Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Quadro cu JLH-69

Postări Recomandate

Referitor la acest amplificator J.L.H. autorul cartii VALVE AND TRANSISTOR AUDIO AMPLIFIERS scria: am conceput acest amplif. ptr. uzul propriu si l-am publicat ulterior doar ptr. faptul ca trz. finali lucreaza in clasa A si acest mod pe atunci era la moda datorita firmei J.E. Sugden Ltd. ai caror amplifuri in clasa A au primit critici pozitive in presa HI-FI neavand sunet de tranzistor.(Traducere din carte).post-206638-0-95829800-1484240124_thumb.jpg

Iata schema publicata in WIRELESS WORLD, aprilie 1969post-206638-0-79628500-1484240280_thumb.jpg

Modul de functionare nu este chiar simpla cum pare la prima vedere.Etajul final este un Single Ended chiar daca T1 si T2 sunt comandate in antifaza. Etajul final poate fi considerat ca un amplif. cu emitorul la masa cu sarcina activa in colector...sau un repertor pe emitor cu sarcina activa in emitor. JLH declara prima varianta, astfel T1,T3 Darlington cu sarcina activa T2.Surprinzator nu exista nici un element care sa influenteze faza semnalului.

Referitor la proiectul meu post-206638-0-75116600-1484240865_thumb.jpg abandonat de 4 ani acum de doua luni m-am apucat de finalizare. La teste s-a dovedit fiabilitatea acestei configuratii. Eu in finale am montat BD249C si am reusit sa obtin chiar si 20W cu traf retea baban si incalzirea puternica a radiatorului.Intrucat radiatorul trebuie sa suporte 4 etaje finale am ales racirea tip turn prin care trece aer fortat de un ventilator cu turatia functie de temperatura. Am ales un ventilator mai maricel de 120 cu debit mare astfel ca si la turatie scazuta-cand zgomotul este redus-are eficienta.

In finale, m-am multumit cu 10W pe canal, astfel si caldura degajata de tranzistori este acceptabil plus ca marimea trafurilor de retea se micsoreaza.Sursa de alimentare este conceput sub forma 2xStereo adica doua trafuri retea cu redresor si filtru urmat de 4 stabilizatoare (separat ptr. fiecare etaj final). La teste s-a dovedit importanta filtrajului nu atat ptr. brum ci mai ales rejectia semnalului canalelor adiacente foarte important ptr.a avea semnale curate ptr. canalele spate.post-206638-0-67045400-1484242172_thumb.jpgpost-206638-0-44915000-1484242194_thumb.jpg Din schema bloc se observa modurile de functionare:1-Stereo 2x10W 2-PseudoQuadro 4x10W 3-Dublu Stereo 2x20W.O poza cum am lasat ampliful acu 4 anipost-206638-0-33358600-1484242602_thumb.jpg.Cu alte poze, detalii, oscilograme, masuratori, impresii daca exista interes.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Sigur este compensata corect sonda?Oscilograma 1 arata ca si cum sonda nu este compensata, sau amplificatorul are un cistig pe zona inaltelor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Oscilogramele sunt foarte apreciate aici, chiar daca sunt mai rare. Dar daca nu scrii sub fiecare ce reprezinta (frecventa, V/div si pe ce sarcina este facuta masuratoarea), sunt inutile.

OK vin cu oscilograme cum scrie la carte.Sensibilitatea este fixat la 5V/div sarcina pur rezistiva 8 ohmi..Prima oscilograma la 1k ptr. a vizualiza limitarea simetrica raritate la configuratie singlepost-206638-0-58880700-1485071853_thumb.gif.La 40Hz se observa o mica cadere post-206638-0-38318200-1485072011_thumb.gif Atat permite,primeste sa postez desi ar mai fi.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Originală carcasă ,felicitări !

Cat ati pus condensatorii din iesire?

Dacă v-ati jucat cu el ati observat ca suna mai bine cu un curent mai mare prin tranzistori? Eu am ajuns la 2,7 A. Dar nu este fiabil deloc plasticii crapă repede la curentul asta.

Link spre comentariu

Originală carcasă ,felicitări !

Cat ati pus condensatorii din iesire?

Dacă v-ati jucat cu el ati observat ca suna mai bine cu un curent mai mare prin tranzistori? Eu am ajuns la 2,7 A. Dar nu este fiabil deloc plasticii crapă repede la curentul asta.

Condensatori electrolitici de 2200uF, paralel cu 4uF OP, dar nu vad rostul intrebarii.

Asa este in teste am utilizat BDY73 cu care am obtinut 20W la 60V alimentat.Cu BD249 am reglat pe 1,4A cu care am sunet mai placut decat la 1,2A recomandat de JLH.In schimb evacuarea caldurii disipate pe radiator este o problema, mai ales vara cand ambientul depaseste 28 grd.Acum daca folosesc toate cele 4 canale dupa 15-20 min de functionare senzorul de temperatura comanda ventilatorul la turatia maxima.

Asta indiferent daca ascult cu volum de 4x1W, sau cu 4X10W.Oricum radiatorul tip tunel ventilat fortat nu se incalzeste mai mult incat sa nu pot tine mana.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări