Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator vobulat .


vio2007

Postări Recomandate

Schema din revista:

https://f6glz.wordpress.com/projets-en-cours/un-generateur-20mhz-wobule/

scanare din revista aici:https://link scanare

poza cablajului jpg:https://link pcb

In schema se foloseste un circuit 74S124,vco,care se gaseste mai greu.Se poate folosi un oscilator controlat in tensiune mai usor de gasit,74LS629,dar trebuie modificat cablajul.

Valorile potentiometrelor din schema sunt date jos,la comentarii!

 

Schema,conceputa de US8MX,publicata in revista Radioliubiteli nr.10/1996,pag 31-34.

Aceasta are sase game de frecvente:

1=500khz

2=5500khz

3=9000khz

4=1,5-3,0Mhz

5=3,0=10,0Mhz

6=10,0-30,0Mhz

markeri 1Mhz,100Khz,10Khz,5Khz,2,5Khz,1,25Khz,

Pentru vizualizarea caracteristicii amplitudine frecventa autorul a folosit un osciloscop C1-48Б.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Am lucrat la serviciu cu generator vobulat (sweep generator) de constructie industriala (polonez, POF-10), cu OCT (oscilator comandat in tensiune) de tip RC. Avea frecventa centrala si intervalul de baleiaj reglabile independent. Pentru studierea filtrelor de banda ingusta (EMF-500) nu era bun, pentru ca avea fuga mare de trecventa (instabilitate termica). Eu il foloseam in scop didactic (la o facultate), pentru studiul rezonantei la circuitele LC (simple sau cuplate). Acolo mergea perfect. In plus puteam sa folosesc semnal triunghiular (generat intern) pentru comanda OCT. Ca sa vizualizez curba de rezonanta am folosit un osciloscop cu tub de memorare (TEKTRONIX 5103N), care imi permitea sa lucrez cu baleiaj extrem de lent.

Din acest motiv (instabilitate termica a frecventei de oscilatie) nu cred ca OCT cu 74S124 este varianta buna pentru radioamatori.

 

In anii '80 am construit un generator de vobulare, tot de uz didactic, cu oscilator LC comandat cu diode varicap. Cea mai buna varianta este cu doua oscilatoare LC, unul comandat in frecventa (pentru baleiaj) cu ajutorul unor diode varicap, si al doilea, cu frecventa variabila (cu condensator variabil), pentru heterodinare pe un mixer echilibrat. Sa zicem ca primul lucreaza pe 40 MHz si al doilea intre 40 si 75 MHz. Dupa mixare se obtin semnale cu suma si diferenta frecventelor celor doua oscilatoare, care se separa cu filtre trece-sus si trece-jos. Insa trebuie filtre de calitate si bine ecranate, in cutii metalice cu treceri prin sticla. Un astfel de generator permite reglarea independenta a frecventei centrale si a deviatiei de frecventa. Eu prefer comanda OCT cu tensiune triunghiulara, nu dinte de ferastrau. Tensiunea respectiva o aplic la osciloscop pe intrarea de X (functionare in regim X-Y).

Problema cea mare la vobler (wobbler) este data de sonda de detectie, cu care se culege semnalul de pe circuitul (filtrul) studiat. Trebuie sa fie cu amplificator (cu FET) la intrare, pentru impedanta mare si capacitate mica. Dioda de detectie sa fie prepolarizata si cu compensare termica (circuit complicat si dificil de reglat). Pentru afisare si in scara logaritmica (in dB) trebuie ca semnalul furnizat de circuitul de la intrare (acela cu FET) sa fie adus la un circuit AD8307, care stie sa faca treburi din astea. Sonda are doua iesiri, liniara si logaritmica. La intrarea circuitului AD8307 este necesar un atenuator rezistiv, pentru aducerea semnalului in intervalul de valori la care circuitul functioneaza corect. Dupa AD8307 este necesar un circuit cu amplificator operational, pentru aducerea semnalului la nivel convenabil. Circuit cu AO este necesar si dupa detectorul liniar cu dioda. O sonda din asta nu este foarte complicata, dar nici simpla ca cele clasice, cu o simpla dioda si cateva componenta pasive.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Pe ala din primul post , l-ai facut ?

Nu l-am facut,la cel rusesc nu gasesc anumite componente,la cel frantuzesc cu 74S124 nu am mai continuat dupa ce am citit postul urmator, al userului @VAX (spune ca nu este stabil in frecventa).

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Pai cam ce stabilitate ai vrea pentru un 30 mhz ? Ai un VCO acolo , iar stabilitatea va fi data de tensiunea de varicap .

Ca la televizoarele alb-negru . Asta ca exemplu ce mi-a venit acum in minte .

Eu zic sa-l faci ca nu ai ce pierde . De fapt , ce anume vrei sa faci cu el ?

Link spre comentariu

L-as incerca pe cel de la postul nr. 4 (0.4-32 MHz).

Piesele le cam am, mai putin cristalul ala de 30875 kHz.

Sa vad cum ma descurc cu timpul, intre zugraveala, montat instalatie termica, montat parchet, turnat trotuare pe langa casa, finalizat balcoane, A, si din cand in cand serviciu..

Link spre comentariu

Nu l-am facut,la cel rusesc nu gasesc anumite componente,la cel frantuzesc cu 74S124 nu am mai continuat dupa ce am citit postul urmator, al userului @VAX (spune ca nu este stabil in frecventa).

Nu va luati dupa postari care induc negativisme neacoperite. Evident daca doriti sa reglati un filtru de banda ingusta cu cuart,

la 10MHz, aparatul este mai greu de folosit, dar nu imposibil, deoarece markerii sunt stabili ca frecventa.

Aparatul este util pentru filtre LC, amplificatoare, filtre cu circuite operationale. Se vede ca baleiajul este linear,

dupa echidistanta markerilor, ceea ce ste util la anumite reglaje de RF.

Dupa mine are un singur neajuns, tensiunea de iesire este necalibrata, dar se poate utiliza pentru aceasta un osciloscop.

Vor fi si unele neajunsuri la amplitudinea mica a markerilor de frecventa joasa la gamele superioare de freventa.

Pentru simplitate si performanta, aparatul merita construit.

PS. Eu am construit un Sweeper (Wobbler) de la 10KHz la 1000MHz, o uzina electronica si mecanica.

Oscilatorii sunt LC cu varicap, de banda 1,75:1, iar pentru banda larga 10KHz-225MHz am mixat un oscillator variabil,

de la 590MHz la 835MHz cu un oscillator fix de 600MHz.

Toate oscilatoarele sunt cu RAA iar nivelul de iesire constant.

Domeniile de frecvente:

Gama1 40 MHz - 70 MHz

Gama2 65 MHz - 110 MHz

Gama3 95 MHz - 160 MHz

Gama4 160 MHz - 260 MHz

Gama5 250 MHz - 410 MHz

Gama6 400 MHz - 650 MHz

Gama7 645 MHz - 1010 MHz

Gama8 10 KHz - 220MHz

Nivelul de iesire maxim 1000 mVpp / cu sarcina de 50 Ohmi (aproximativ 350mVeff)

Atenuator 110 dB in trepte de 10dB, homemade

Atenuator 11 dB in trepte de 1 dB, homemade

Iesire coaxiala miniatura tip SMA pentru semnal

Iesire coaxiala miniatura tip SMA pentru frecventmetru

Baleiaj Brut si Fin pentru Frecventa si pentru Deviatia de Frecventa

Markeri reglabili ca forma si nivel, 100KHz, 1MHz, 10MHz, 100MHz in orice combinatie

Diverse moduri de modulatie. Poza aparatului. Click pentru marire.

post-238209-0-22362500-1504890021_thumb.jpg

Am postat pentru a va incuraja sa construiti un wobbler deoarece este un aparat util.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Nu este nimic negativist in ce am postat eu. Asta am constatat, ca folosind sweep generator cu OCT de tip RC, instabilitatea frecventei este mare si nu pot fi trasate corect curbele de selectivitate de la filtrele de banda ingusta (SSB/CW). Oscilatoarele de tip LC au stabilitatea frecventei mai buna cu cel putin un ordin de marime decat cele RC. Cu atat mai mult la un OCT cu circuit integrat (TTL), fuga frecventei este mai mare. Circuitele integrate respective au fost gandite pentru alt gen de aplicatii.

Eu am incercat sa trasez curba de selectivitate la un filtru electromecanic (EMF-500) folosind generatorul polonez POF-10, care are circuitul OCT destul de bine proiectat. Intr-un minut curba iesea din ecranul osciloscopului, din cauza derivei de frecventa a OCT. Se vedea cum fugea pe ecran. Problema mare era si cu markerii de frecventa, pentru ca "fluturele" de la generatorul de marcaj (obisnuit, cu heterodinare si filtru trece-jos de tip RC) ocupa tot ecranul. La filtrele de banda ingusta trebuie baleiaj extrem de lent al OCT si filtrul trece jos, de dupa generatorul de marcaje, sa aiba banda de trecere redusa (maxim 1/20 din banda de trecere a filtrului studiat). Trebuie osciloscop cu memorare (preferabil analogic) sau cu tub catodic cu remanenta mare (ca la electrocardiografele vechi). Sau sa se treaca la generatoare cu DDS si afisare pe PC.

O problema la fel de mare este data de sonda de detectie. Degeaba este generatorul bun, daca sonda de detectie este de trei parale (simpla, cu dioda), cum este data pe net si cum am vazut la multe wobblere industriale mai vechi (service TV - pentru reglarea filtrului din calea comuna). Un detector cu dioda fara polarizare in cc are dinamica extrem de mica. Semnalele sub 50 mV nu le detecteaza. Cu polarizare se scade pragul de detectie chiar la nivel de mV (cu neliniaritate), dar este prea putin pentru filtrele foarte selective. Trebuie detectie cu doua circuite care sa lucreze in paralel, unul liniar, cu dioda polarizata, iar al doilea logaritmic, de genul AD8307.

 

In masura in care voi avea timp disponibil, am sa postez schema unui wobbler analogic de conceptie proprie. Circuitele analogice sunt neglijate in ultimul timp, desi cu ele se pot rezolva elegant o serie de probleme.

Editat de VAX
Link spre comentariu

De atunci lumea a mai evoluat . Sunt proiecte open source pentru asa ceva , de exemplu NWT 4000 .

Se poate cumpara de-a gata de pe ebay , via china sau se mai gaseste pe olx de vanzare .

Sunt publicate si schemele , softul , pcb-ul ...

Problema cu NWT este ca nu coboara sub 38 Mhz ,sau 138 , depinde ce sinteza s-a folosit , dar in rest eu zic ca e o scula folositoare si destul de completa .

Pentru portiunea de banda care nu este acoperita se poate folosi ori convertor ori dublor sau triplor de frecventa .

Sunt multe metode de a trasa caracteristica unui filtru sau amplificator . Cel mai ietfin se poate face cu un RTL-SDR impreuna cu un generator de zgomot .

SDR se gaseste cu 70 lei pe OLX , generator gasiti aici in sectiunea talcioc . Deci cu 200 lei poti avea un analizor de spectru cu "tracking generator" pina la 1700 Mhz Mai trebuie calibrat dar nu poti avea totul de-a gata la banii astia . In plus , .unde ar fi distractia !

- http://uglyduck.ath.cx/PDF/MiniVNA/NWT4000-AGAF.pdf

- https://www.rtl-sdr.com/spektrum-new-rtl-sdr-spectrum-analyzer-software/

 

Nu toti pasionatii au un osciloscop cu intrari X ; Y , dar toti au acasa un PC , laptop ...

In plus , asta e viitorul , totul se muta pe PC !

Editat de ndor
Link spre comentariu

Sa revenim la schema din postarea 4. Cea frantuzeasca. Este un cristal acolo, in pinul 6 al lui NE602, care este dat cu valoarea de 30875 kHz. Cat de critica este acea valoare?

Dupa mintea mea inteleg ca va mixa frecventa primita pe pinii 1-2 cu frecventa generata de oscilatorul intern, stabilizata cu acel cuart. In consecinta, daca in loc de 30875kHz pun, de ex. un 27000 kHz, rezultatul va fi ca va oscila/ baleia in alta parte. Adica mai jos, mai precis in max. 81MHz (overtone 3). Ceea ce inseamna ca va trebui limitata excursia de frecventa a VFO-ului cu BF245. Aberez tare rau?

Mersi de ajutor.

Link spre comentariu

Nu aberezi

Poti pune ce doresti acolo cu conditia sa fie in gama de functionare a mixerului . Modifici filtrul de la iesirea mixerului sau circuitul LC din VCO sa pice unde anume doresti .

Filtrul este pus pentru eliminarea armonicilor de mixare .

Mi se pare complicatie aiurea cu mixerul ala . Daca ar fi dupa mine as elimina mixerul si tot ce e dupa el si as pune in loc un amplificator reglabil cu un filtru trece banda inaintea lui pe domeniul de banda al VFO-ului .

Cred ca nu a avut un frecventmetru sa mearga pana in 40 mhz !!!

 

Vezi ca acolo mixerul e cu scadere , e un down converter nu e up converter .

Deci la iesire are intre 125 khz si 32125 khz. Nu o fi gasit omul diode detectoare mai de calitate !!!

Editat de ndor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări