nico_2010 Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Si o schema pentru filtrul de 9MHz, im preuna cu trasa aferenta. Cam cum ati face dvs adaptarea de impedanta cu cei 540 ohm? 9MHz_FTB_Q_schema.pdf Trasa_9MHz_1kHz.pdf Si ceva facut de mine, cap-coada: Editat Noiembrie 29, 2018 de yo9hrb Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 4 minutes ago, nico_2010 said: Cam cum ati face dvs adaptarea de impedanta cu cei 540 ohm? Trasarea caracteristicilor unui filtru se face cu sarcina rezistiva, sau cum cere producatorul filtrului. Dar sonda de detectia a voblerului trebuie sa aiba impedanta foarte mare la intrare (Ri>10Mohmi, Ci<1pF), pentru a se folosi in toate situatiile posibile (de ex. si la radiourile vechi, cu lampi). Link spre comentariu
nico_2010 Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Nu asta am intrebat! Practic, care este schema de adaptare de la 50 ohm la 540 ohm? Si astept sa vad o realizare practica facuta de matale. Posteaz-o, fa-te remarcat, lauda-te! Editat Noiembrie 28, 2018 de nico_2010 Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Ce schema de adaptare ? Am spus ca la iesirea filtrului se pune un rezistor sau chiar o combinatie R(L)C, daca asa cere producatorul filtrului. In poza prezentata de matale este un rezistor de sarcina, asa ca se preia semnalul de acolo cu o sonda de mare impedanta, cum am explicat deja. Impedanta fiind mica (540 ohmi), se poate duce semnalul la AD8307 prin divizor rezistiv, daca acesta are impedanta mult mai mare decat sarcina filtrului. Insa este un caz particular. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 (editat) Rezistentele alea de 540 ohm sunt desenate doar pentru a arata ca asta este impedanta de intrare/iesire a filtrului. La NWT200 impedantele de iesire a semnalului si de intrare in detector sunt de 50 ohm. N-are tata sonda cu impedanta mare de intrare, e amarat tare si nici nu are o facultate de electronica, are un alt profil! Astept sa postezi o realizare fizica a unui montaj (fie el si "licurici"). Restul e "vorbe"! L.E.: Acum am altceva mai bun de facut decat sa vorbesc cu "gardurile" si sa explic unuia care doar teoretizeaza de pe vremea URSS-ului! Cand postezi ceva facut de mana ta - conceptie proprie sau copiata de pe net - poate te mai bag in seama! Editat Noiembrie 28, 2018 de nico_2010 Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Cateva poze cu aparatul din schema de mai sus Plus diverse moduri de lucru . Filtrul este doar in mod demonstrativ .Nu am folosit nici un fel de adaptare . SWR-ul este pentru o telescopica Nagoya NA- 773. Masuratoare demo facuta pe masa de lucru . Quartz-ul ..unul oarecare de 38.970 Mhz. Ce am gasit la nimereala . 2 Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Postez fotografia unui vobler de uz didactic realizat dupa schema proiectata de mine in anul 1987, cand predam la un liceu. Ca sa le fac placerea celor care ma contreaza acum si care, probabil, nici nu existau la vremea aia. in partea stanga este sursa de alimentare (+/-12V), in mijloc este generatorul de tensiune triunghiulara cu care se comanda diodele varicap si osciloscopul pe X, iar in dreapta este partea de RF. Fiind de uz didactic, pentru studierea rezonantei in circuitele LC simple sau cuplate, nu a fost prevazut cu mai multe domenii de frecventa. Nu-mi mai amintesc exact, dar cred ca era cu doua oscilatoare si heterodinare, ca sa am independenta reglajelor pentru deviatia de frecventa si pentru frecventa centrala. Din pacate poza este neclara, fiind facuta cu un Zenit Helios tinut in maini, nu pe stativ, si la lumina din camera (diafragmare redusa). Link spre comentariu
yo2mhj Postat Noiembrie 28, 2018 Partajează Postat Noiembrie 28, 2018 Felicitari ndor, superba realizare! Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 "Mi-a revenit franceza" si mi-am amintit cum era construit voblerul didactic prezentat in poza. Sursa stabilizata (+/-12V) era de tip parametric, cu dioda zener si un BD pe fiecare latura. Generatorul de tensiune liniar variabila in timp (GTL) era cu trei amplificatoare operationale de tip A741. Un comparator de tensiune cu histerezis, un integrator si un sumator in conexiune inversoare, cu care la tensiunea triunghiulara generata adaugam o tensiune continua reglabila si astfel puteam sa modific valoarea medie (respectiv tensiunea minima aplicata diodelor varicap). Pe placuta din spate sunt cele doua oscilatoare, cel vobulat si cel de heterodinare. Pe placuta din dreapta imaginii este un mixer echiibrat cu doua JFET-uri (sortate - imperecheate), cu sarcina rezistiva si cu un filtru trece-jos (Pi), urmat de un amplificator de banda larga cu doua 2N918 (fabricate la ICCE). Componentele pasive si BD-urile erau din truse cumparate de la o librarie (cumparam 3-4 la fiecare salariu, atat imi permiteam), iar operationalele luate de la bisnitari. Am construit mai multe module pentru vobler didactic, unele cu piese mai de calitate (o placuta cu GTL o am si acum), dar am intrerupt proiectul dupa anul 1990, cand m-am mutat cu serviciul la o facultate, unde aveam destule scule (chiar si un E-0503). Link spre comentariu
gsabac Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 (editat) 12 hours ago, VAX said: Postez fotografia unui vobler de uz didactic realizat dupa schema proiectata de mine in anul 1987, cand predam la un liceu. Ca sa le fac placerea celor care ma contreaza acum si care, probabil, nici nu existau la vremea aia. in partea stanga este sursa de alimentare (+/-12V), in mijloc este generatorul de tensiune triunghiulara cu care se comanda diodele varicap si osciloscopul pe X, iar in dreapta este partea de RF. Fiind de uz didactic, pentru studierea rezonantei in circuitele LC simple sau cuplate, nu a fost prevazut cu mai multe domenii de frecventa. Nu-mi mai amintesc exact, dar cred ca era cu doua oscilatoare si heterodinare, ca sa am independenta reglajelor pentru deviatia de frecventa si pentru frecventa centrala. Din pacate poza este neclara, fiind facuta cu un Zenit Helios tinut in maini, nu pe stativ, si la lumina din camera (diafragmare redusa). Vad ca "microbul" electronicii s-a multiplicat constant din anii tineretii si pina in prezent, felicitari pentru pasiune! Uneori si eu ma simt jenat de transformarea domeniilor de interes in electronica, incerc sa tin oarecum pasul, dar nu prea reusesc, deoarece este o combinatie de inteligenta, hard si soft, la care este foarte greu sa ai acces. Succes! @gsabac Editat Noiembrie 29, 2018 de gsabac Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 Domnule VAX, va rog foarte mult sa nu mai provocati flame. Acesta este un forum public, in care, pana si lipitorii de piese au dreptul la o parere. Inscrierea aici nu este pe baza de doctorate. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 (editat) 14 minutes ago, yo9hrb said: Domnule VAX, va rog foarte mult sa nu mai provocati flame. Acesta este un forum public, in care, pana si lipitorii de piese au dreptul la o parere. Inscrierea aici nu este pe baza de doctorate. Va rog sa cititi cu atentie tot ce am comentat si sa vedeti ca eu doar am ripostat la injurii si la afirmatii nefondate. Am discutat strict referitor la solutiile tehnice prin care se poate construi un vobler bun pentru radioamatori. Altii au inceput cu "flame", cum ca ce postez sunt chestii fara valoare. Stiu ca nu ma agreati (m-ati si pedepsit fara motiv real) si nu ma suporta multi altii. Avem alt tip de gandire, suntem facuti din alt aluat. Editat Noiembrie 29, 2018 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 La un vobler cu DDS cat de rapida este baleierea si ce erori pot sa apara ? Merge lent, in secunde, sau este ca la voblerele analogice ? Ma refer la vobularea cu pas mic, de 10Hz. Permite afisarea in timp real, cand umbli cu surubelnita in miezurile magnetice ale bobinelor ? La voblerul analogic construit de mine, cu baleiere prin comanda cu tensiune triunghiulara, la viteza mare de baleiaj apar doua curbe (la cresterea si la scaderea frecventei) usor decalate pe axa frecventei. Cand se mareste viteza de baleiere creste si distanta dintre curbe. Acest fenomen se produce din cauza intarzierii introdusa de circuitul R-C de la detector. Este deranjant in special cand se traseaza curba de selectivitate de la un filtru ingust (telegrafie). In situatia asta trebuie ca baleiajul sa se faca cat mai lent (0,1s sau mai mult) si este necesar osciloscop cu memorie sau cu tub cu luminofor cu remanenta mare. Presupun ca ceva similar apare si la voblerul cu DDS, pentru ca foloseste tot detector cu dioda si sarcina R-C. Nu stiu cum se comporta detectorul logaritmic cu AD8307, dar si la acest circuit sunt constante de timp. Din experienta practica capatata, va spun ca este bine sa stabiliti frecventa in diverse puncte ale curbei de transfer folosind un generator RF separat, nu generator de marcaje (cu multe armonice). Eu asa lucram cu studentii la laborator. Marcajul ("fluturele") de pe curba, obtinut tot prin heterodinare, este deplasat in orice punct al curbei actionand lent asupra butonului de reglare a frecventei de la generatorul RF. In mod evident este necesar frecventmetru cuplat la generatorul RF, daca acesta nu are afisare numerica a frecventei, cu rezolutie mare (10Hz). La voblerul cu convertor frecventa-tensiune si cu inregistrator X-Y este chiar imposibil sa urmaresti reglarea unei bobine din filtru. Pentru ca lucreaza altfel. Cresti lent frecventa generatorului RF, din buton, si in timpul asta penita se deplaseaza pe X (axa frecventei) si pe Y (nivelul semnalului la iesirea din filtru, dupa detector). Avantajul este ca ramane curba inregistrata si ca poti sa deplasezi penita in orice punct de pe curba, modificand din buton frecventa generatorului RF. Nu mai este necesar generator de marcaje, daca generatorul RF are afisaj digital cu rezolutie mare, sau daca este cuplat la un freventmetru. Se scriu cu creionul frecventele in punctele importante de pe curba. Este precis si interesant (didactic), dar este mai putin practic la reglaje. Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 Nu prea se intelege daca e o intrebare , sau doar o constatare . In fine. Ca sa nu apara doua curbe tensiunea ce comanda a varicapului trebuie sa fie de tip rampa , nu triunghi . La detectia cu dioda este necesara o baleiere lenta pentru a da timp de raspuns filtrului . 2 - 10 Hz In DDS conteaza foarte mult marimea span-ului si rezolutia . E logic ca la un span mare si rezolutie mare sa astepti pana se aseaza curba . Depinde de fiecare cum stie sa lucreze cu aparatul . Cand te apuci sa tragi un filtru prima oara si nu stii cum va reactiona , mergi pe rezolutie mica pe bucati de gama . Un vobler simplu https://www.changpuak.ch/electronics/Gain_Phase_Adapter.php si destul de intresant . Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 (editat) 45 minutes ago, ndor said: Nu prea se intelege daca e o intrebare , sau doar o constatare . In fine. Ca sa nu apara doua curbe tensiunea ce comanda a varicapului trebuie sa fie de tip rampa , nu triunghi . In prima parte este intrebare, pentru ca nu am lucrat cu vobler cu DDS. Am folosit la serviciu un analizor de spectru (Instek) cu traking generator si am fost total dezamagit de cum functiona. In primul rand din cauza detectorului logaritmic (nu avea si detectie liniara), care practic nu permitea reglarea exacta a filtrelor LC. Comprima curba, o deforma. Si apareau "mascareli" pe curba. Cel mai frumos mi-a mers voblerul analogic cu comanda diodelor varicap cu tensiune triunghiulara si cu vizualizare pe osciloscop cu memorie (analogic - Tektronix). Imagine stabila, ecranul mare. Era o placere sa vezi cum se plimba spotul pe ecran si trasa curba. Am folosit si baleierea de tip rampa (generatorul imi permitea si acest tip de baleiere), dar rezultatul era mai prost. Intrebare: Ati folosit analizor de spectru cu rezolutie mare (10Hz) impreuna cu generator de zgomot alb ca sa vizualizati caracteristica de transfer a unui filtru ? Analizorul Instek cu care am lucrat eu avea RBW de 1KHz, asa ca n-am incercat metoda asta. Teoretic s-ar putea utiliza si o placa de sunet, de performanta (esantionare la 192KHz sau mai sus), impreuna cu un translator de frecventa prin heterodinare si cu un generator de zgomot (hardware, nu din soft), care cu un program de analiza spectrala sa traseze curba de raspuns a filtrului. Ati auzit de asa ceva ? Editat Noiembrie 29, 2018 de VAX Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum