Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre Inductante buck

sesebe

Postări Recomandate

....................

Nu se satureaza nimic la un convertor buck .

...................

Mai studiaza putin.

Sursele flyback, buck si bost (mai sint si altele dar mai putin raspindite) necesita inductoare "nesaturabile" adica cu intrefier.

Functioneaza pe baza acumularii energiei in bobina si deci.....

Nu mai folosi la surse bobine fara miez, o sa ajungi sa bruiezi si vecinii din partea cealalta a strazii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mai studiaza putin.

Sursele flyback, buck si bost (mai sint si altele dar mai putin raspindite) necesita inductoare "nesaturabile" adica cu intrefier.

Functioneaza pe baza acumularii energiei in bobina si deci.....

Nu mai folosi la surse bobine fara miez, o sa ajungi sa bruiezi si vecinii din partea cealalta a strazii.

Eu zic sa ne lasi ... fa tu cu intrefier la buck .

Bineinteles ca pana la urma orice se poate satura , dar la buck e cel mai mic pericolul ...

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Bineinteles ca pana la urma orice se poate satura , dar la buck e cel mai mic pericolul ...

Marian ma ajuti putin?

Nu vreau iarasi sa ma aleg cu teoria chibritului de la cei ce folosesc brichete.

Link spre comentariu

Sa nu ne lase deloc, pentru ca are perfecta dreptate, NU se poate altfel, nu se poate fara intrefier. Torurile galbene pe care le sugerai anterior, de la surse ATX au intrefier distribuit.

N-ar strica putina atentie asadar.

Cand vorbesti despre o inductanta, vorbesti automat despre acumulare de energie in miez ( de fapt asa cum bine mi-a fost atrasa atentia, energia se acumuleaza in intrefier ), si la buck chiar asta se intampla. Sau si mai simplu spus, ai componenta continua in miez, chiar si la DCM curentul creste intotdeauna de la 0 la plus xxA, deci obligatoriu intrefier pentru evitarea saturatiei.

Link spre comentariu

Depanatorul pai tu ai cerut-o atunci cand ai facut o afirmatie fundamental gresita, era normal sa fii corectat.

Nu e normal deloc ... contextul era bobinatul in aer ca sa nu se satureze ce ? Nici un tor bobinat cat de cat calumea nu se satureaza intr-un convertor buck , nu discutam de flyback .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Addy Sfatul meu daca vrei sa tii seama de el, ar fi sa refaci schema de la capat, si sa o optimizezi aici pe topic tinand cont de sugestiile celorlalti, atat cat se poate evident, pentru ca n-ai sa poti multumi in veci pe toti. La fel sa faci apoi si cu desenul cablajului, propui ceva aici si apoi optimizezi functie de sugestii si de ce nu, si de observatii, cand totul va fi asa cum trebuie, te apuci de asamblarea montajului si apoi de teste.

SI uite un exemplu de proiect de putere, care a mers foarte bine:

http://www.elforum.info/topic/87480-sursa-coboratoare-de-la-12v-la-5v-de-putere/

Nici un tor nu se satureaza intr-un convertor buck , nu discutam de flyback .

Tut tot nu intelegi enormitatea afirmatiei tale, este fix acelasi lucru!

La ambele se acumuleaza energie in miez, si este eliberata sarcinii prin autoinductie la Toff.

Adica ceea ce conteaza este regimul de lucru al miezului magnetic, nu exista comanda simetrica sa reseteze miezul, intrefierul este esential

Si te rog sa citesti documentatia despre mixul -26 de la micrometals, care este folosit la iesirea surselor ATX, regimul de lucru este acelasi, cauta pe gugle si-ai sa vezi ca are intrefier distribuit, nu se poate altfel!

Link spre comentariu

Nu e deloc acelasi lucru , la flyback toata energia se inmagazineaza in miez , la buck mult mai putin ... de aici motivul pentru care nu trebuie intrefier fizic .

Un material nu se satureaza automat indiferent de conditii , si nu ar putea inmagazina energie fara intrefier , cum crezi tu , de aia exista histerezisul magnetic pe care intrefierul doar il poate modifica in sensul asta ,daca e nevoie in aplicatia respectiva .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Ai vazut Marian, omul o stie numai pe a lui si gata.

Eu nu ma mai bag ca risc sa ma aleg cu penalizari dar ar trebui cineva sa faca imposibilul si sa-l faca sa inteleaga cum stau lucrurile in lumea reala.

Link spre comentariu

Depanatorul iarta-ma dar bati campii si nu am nici un chef sa te educ.

Sesebe ai perfecta dreptate dar ma las batut, omul e mult prea rigid, am incercat sa il lamuresc dar n-am reusit, culmea exista chiar aici la alimentatoare documentatie pe topicul D-lui Miticamy cat cuprinde, dar asa cum Madalina spunea candva, invatatura cu forta nu se poate, daca el nu vrea sa invete cum functioneaza un convertor buck e problema lui, nu pot decat sa sper ca aiurelile lui nu-i vor polua si pe altii.

Am mai zis-o si in alte randuri, si o spun si acum, nu-i problema ca nu stii, problema e cand nu vrei sa inveti

Link spre comentariu

Eu imi amintesc o alta intilnire a mea cu incapatinarea lui undeva pe la depanare TV parca acum vreo citiva ani si tot asa sustinea indirjit ceva gresit.

Tin minte asta pt ca m-a frapat neconcordanta intre nick-name si ceea ce sustinea.

Link spre comentariu

Nu trebuie sa caut eu bobine fara intrefier, eu am sustinut ca intrefierul este indispensabil.

Insasi denumirea de inductanta ar trebui sa defineasca prezenta intrefierului intr-o forma sau alta.

Link spre comentariu

Desopici firul in 4 si nu inteleg unde vrei sa ajungi.

Sesebe a facut referire directa la necesitatea intrefierului pentru a evita saturatia. Torurile din pulbere au intrefier distribuit, adica adaugat din contructie in mix, doar pentru ca nu-l vedem nu inseamna ca el nu exista, si tocmai din exact acest motiv ferita se satureaza mai repede decat pulberea, pentru ca ferita nu are asa ceva.

Apoi pana si un tor de pulbere se poate satura intr-un buck, sau poate sa se apropie periculos de mult de saturatie, scazandu-i permeabilitatea dramatic, si asta daca dimensionarea si calculul sunt facute pe principiul "merge si asa".

Adica pe scurt atat la buck cat si la flyback inductanta are neaparata nevoie de intrefier, indiferent sub ce forma vine acesta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări