silviu_marian_2005 Postat Ianuarie 11, 2017 Partajează Postat Ianuarie 11, 2017 (editat) Buna ziua, Am un cazan viadrus de 35 kw racordat la un puffer de 1800 litri. Momentan am vas de expansiune deschis de 160 litri dar am probleme cu inghetul pentru ca este in pod. Vreau un vas de expansiune inchis pentru a evita acest lucru. Ce capacitate trebuie sa aiba vasul pentru ,sa zicem, 2000 litri lichid? (puffer+cazan+calorifere+tevi) Editat Ianuarie 11, 2017 de silviu_marian_2005 Link spre comentariu
bcristian Postat Ianuarie 12, 2017 Partajează Postat Ianuarie 12, 2017 Cu instalatia rece, fa un semn la nivelul apei din vas. Fa inca un semn cu instalatia fierbinte. Asa afli cat se dilata apa din instalatia ta. Volumul vasului de expansiune se calculeaza in functie de limitele intre care trebuie sa se incadreze presiunea in instalatie. La "ochiometru", cam de 3 ori mai mare decat dilatarea masurata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2017 Partajează Postat Ianuarie 12, 2017 Aici mi se pare cel mai bine explicat: http://centrala.info.ro/tag/calcul-volum-vas-de-expansiune-inchis-boiler/ Inainte de asta trebuie calculat si volumul pufferului. Nu e mult 2000 l , intreb si eu? Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 12, 2017 Partajează Postat Ianuarie 12, 2017 Sunt calculatoare online. Depinde de cantitatea de apa, delta temperatura (coeficientul de dilatatie depinde de temperatura), presiune minima si maxima. Daca vrei un calcul simplu, considera 2.5-3% din volumul total de apa. Daca ai 100L pune unul de 5 oricum diferenta de pret intre unul si urmatorul nu cred ca este foarte mare. Daca nu reusesti, da-mi datele si ti-l calculez eu: Volumul de apa in instalatie 1900L Presiune de preincarcare (la rece) presiunea maxima (valva de siguranta) temperatura minima apa temperatura maxima apa asa la ochi sa zicem 60-80L vasul dar sa vedem restul. Link spre comentariu
bcristian Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Link la formule puteam sa-i dau si eu, dar problema e cum afla la cata apa trebuie sa calculeze? De exemplu, de unde stim ca apa din puffer e in circuitul pentru care e nevoie de vas? Daca sunt izolate, si incalzirea pufferului e prin serpentina? Si chiar daca e in acelasi circuit, de unde stim cat poate compensa pufferul singur? Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Intr-adevar aveti dreptate. Daca incalzirea este cu o serpentina volumul este mult mai mic. In acest caz domnul ar trebui sa aiba minim 2 circuite deci 2 puncte de incarcare cu apa. Link spre comentariu
asterix196803 Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Dar vasul de expansiune nu se poate izola ?? O cutie din osb prevazuta cu capac dar captusita cu vata minerala si se rezolva problema.... Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 2, 2017 Partajează Postat Martie 2, 2017 Din pacate, izolarea nu rezolva problema, deoarece apa din acel vas nu circula, sau, mai corect, circulatia datorata proceselor de dilatare si contractare nu e suficienta pentru a acoperi racirea datorata pierderilor in spatiul neincalzit al podului (vorbesc din experienta personala: era un vas pentru apa curenta, il alimentam la 3-7 zile, capacitate utila 1 mc (1000 litri); in perioadele foarte friguroase ingheta, intai la suprafata, apoi in tot volumul. Solutia vasului inchis e mai sigura, insa va trebui sa verificati periodic si presiunea aerului din spatiul de compensare (aceasta depinde si de inaltimea instalatiei). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum