Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Creste presiunea in centrala.


Vizitator Rainzy

Postări Recomandate

Vizitator Rainzy

Salut, in primul rand as dori sa-mi cer scuze daca am postat unde nu trebuie. De aproximativ 2 luni am o centrala pe lemne (nu retin numele brand-ului), dupa prima saptamana de folosire presiunea in centrala la rece statea la apriximativ 1 bar, dupa o saptamana dimineata cand ma trezeam si facem focul in ea gaseam presiunea pe 0..completam eu pana la 1 bar si ii deadeam drumul. Astazi in timp ce faceam focul in ea m-am uitat la manometru si aveam presiunea 2.6-2.7 , iar apa era la 55 de grade (supapa de evacuare este setata la 2,5 sa dea afara dar nu dadea cu jet doar cadeau cateva picaturi ) am sunat o cunostinta mi-a scos putina apa din pompa care impinge in calorifere (aproximativ 1 pahar de apa, deci nu foarte mult) , in timp ce scotea apa presiunea scadea. Baiatu' scotea apa pana ramanea 1 bar presiunea si la 5-10 secunde incepea din nou sa creasca, un pic cam repede. Astazi toata ziua m-am luptat cu ea, aproape la 1 ora maxim 2 o gasesc cu presiunea aproape de 0. El mi-a zis ca se poate sa fi inghetat vasul de expansiune, nu stiu cat e de adevarat. Scurgeri nu am pe absolut nici unde, m-am uitat. Nu am tevi impamantate, sub parchet sau altceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • asterix196803

    3

  • mac01

    1

  • Feretech

    1

  • danpin

    1

Top autori în acest subiect

Acelasi lucru l-am patit si eu;

In primul rand ....presiunea la centrala scade datorita pierderilor de pe traseul de incalzire. Aveam mici pierderi pe la imbinaturi. Datorita pierderilor eram nevoit sa completez mereu cu apa, ca sa ridic presiunea la 1-1,2 bari si sa porneasca centrala. Cat am frecat robinetul de umplere al centralei s-a defectat garnitura acestuia si m-am trezit intr-o zi cu presiune in centrala de 2,5.

Cum am rezolvat-o;

Cu un prosop de bucatarie de hartie am luat la verificat fiecare imbinatura pe traseul de incalzire...am gasit doua locuri pe unde se pierdea presiunea din instalatie. Erau pierderi foarte mici...dar erau. Am refacut totul cu piese noi si am scapat de pierderi.

Apoi....am desfacut robinetul de la centrala de umplere si am gasit garnitura (oringul) terminat. Am schimbat oringul si m-am asigurat ca robinetul inchide perfect.

Am verificat presiunea in vasul de expansiune si era la locul ei ..respectiv 1,2 bari

Am umplut instalatia cu apa, am lasat centrala sa functioneze un timp, am facut aerisirea la calorifere, am completat din nou cu apa ca sa ajung la 1,2 bari....iar de atunci nu a mai fost niciun fel de probleme. Centrala merge perfect...mai mult de 1.7 bari nu se duce...iar cand se raceste nu scade sub 1,2 bari (presiunea initiala).

Bafta!

Editat de mac01
Link spre comentariu

,,..mi-a scos putina apa din pompa care impinge in calorifere..."

Instalatia de cine este facuta ? Materialul folosit este cupru sau ppr ?Dupa care schema de montare....si o alta nelamurire :ai doua pompe ?De obicei pompa principala se monteaza pe returul ce vine de la calorifere...

Eu folosesc o centrala pe combustibi solid,(lemne) Bosch solid 2000 de cca 32 kw unde am circuit deschis format din 2 vase de expansiune de cca 10l si nu prea sunt probleme ...

Editat de asterix196803
Link spre comentariu
Vizitator Rainzy

,,..mi-a scos putina apa din pompa care impinge in calorifere..."

Instalatia de cine este facuta ? Dupa care schema de montare....si o alta nelamurire :ai doua pompe ?De obicei pompa principala se monteaza pe returul ce vine de la calorifer...

 

 

Eu sunt putin in lipsa de stiinta, acolo in spatele centralei este pompa care impinge apa in calorifere ( normal ca pe retur este ) si cu o surubelnita ..cred.. a desfacut ceva acolo si curgea apa si scadea presiunea, oricum scotea apa foarte foarte putina si centrala scadea 1 bar .. 1 bar jumatate..

In fine, nu stiu daca este chiar asa normal sa scada presiunea cu foc in centrala, de la 1.7 - 2.. sa scara la 0.3 0.4 ...

oricum ce mi-a ramas de facut este sa verific presiunea din vasul de expansiune. O sa fac maine acum vad ca isi mentine presiunea aferenta temperaturii..

 

Cu un prosop de bucatarie de hartie am luat la verificat fiecare imbinatura pe traseul de incalzire..

La fel am facut si eu, nu am nici cea mai mica scurgere absolut nici unde. Am facut asta inainte.

Link spre comentariu

De obicei pompa de recirculare a agentului termic se monteaza cu surubul pentru aerisire doar in in lateral si niciodata orizontal cu acesta in pozitie verticala....

Vasul de expansiune ,ce capacitate are ??Ai montat undeva aerisitor automat ?De obicei linga boiler in partea de sus...Vezi daca seamana cumva cu acest model...

https://youtu.be/Ua2egUrVGb8

Editat de asterix196803
Link spre comentariu

Eu am intimpinat acelasi situatie la un vecin, la el vasul de expansiune era pentru hidrofor si avea presiunea de 3 bari ,instalatia functiona foarte bine pina la 60*C de aici presiunea a crescut incontinu pina la 3 bari cind au intrat in actiune supapele de siguranta.Am redus presiunea din hidrofor la 1 bari si de atunci centrala functioneaza fara probleme.

Mai sint cazuri cind presiunea din vasul de expansiune este corecta dar datorita acestei presiuni instalate din fabrica pina este pus in functiune, cauciucul din rezervor in timp se poate lipi de peretele vasului de expansiune,Nu se misca de acolo chiar daca presiunea apei este mai mare, astfel nu mai face treaba simptomele sint cele amintite de mai sus.

Editat de Feretech
Link spre comentariu

Ideea e ca ,si anume ,cresterea presiunii la valori mari ,este o consecinta a faptului ca volumul de aer din vasul de expansiune a scazut prea mult.Apa nu are loc sa se dilate la cresterea temperaturii si cum lichidele nu se comprima ...rezulta presiunea mare.Deci in primul rand trebuie verificat vasul de expansiune sa nu rasufle prin vreun por sau vreo supapa de suprapresiune, pierzand aerul in acest fel.

Am vazut ca unii meseriasi vin cu pompa si "umfla" vasul de expansiune,apoi scot din apa pana scade presiunea la 1 bar si ceva.Personal ,credeam ca fac o tampenie ,cum sa bagi presiune cu pompa in vas...? Dar are sens acest lucru,se mareste volumul de aer din vas si apa are spatiu sa se dilate .Am vazut asta la cineva cu centrala pe gaze,scapa presiunea aerului din vas ,nu mai era loc de dilatare si cum pornea centrala crestea presiunea la 3 bari.

Pentru presiune scazuta e clar ca sunt pierderi de apa pe conducte sau la calorifere.

Link spre comentariu

La cazanul de incalzire care foloseste combustibi solid ,lemn/carbune este mult mai sigura folosirea unui vas de expansiune deschis,daca nu se poate cumpara atunci se poate adapta si folosi cu succes un butoi de bere de inox de 50 litri... :rade:

Deocamdata asta folosesc momentan si face fata cu succes...post-202524-0-01138700-1484322407_thumb.jpg

Editat de asterix196803
Link spre comentariu

Vezi ca nu ai presiune in vasul de expansiune.

Ia si dai cateva pompe pana ajunge presiunea la 1-1,5Bari.

 

Daca dupa ce ai bagat presiune in vas, se repeta fenomenul este posibil sa ai membrana sparta si pierde presiune.

In acest caz trebuie sa inlocuiesi membrana din interiorul vasului de expansiune.

 

Iti spun aceste lucruri in cunostinta de cauza...pana acum am intampinat aceasta problema la 3 centrace termice ce mi-au cazut in mana in ultimii ani.

Mult succes!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Din modesta mea experienta cu instalatiile de incalzire:

Cresterea rapida a presiunii (odata cu incalzirea apei), ma trimite sa verific

contrapresiunea in vasul de expansiune inchis, utilizat in majoritatea instalatiilor

moderne; lipsa ei inseamna ca nu mai exista "perna de aer" care preia variatiile

de volum cu variatie mica de presiune. Dupa ani de functionare si cu "reviziile"

care au ca principala activitate luatul taxei aferente si completarea unui formular

stampilat "legal", multe vase pierd presiunea. Din pacate, adesea membrana

(sau balonul, depinde de forma acelui vas de expansiune) se rupe, si trebuie

fie inlocuita, fie inlocuit cu totul vasul acela. Desigur, in cazul instalatiilor cu vas de

expansiune deschis, fenomenul poate avea loc doar daca fie apa in acesta a

inghetat (e in pod si insuficient izolat), fie exista vreun robinet de izolare spre

acel vas, care a fost inchis.

 

Variatii importante de presiune apar si in instalatiile care contin aer, acesta

isi schimba semnificativ volumul si deci presiunea la incalzirea apei, dar adesea

curgerea prin tevi si radiatoare e zgomotoasa.

 

Legat de pierderi, mai ales in situatia de mai sus, o jumatate de pahar poate

schimba (reduce) presiunea cu 1 bar (mai ales intr-o instalatie "mica", de 3-4

radiatoare, cum sunt cele din apartamentele mici (2 camere). pierderea poate

fi atat de mica incat apa sa se usuce pe teava si sa nu ajunga sa picure.

Instalatiile mari nu prea au variatii atat de rapide de presiune.

Editat de blazeu
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Buna seara,

 

Am o centrala Viadrus 30 kw de curand  montat un puffer si de atunci imi creste presiunea atat in centrala cat si in puffer. In centrala trece de 2 bari cand se incalzeste dar la racire ramane tot acolo. In puffer de la 1 bar la 1,5. Unde ar fi problema. Am aerisit tot ce se poate aerisi. 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări