Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul curenti I/O port

Vizitator MIRCAN DAN

Postări Recomandate

Vizitator MIRCAN DAN

Am un PIC24FJ256GB110 si vreau sa leg la el 22 iesiri, si 54 de intrari + un USART la un modem GSM. Trebuie sa folosesc optocuploare. Tranzistoarele consuma prea mult pentru cele 22 iesiri. In manual scrie ca se poate la iesiri I/O in total maxim 200 mA. Intrebare: ce optocuplor sa folosesc ca sa ma incadrez. Am vazut ca un optocuplor are IF = 5 mA. 200/5 = 40. Imi trebuie optocuploare de mica putere. Am gasit VO617A de la Vishay. Gasesc optocuploare cu IF mai mic de 5 mA ? In manualul PICului scrie ca doar pinii folositi ca iesiri adica cei 22 O pini + TX sa nu depaseasca 200 mA. Maximum current into Vdd = 250 mA. Deci toate cele 22O+54I + TX + RX sa nu depaseasca 250 mA. 250mA : 5mA = 50 adica maxim 50 de pini pot lega odata. Corect ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator MIRCAN DAN

Inca odata: pentru cele 22 iesiri + TX ( UART ) = 23 iesiri * 5 mA = 115 mA. Deci se incadreaza in cei 200 mA.

La pinii de intrare adica cele 54 + RX = 55 intrari: 200 mA/55 intrari = maxim 3.63 mA. Dar cu rezistentele de pull up de la intrari pot limita curentul sub 3.63 mA. La Vdd = 3.3 V pot calcula rezstenta pentru un curent la intrare de maxim 1 mA adica R pull-up = 3.3 V/0.001A = 3.3 K. La o rezistenta de pull-up de 10 K: Iin = 3.3 V/10K = 0.33 mA. Apoi 55 intrari * 0.33 mA = 18.15 mA. Daca mai adaug si impedanta de intrare in pin de intrare ... deci asa e curentul in pinii de intrare e neglijabil. Deci la 23 iesiri ma incadrez sub cei 200 mA. Adica pot sa gestionez cele 23 iesiri si 55 intrari.

Multumesc Liviu :aplauze

Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu

Daca folosesti optocuplorul VO617A, poti sa folosesti linistit un curent If de 2 ... 2.5mA. Doar ca ca o sa ai un curent Ic al fototranzistorului undeva la 1 ...2 mA. Folosesti ce pull-up vrei, intern sau extern.

Si folosesti opto doar daca ai nevoie de izolatie galvanica. Altfel cu niste mosfeti low-signal (de ex BSS138 - 12lei/100buc) ai rezolvat situatia.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări