Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tragerea in frecventa VCXO Sony ICF2001

lulu

Postări Recomandate

apelez la expertiza dvs pentru a putea finaliza tragerea in frecvanta a unui oscilator Colpitts cu cuartz 55.301 Mhz (3rd overtone)- anexat, din constructia radioreceptorului cu sinteza frecventa SONY ICF2001.

Quartul original lipsea din montaj, l-am inlocuit cu un quartz ICE 55.3 Mhz, dar frecventa de iesire a VCXO nu mai este 55301.00 Khz ( valoare critica cf manual service!), ci 55298.50 khz, deci trebuie sa-l trag in sus 2.5 kHz. Singurul element de reglaj este L21 de 1.3 uH, dar care nu mi-a permis decat 0.7 khz tras in sus.

Am incercat cu trimeri capacitivi la baza tranzistorului si la capatul diodei varicap D25, fara rezultat!

Nu am incercat schimbarea tensiunii pe varicapul D25.

Astept cu nerabdare sfaturile Dvs.VCXO SONY ICF2001.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lulu

8

• yo9dl

3

• QQme

3

• franzm

2

Top autori în acest subiect

VCXO nu se lasa tras!

-inlaturarea bobinei (scurtcircuitul acesteia) opreste oscilatia

- inlocuirea bobinei cu condensator trimer ori opreste oscilatia or oscileaza mult in afara stabilizarii cuartz

- modificarea tensiunii varicap este f critica, oprind oscilatia. Oscileaza numai si numai cu 3.355v pe varicap

Se pare ca proiectarea circuitului VCXO , cu inductante in emiterul si baza tranzistorului, permite numai si numai cuartul de 55301.00 kHz, nu cel de la ICE de 55295 kHz.

VCXO este parte a dublei conversii pe AM, cu oscilatoare locale cu referinta cuart in bucla PLL, iar frecventa statiei receptionate pe display este mai mica exact cu cei 6 khz de la cuartul VCXO.

Cred ca trebuie sa caut un cuart de calitate 55.301 MHz cu o dispersie de 0.2 ppm.

Link spre comentariu

https://www.elektrotanya.com/sony_icf-2001.pdf/download.html

Acolo este un circuit de compensare pentru partea de CW/SSB si pe varicap se aplica in functie de modul de receptie AM,FM sau SSB o tensiune ....RIT se numeste in SSB.Dati pe SSB si masurati frecventa oscilatorului din potentiometrul de RIT care probabil este la exterior poate obtineti si frecventa care va trebuie apoi modificati tensiunea aia "fixa ".

Editat de radu42
Link spre comentariu

Userul radu42 a facut un efort deosebit , pentru care-i multumesc, de a studia schema originala SONY ICF2001, observand ca pe varicapul D25 , in modul SSB se aplica tensiunea RIT.

Conform sugestiei lui radu42 , am dat pe SSB si am masurat frecventa oscilatorului VCXO.

Rezultatul este urmatorul:

Tensiunea pe varicap D25 Frecventa VCXO masurata pe emiter Q36

===================== ================================

1.030 V 55.2954 MHz

1.356 V 55.2956 MHz

3.73 V 55.2966 MHz

3.8V.............10.8 V nu oscileaza!

Deci VCXO oscileaza numai la tensiuni pe varicap in domeniul 1.030 V......3.73 V , cu o crestere a frecventei de numai 1.2 Khz.

Ca sa ajunga la frecenta nominala de oscilatie 55.301 MHz trebuie o crestere a frecventei de 4.4 Khz, care nu se poate obtine din tensiunea pe varicap.

Trebuie alt cristal quartz, riguros 55.301 MHz???? Orice sugestie este binevenita! Multumiri!

Link spre comentariu

Conectati o rezistenta de 330K in paralel cu R120. In felul asta cresc curentul si amplificarea tranzistorului.Apoi refaceti testul de mai sus si vedeti daca s-a marit domeniul de tensiuni pe varicap in care oscileaza.Daca se extinde gama, refaceti si testele cu reducerea bobinei sau inlocuirea ei cu un condensator de 3.3 ... 22pF. Oscilatoarele overtone, cum cred ca este cazul dvs., ar trebui sa se traga destul de mult, dar valorile componentelor din jurul cuartului sunt critice si e nevoie de cateva experimente pana cand picati pe valoarea corecta. Nu imi amintesc sa nu fi reusit sa trag un cuart, doar ca unele au fost mai incapatanate. Uneori a trebuit sa bobinez mosorelul de ferita al bobinei in timp ce oscilatorul era alimentat si cu frecventmetrul pe el.Uneori overtonurile trebuiesc ajutate cu un circuit rezonant serie si o rezistenta paralel, care sa favorizeze oscilatia pe armonica. Dar despre asta dupa ce terminati testele de mai sus. Schema se folosea in radiotelefoanele mobile IEMI.

Link spre comentariu

Userul radu42 a facut un efort deosebit , pentru care-i multumesc, de a studia schema originala SONY ICF2001, observand ca pe varicapul D25 , in modul SSB se aplica tensiunea RIT.

Conform sugestiei lui radu42 , am dat pe SSB si am masurat frecventa oscilatorului VCXO.

Rezultatul este urmatorul:

Tensiunea pe varicap D25 Frecventa VCXO masurata pe emiter Q36

===================== ================================

1.030 V 55.2954 MHz

1.356 V 55.2956 MHz

3.73 V 55.2966 MHz

3.8V.............10.8 V nu oscileaza!

Deci VCXO oscileaza numai la tensiuni pe varicap in domeniul 1.030 V......3.73 V , cu o crestere a frecventei de numai 1.2 Khz.

Ca sa ajunga la frecenta nominala de oscilatie 55.301 MHz trebuie o crestere a frecventei de 4.4 Khz, care nu se poate obtine din tensiunea pe varicap.

Trebuie alt cristal quartz, riguros 55.301 MHz???? Orice sugestie este binevenita! Multumiri!

Mai exista o varianta si anume sa intervii mecanic asupra cuartului ca sa ii modifici fin frecventa de rezonanta,fara sa faci alte modificari in aparat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se pare ca circuitul din emitor selecteaza armonica 3-a. Folosirea unui cristal uzual (sau doua in paralel) de 18,432 MHz ar putea fi o solutie, iar modificarea frecventei cu 1,6 kHz nu ar trebui sa ridice probleme. Pentru inceput as pune cristalul la masa pana rezolv problema frecventei, apoi m-as ocupa de functia RIT (e posibil sa fie nevoie de schimbarea diodei varicap). Nu este exclusa nici modificarea valorii lui C112 pentru a oscila.

O sursa de inspiratie ar putea fi si Google: “super VXO”

Link spre comentariu

Multumiri tuturor! O sa incerc sugestiile Dvs.

Este interesant ca radioreceptorul SONY ICF 2001 lansat comercial in 1980 a fost primul radioreceptor din lume destinat publicului, deci non profesional, cu acord digital ( microprocesor) , dubla conversie AM , evident cu bucle PLL , cu o schema sofisticata folosind primele circuite integrate specializate PLL , convertor DC-DC , dar si antici tranzistori cu Ge in joasa frecventa. Consuma cca 0,30 A, asa ca pe baterii este total neeconomic.

Am descoperit cu surprindere ca schema aparatului a facut obiectul unui patent american, inregistrat ca US 4395777 A in 12 ianuarie 1980 de Ryuji Oki si Takashi Ebisawa/ Sony Corporation.

In descrierea patentului este evidentiata foarte in detaliu schema VCXO 55. 301 Mhz . Inductanta L21 de 1.3 uH din baza tranzistorului Q36 este denumita in patent ca ,, temperature compensating coil ,,. Dioda varicap D25 este descrisa in patent ca permitand sa efectueze,, small changes in its resonant frequency,,. Inductantele din emiterul tranzistorului sunt ,, band pass filter ,,

Link spre comentariu

Am ajuns la concluzia ca este mai bine ca experimentele sa nu le mai fac direct pe radioreceptor, ci sa-mi construiesc un stand ce reproduce exact VCXO cel indaradnic la acordul fin in freceventa, folosind insa componente critice din montajul radioreceptorului ( ex. inductanta 1.3 uH, dioda varicap SVC201). Apoi in liniste pot testa toate variantele posibile. Revin cand termin experimentele!

Link spre comentariu

Modificarea frecventei in limite largi se putea face pe vremea cand cristalele erau mari si demontabile. Eu actionam asupra grosimii stratului de argint, reducere pentru cresterea frecventei si invers. Pentru reglaje fine foloseam creionul si radiera.

Cu 2-3 cuarturi in paralel si componente serie se pot obtine variatii mari de frecventa. Asa am coborat frecventa de 5 MHz (WWV) la 4,996 MHz (RWM).

La oscilatorul in discutie, o crestere mica a frecventei se poate obtine prin reducerea capacitatii efective a cristalului propriu-zis. Asta se poate realiza prin lasarea in aer a capsulei si prin indepartarea de terminale a unor conductoare mari (cablaj, ecran, etc.). O solutie mai radicala este "umflarea" capsulei cristalului, de exemplu prin lipirea a doua sarme pe laterale, tragerea lor si dezlipirea ulterioara a acestora.

Eu as aplica mai intai alta solutie: as masura frecventa unui lot mai mare de cuarturi, cumparate sau imprumutate, si l-as alege pe cel cu frecventa cea mai mare. In mod sigur sunt diferente la a cincea cifra.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări