Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tragerea in frecventa VCXO Sony ICF2001

lulu

Postări Recomandate

Multumesc mult userului puriu ! Sunt complet de acord ca selectia unui cuart dintr-un lot mai mare este o solutie perfecta.

Marea mea problema este: receptorul, cand l-am achizitionat, nu era functional si lipsea cuartul de 55.3 Mhz.

Am gasit cu mare, mare greutate un cuart a lui ICE /Romania fabricat prin 1982, care desi marcat 55.3 Mhz, oscila ( 3rd overtone) 55.29xxx Mhz. Am contacta Romcuart (inca exista!) si inca vreo 3 producatori europeni. Nimeni nu are pe stoc 55.3 Mhz si ar fabrica ptr o comanda de minim 1000 buc.

Unde pot gasi in Romania sau EU cantitati mari de cuarturi in stoc, unde am sanse sa gasesc 55.3 MHz?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lulu

8

• yo9dl

3

• QQme

3

• franzm

2

Top autori în acest subiect

....

Pardon! 16,384 Mhz.

Cred ca ati vrut sa spuneti 18,432MHz la fel cum recomanda si franzm. La TME sunt disponibile (la cel mult 5lei/buc) in mai multe caspule (fabricate de 2-3 producatori) si daca ar lua cateva buc. din fiecare model cu fundamentala pe 18,432MHz s-o gasi unul mai spre 18,433MHz (pt. ca 18,433*3=55,299MHz). Altfel unul din asta s-ar "trage" mai usor cu circa 1,3kHz fata de cei 4kHz necesari autorului in cazul 55,26MHz. Cred ca e cea mai ieftina varianta, eventual unul smd si bricolat pe un cablaj mic ca sa aiba loc in cutia radioului. Macar pana gaseste un 55,3MHz uitat prin sertarul vreunui radioamator.

Link spre comentariu

Am deja catevacuarturi pe frecventa fundamentala 18.432 MHZ.

Cristalul de 55.3 Mhz evident ca nu este pe frecventa fundamentala , ci este tot un 18.432 Mhz modificat sa oscileze 3rd overtone!

Daca pun un cuart de fundamentala 18.432 Mhz in montajul oscilatorui ICF2001, in locul lui 55.3 Mhz , nu oscileaza deloc!

Cum modific schema oscilatorului ca sa accepte un cristal 18.432 Mhz de frecventa fundamentala, sa oscileze 3rd overtone?

Link spre comentariu

Revedeti pasii propusi in postul #12. Elementele critice sunt circuitele acordate din emitor care extrag armonica a 3-a a cuartului de 18,432 MHz. Eventual acestea pot fi inlocuite cu doua circuite acordate paralel cuplate mutual (practic doua bobine construite in aer si distantate la 1-2 mm; se pot calcula cu programul lui DL5WB), dar pentru comoditate se poate reproduce schema originala. Valoarea lui L21 se alege experimental, la fel si dioda varicap.

Daca cristalul nu oscileaza se pune un condensator de 47-100 pF intre baza si masa (oscilator Colpitts).

E nevoie de un pic de rabdare si cel putin de o sonda de RF si un frecventmetru. Cu atentie se poate lucra pe montajul original: se inlocuieste cristalul (eventual se pun doua in paralel), se pune la masa punctul de conexiune dintre R121 si D25 si din bobina se trage pe frecventa de acord. Bineinteles se decupleaza alimentarea de 10,4 V (R195). Nu se modifica nimic la circuitele din emitor. Cand s-a obtinut acordul se scoate strapul prin care cuartul a fost pus la masa, se alimenteaza circuitul RIT (10,4 V) si se verifica acoperirea RIT, un plus minus de 1-2 KHz ar trebui sa fie suficient. Importanta este acoperirea, nu tensiunile care cad pe varicap. In functie de acoperire poate fi necesara chiar schimbarea diodei varicap.

In functie de rezultate mai vedem ce se poate face.

Succes!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cum modific schema oscilatorului ca sa accepte un cristal 18.432 Mhz de frecventa fundamentala, sa oscileze 3rd overtone?

Salut,

Nu stiu daca mai e de actualitate, dar la schema atasata ma refeream cand ziceam de solutia din radiotelefonul portabil IEMI, ptr a convinge un cuart sa se duca pe armonica a treia. Observati rezistenta de 680Ohmi in paralel cu cuartul ptr amortizarea modului fundamental si circuitul rezonant serie prin care se favorizeaza armonica a treia si se poate face si o ajustare fina a frecventei de oscilatie. Circuitul serie rezoneaza pe frecventa armonicei selectate, aproximativ 55.3MHz (ajustabil) in cazul dvs.

post-174676-0-48177300-1486309054_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări