatoarea problema:

Cada se construieste din "doage" verticale (ca un fel de jumatate de butoi) dar are o forma mai apropiata de cea a unei jumatati de paraboloid de rotatie. Pentru simplitate, am sa trisez si fundul o sa i-l fac plan. In loc de cercuri metalice care sa tina doagele la "butoi" va fi franghie de canepa stransa bine si convinsa sa stea in canale (santuri) sapate cu dalta pe exterior (de fapt 2 sau 3, ochiul va hotara, spre final). Dimensiuni aproximative L1200, W800, H600 (foarte probabil semi-ingropata)

Mi-ar trebui un software (sau alta metoda) cu care sa transpun in plan suprafata cazii, ca sa-mi fac sabloane de debitare primara a doagelor. Ceva mai simplu, mai quick & dirty...

O fi de la vremea asta ciudata... dar nu-mi vine nimic in minte iar de AUTOCAD mi-e o sila... de ma doare!

Mesterii japonezi au niste calibre (sabloane) uneori mostenite din tata in fiu...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniels

1

Top autori în acest subiect

Am avut o ”balie” asemanatoare cand eram copil. Era inalta cam de 30cm si bunica spala rufe in ea.

Sabloane poti face singur foarte usor. Iti trebuiesc sabloane pentru zona de curbura.

Cauti un butoi care sa se potriveasca ca diametru cu zona de curbura pe care o doresti si faci un sablon dupa o doaga.

Nu o poti strange cu sfoara pentru ca sfoara se intinde la umezeala. Pentru fund trebuie facut un canal care se numeste gardina,

Nu e chiar asa de usor de facut, incearca sa vorbesti cu un mester dogar.

Link spre comentariu
Vizitator Adrian Andrei

Foarte adevarat, multumesc pentru raspuns. Forma e mai complexa, cilindrul unui butoi nu ma ajuta prea mult insa pana la urma cam asa o sa fac. Imi fac niste sabloane din carton si le verific cu metoda "trial and error".

Mesterii aia japonezi aveau sabloane de-astea mostenite peste generatii, iti dai seama cate "incercari si greseli" au fost...

Am fost in asemenea ateliere si m-am uitat mult la ei, ba chiar au fost atat de amabili sa ma lase sa pun si eu mana pe cate ceva.

Spui ca nu nu pot sa folosesc sfoara? Eu sper sa pot, caci am vazut ca ei au putut. Au aia un "fix" sa nu foloseasca metal la tamplarie, jonctiunile se fac numai cu lemn si (la nevoie) sfoara.

Zici ca e multa munca? Fac asta ca sa ma relaxez, sa fac un cadou frumos mie si celor dragi din jurul meu. Deci e multa placere. Eu zic ca e mai placut sa ma duc la culcare obosit decat beat sau drogat cu somnifere...

Iti multumesc pentru raspuns, pentru "gardina" care stiam ce este dar nu stiam cum se numeste, si sper sa am ocazia sa-ti intorc amabilitatea.

Link spre comentariu
Vizitator Adrian Andrei

Ok, fac si-ti transmit.

Si iti multumesc anticipat.

(Eu intrebam de-un soft, sau o metoda quick and dirty, ca sa nu pun pe altul la munca in locul meu)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări