Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator vobulat .

vio2007

Postări Recomandate

1 hour ago, cirip said:

Va salut,

Intrebare ptr dl @gsabac: Ati considerat utilizarea unui modul cu AD9850 in locul generatorului de RF vobulat? Ideea e de a scapa de complicatiile legate de obtinerea unei game atat de largi prin heterodinare. AD9850 merge de la 30mHz (da, miliHerti) la 40MHz fara nicio comutare. Trebuie facuta corectia de sinus cardinal (pagina 9 din foaia de catalog), dar eroarea sistematica e de numai 1.5dB. Probabil ca trebuie reproiectat filtrul trece jos de la iesire, care nu e chiar de calitate inter-galactica, dar e ceva fezabil. Ca sa nu mai zic ca exista DDSuri la care se poate programa direct rampa de frecventa si o mosmondeste el, fara interventia procesorului de programare. Ceva opinii pro sau contra?

Da am testat piata si chiar am facut o parte din programare pentru un microcontroller PIC, cu USB-HID, comanda si vizualizare pe PC. Trebuie sapat prea mult pentru un vobler

fezabil, la un baleaj cu frecventa de 10-100Hz pe o banda larga de frecvente, datorita timpului tranzitoriu dintre pasi si formei de unda intermediare intre pasi. Poate se poate,

dar eu nu continui aceasta programare, care s-a complicat prea mult pentru mine.

Sint radioamatori care au reusit inca de acum 16 ani cu W98 si LPT , https://www.qsl.net/om3cph/dds/wobbler.html   cu AD9850

sau sweep-erul SWEEP by I2TZK V2.0 care functioneaza.

@ndor, am introdus atenuari experimentale intre oscilatori si filtre, nu sunt deosebiri de functionare, iar nivelul oscilatorului local se poate regla din tensiunea de alimentare,

deoarece toate sursele sunt reglabile. In general sunt multumit de rezultatul de pina acum. MC-ul scoate un semnal aproape sinusoidal, dar si oscilatorul cu frecventa fixa.

Deoarece pot vizualiza frecvente mari, am remarcat penetrarea celor doua frecvente inalte la iesirea filtrului, cu un nivel cam de -26dB, deci se vrea in continuare

ceva blindaje si un filtru mai bun. Am sa revin cu poze de pe ecranul osciloscopului.

@gsabac

Link spre comentariu

Am scris si eu acum ceva timp de varianta lui om3cph care functioneaza foarte bine, si sigur este mult mai stabila decit diverse vco-uri, poate vizualiza filtre inguste de zeci de herti, nu foloseste markeri, se pozitioneaza mausul in punctul dorit si se citeste frecventa, afisare liniara sau logaritmica...

dar are doua dezavantaje: primul ar fi acela ca functioneaza si nu se mai poate divaga luni de zile si posta zeci de scheme de pe vremea dacilor!

si doi: necesita un calculator mai lent si maxim Win Xp cu un port paralel nativ, eu pastrez un calculator mai vechi pentru a-l folosi cind am nevoie de vazut filtre inguste, chestie pe care nu o pot face cu un Hameg 5014. Dar pentru realizarea filtrelor  de ssb este extrem de util si merita efortul de a tine locul blocat cu un P3.

Sau poate cineva priceput, in colaborare cu autorul, realizeaza un soft pentru epoca actuala. Eventual incercata si utilizarea pe o masina virtuala.

Link spre comentariu

Cam asa arata proiectul  virtual abandonat, cu AD9850, care functioneaza, baleiaza frecventa si regleaza nivelul iar imaginea s-ar vedea pe un PS.

1532410774_AD980sweeper.thumb.png.155f899a2f9abc385689929ca8c861a2.png

Proiectul l-am facut cu MikroBasic Mikroe si Proteus8 in combinatie cu Visual Studio 2013 cu C# si cu Visual Basic.

In final se obtin grupuri de cite 8 biti care pot comanda serial AD9850.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
9 hours ago, gsabac said:

https://www.qsl.net/om3cph/dds/wobbler.html   cu AD9850

sau sweep-erul SWEEP by I2TZK V2.0 care functioneaza.

Astea sunt de joaca, mai mult pentru exemplificarea ideii. Au detectorul RF cu o simpla dioda, care nici macar nu este polarizata initial. Are dinamica extrem de mica, nesatisfacatoare pentru filtrele LC. La filtrele cu XT este mort. Din software poate sa afiseze orice, frumos. Sculele digitale sunt bune numai daca sunt insotite de o electronica analogica serioasa. Alea bune sunt cam scumpe.

Pentru ceilalti forumisti:

Ca idee de baza, nu se dau pe Internet (moca) scheme de scule "adevarate". Nici carti bune nu veti gasi pe net. Sunt cu drept de autor si pe bani.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Diferenta intre noi doi este ca eu am construit, printre altele, dispozitivul din fisierul atasat inca de acum vreo 6 ani si l-am folosit pentru realizarea de filtre cu quartz (FTB9MHz), pentru verificarea benzii de trecere a unor amplificatoare RF si pentru realizarea si reglarea filtrelor trece-banda pentru benzile de radioamatori(40mBPF).

Tu ce ai facut? Asta in afara de a veni cu ifose de mare "savant" si atotcunoscator?

Poti prezenta, asa cum am facut eu, ceva realizari practice, nu scheme simulate pe calculator?

NWT200-1.doc

FTB9MHz (1kHz).pdf

40m BPF.pdf

L.E.: Cam asa arata NWT200:

https://imgur.com/a/D9fklWn

https://imgur.com/yK88Rwo

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Pentru ceilalti forumisti:

Ca idee de baza, nu se dau pe Internet (moca) scheme de scule "adevarate". Nici carti bune nu veti gasi pe net. Sunt cu drept de autor si pe bani.

Eu fiind unul din ceilalti forumisti , intreb, ce intelegeti prin scule"adevarate" in contextul discutiei de aici  ?

PS- In ziua de azi , daca stii unde sapi pe internet ,gasesti si codurile de lansare a rachetelor , darmite o schema . Oricat de buna ar fi ea .

Link spre comentariu

Scuteste-ma cu laudele.

Spune cum ai facut detectorul de la sonda. Da toate detaliile. Povesteste mai multe despre montajul respectiv, pentru forumistii interesati.

Pe mine nu ma impresioneaza sculele digitale ieftine, chiar si cele de fabrica. Am luat teapa (la serviciu - licitatie si oferta la pretul minim), cu generatoare de semnal, analizor de spectru (Instek) si cu altele. Sculele adevarate sunt de la 50000$ in sus/bucata. Colcaie de analogica de performanta.

Editat de VAX
Link spre comentariu

@nico_2010, jos palaria, frumoase realizari :aplauzesi de exceptie.

Pozele cu filtrele sunt asa de perfecte, incit sunt demne de revistele profesionale de RF sau IEEE

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@gsabac: Multumesc pentru aprecieri.

@VAX: Astept sa prezinti o singura realizare practica de a ta.Dupa aceea discutam.

" Spune cum ai facut detectorul de la sonda. Da toate detaliile ": Daca nu stii sa citesti o schema electronica nu avem ce discutii sa purtam.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

@ndor: Interesanta schema! Este cumva cea despre care vorbei intr-o postare anterioara? Inteleg ca SA612 suporta oscilator extern cu frecventa maxima mai mare de 200Mhz? Intreb pentru ca din foaia de catalog nu rezulta nicio informatie in acest sens. Felicitari.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Nu vrei sa ne prezinti o schema, de la cap la coada, cu programul asociat ? Sa le fie utila forumistilor. Ca doar "latri" la altii, esti tare la critici, nu ai rol constructiv pe forum. 

Discutia initiala a plecat de la o schema analogica, iar la analogica ma pricep bine. 

Draga, d.ta esti cel care latra cel mai tare pe forum, fara a arata o realizare concreta. De scotocit pe internet este oricine in stare, la fel si de postat scheme de acum 300 de ani. Din tot ce scrieti rezulta ca singurele scheme realizabile si de calitate sint cele gasite de dv. prin diverse muzee ale secolului trecut. Pare greu de crezut, dar majoritatea celor de pe forum au depasit virsta la care in cadrul cercurilor pionieresti discutau despre receptorul cu reactie.

Iar o sonda cu dioda este de un milion de ori mai buna ca nici o sonda realizata de dv. Sint/au fost aparate care au scris istorie cu sonde realizate cu o simpla dioda detectoare! Dar sonde reale, produse in fabrici, nu simulate pe calculator!

Link spre comentariu

Am folosit module . SI5351 este modul de la Adafrut. Se poate pune si SI5351 direct dar a fost mai convenabil modulul . Am scapat de inca o sursa se 3.3v de pus pe placa.Plus adaptarea de nivel logic pentru arduino .

Arduino nano ..asa cum este el.

Conteaza mult filtrele de 455 khz. Sa aibe o latime de banda cat mai ingusta .

@nico_2010 , pina in 200Mhz merge pe fundamentala , dupa frecventa asta merge pe armonica a treia . Avand in vedere ca SI5351 scoate dreptunghi la iesire .

Da, despre asta vorbeam in postarea anterioara ..

Acum caut un tor de ferita cu Al cat mai mare pentru o punte sa masor SWR-ul .

Nu este proiectat de mine . Schema am gasit-o pe net . Daca prezinta interes postez si sursele . Daca nu, ramane sa discutam de electronica analogica performanta din sculele de 50000$/buc.

Schema prezinta interes din alt punct de vedere si anume extinderea gamei de frecventa pina pe la 3 Ghz. Schimband componentele . Un mixer LT5560, alt SI ca oscilator,...etc.

Poate e cineva interesat de asemenea proiect.

Link spre comentariu

Vad ca folositi doar detector logaritmic cu AD8307, cu intrarea pe 50 ohmi. Nu este in regula ! Corect este sa se preia semnalul de dupa filtrul analizat prin sonda activa (Ri>10Mohmi, Ci<1pF), iar filtrul sa aiba terminatia rezistiva corespunzatoare. Pentru ca voblerul este utilizat in primul rand la reglarea filtrelor LC, care merg pe sarcini cu impedanta mare. Dupa etajul de la intrare, cu FET, semnalul merge la un detector liniar, cu dioda punctiforma (sau Schottky) polarizata la cativa uA, dar si la detectorul logaritmic cu AD8307. Detectorul liniar are nevoie de cel putin 10V varf la varf, ca sa ajunga la o dinamica de 40dB. Lucrand in paralel cu circuitul AD8307, care are nevoie de tensiune (RF) mica la intrare, este necesar un atenuator rezistiv intre sonda activa (etajul cu FET) si AD8307. Aceasta configuratie permite calibrarea usoara (in dB) a detectorului logaritmic.

Cele doua detectoare (lin/log) functioneaza in paralel si semnalul se preia de la iesirea lor in functie de necesitati. Cand se acordeaza filtre LC, care au atenuare mica in afara benzii de trecere, se utilizeaza detectia liniara. Pentru filtrele electromecanice sau cu cuart se foloseste detectorul logaritmic.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări