Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pensie.......

GEO 53 BN

Postări Recomandate

Da, posibil; din ce-am vazut pana acum prin legile adoptate pensia s-a tot micsorat cu toate ca principiul spune ca se ia in calcul legea cea mai favorabila! ESTE cea mai grava incalcare al legii, al dreptului la pensie, un drept castigat ce nu mai poate fi modificat decat in sensul majorarii (desigur raportat la aceleasi date).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Pe parcursul întregii vieţi creierul nostru codează gândurile şi amintirile, formând astfel noi legături neuronale. Mai mult ca atât, interacțiunea dintre emisfera dreaptă şi stângă ale creierului devine mai integrată, ceea ce duce la îmbunătățirea posibilităților noastre creative.

Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinereţe, dar în schimb este foarte elastic. S-ar putea ca aceasta să fie una din cauzele pentru care la bătrâneţe oamenii trag concluzii mai precise şi iau decizii înţelepte. În afară de aceasta s-a dovedit că odată cu înaintarea în vârstă creierul reacţionează mai calm la emoţiile negative. De fapt el începe să funcţioneze la capacitate maximă la vârsta de 60-80 de ani. Apogeul activităţii intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Cu timpul în creierul uman creşte cantitatea de mielină – substanţă datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid. Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului creşte cu până la 3000% în comparaţie cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare. Apogeul producţiei de mielină are loc în acelaşi interval de vârstă: 60-80 de ani.

Dacă până la 60 de ani între cele două emisfere cerebrale există o separare strictă a funcţiilor, după această vârstă omul poate folosi ambele emisfere concomitent, reglând activarea lor prin înclinări uşoare ale capului într-o parte sau alta. În acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe.

Cercetătorii au selectat voluntari din diferite categorii de vârstă şi i-au rugat să răspundă la un şir de teste de diferite grade de dificultate. S-a dovedit că oamenii din categoria de vârstă 60-75 de ani rezolvă mult mai simplu şi mai rapid cele mai dificile probleme. Participanţii mai tineri în situaţii critice, când aveau de rezolvat probleme dificile, mergeau pe calea calculului tuturor variantelor posibile, ceea ce, într-un final, crea o mare confuzie. Întretimp oamenii trecuţi de 60 de ani alegeau cu o exactitate uimitoare 2-3 variante alternative, cu ajutorul cărora găseau uşor soluţia corectă.

Link spre comentariu

Pe parcursul întregii vieţi creierul nostru codează gândurile şi amintirile, formând astfel noi legături neuronale. Mai mult ca atât, interacțiunea dintre emisfera dreaptă şi stângă ale creierului devine mai integrată, ceea ce duce la îmbunătățirea posibilităților noastre creative.
Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinereţe, dar în schimb este foarte elastic. Probabil ca din cauza elasticitatii batrânii-s asa de încapatânati. S-ar putea ca aceasta să fie una din cauzele pentru care la bătrâneţe oamenii trag concluzii mai precise şi iau decizii înţelepte. Sau pentru ca se pot baza pe experienta. Si atunci este vorba de un simplu automatism. Totusi, decizia de a face pe tine, fie ca se bazeaza sau nu pe experienta, nu o pot considera înteleapta. În afară de aceasta s-a dovedit că odată cu înaintarea în vârstă creierul reacţionează mai calm la emoţiile negative. De fapt el începe să funcţioneze la capacitate maximă la vârsta de 60-80 de ani. Pentru ca la vârsta asta au murit o mare parte a neuronilor iar cei ramasi lucra din greu. Apogeul activităţii intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Înca un motiv de desfiintare a pensiilor. Mama lor de bosorogi. O viata întreaga i-am platit pentru performanta scazuta si acum, când ar fi în floarea intelijentei, îsi permit sa se retraga pe banii celorlalti. Cu timpul în creierul uman creşte cantitatea de mielină – substanţă datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid. Contrazice una din afirmatiile de mai înainte cu privire la viteza. Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului creşte cu până la 3000% în comparaţie cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare. Apogeul producţiei de mielină are loc în acelaşi interval de vârstă: 60-80 de ani.
Dacă până la 60 de ani între cele două emisfere cerebrale există o separare strictă a funcţiilor, după această vârstă omul poate folosi ambele emisfere concomitent, reglând activarea lor prin înclinări uşoare ale capului într-o parte sau alta. În acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe. Acuma pricep de ce-si tot tremura capul unul dintre vecini. Si pe noi ne abureste cum ca ar fi bolnav.
Cercetătorii au selectat voluntari din diferite categorii de vârstă şi i-au rugat să răspundă la un şir de teste de diferite grade de dificultate. S-a dovedit că oamenii din categoria de vârstă 60-75 de ani rezolvă mult mai simplu şi mai rapid cele mai dificile probleme. Participanţii mai tineri în situaţii critice, când aveau de rezolvat probleme dificile, mergeau pe calea calculului tuturor variantelor posibile, ceea ce, într-un final, crea o mare confuzie. Întretimp oamenii trecuţi de 60 de ani alegeau cu o exactitate uimitoare 2-3 variante alternative, cu ajutorul cărora găseau uşor soluţia corectă. Dar numai atâta timp cât se puteau baza pe cunostinte acumulate în timpul vietii (adica si pe experienta).

Acusi ating si eu pragul de la care ar trebui sa se manifeste apogeul intelectual. Dar n-am simtit înca nici o îmbunatatire. Sa fie din cauza ca de unde nu-i, nici d-zeu nu ia? Sau se întâmpla sa ma destept brusc?

Si acum o remarca serioasa: Vârsta la care se atinge apogeul activitatii intelectuale depinde foarte mult de domeniul de activitate. Cu cât e mai matematizat si abstract domeniul, cu atât apogeul e la o vârst mai redusa.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Acusi ating si eu pragul de la care ar trebui sa se manifeste apogeul intelectual. Dar n-am simtit înca nici o îmbunatatire. Sa fie din cauza ca de unde nu-i, nici d-zeu nu ia? Sau se întâmpla sa ma destept brusc?

Si acum o remarca serioasa: Vârsta la care se atinge apogeul activitatii intelectuale depinde foarte mult de domeniul de activitate. Cu cât e mai matematizat si abstract domeniul, cu atât apogeul e la o vârst mai redusa.

Cei care stau toata ziua,pe canapea,zgiindu-se la canalele TV, unde scandalul,dezinformarea si denigrarea e la ordinea zilei,n-au nici o sansa sa atinga apogeul.

Link spre comentariu
Toni Marginean

Cei care stau toata ziua,pe canapea,zgiindu-se la canalele TV, unde scandalul,dezinformarea si denigrarea e la ordinea zilei,n-au nici o sansa sa atinga apogeul.

Nici ei si nici cei la care se zgâiesc!

Link spre comentariu
Toni Marginean
POEZIE PENTRU SENIORI
(păcat că nu este menţionat autorul)

Nu lăsa tristeți absurde
Cuib în inimă să-şi facă,
Lasă sufletul să zburde,
Cântă, strigă, râde, joacă,

Fă o mică nebunie,
Fă ceva ce nu-i permis,
Scrie mare pe-o hârtie,
Astăzi plânsu-i interzis.

Uită grija-n fața porții,
N-o lua cu tine-n pat,
Nu lăsa ca ghimpii sorții
Să te-nțepe ne-ncetat

Şi ignoră-i pe cei care
Te privesc mereu chiorâş,
Astăzi luptă în picioare,
Mâine fă-o chiar târâş,

Însă dă vieții culoare,
Nu o transforma în chin,
Fă din clipe sărbătoare,
Nu privi în buletin !

Ai baston? Lasă-l deoparte
Nu prea mult, atât cât poți,
Sperie-o un pic pe moarte
Şi arată-i că mai poți,

Fii rebel, ieşi din tipare,
Timpul lunecă tiptil...
Lasă haina de om mare,
Bucură-te, fii copil...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut, la pensionare anticipata mai primesti bani la implinirea varstei de 65 ani daca ai facut armata sau o facultate ?

Si cum s-ar calcula acel supliment ? La venitul mediu pe economie sau la punctul tau de pensie ?

Link spre comentariu

Salut, la pensionare anticipata mai primesti bani la implinirea varstei de 65 ani daca ai facut armata sau o facultate ?

Si cum s-ar calcula acel supliment ? La venitul mediu pe economie sau la punctul tau de pensie ?

Armata nu e considerata perioada cotizanta,la fel si studiile. Asa mi s-a spus de catre cei de la casa de pensii. Cind m-am pensionat eu ,perioada satisfacerii stagiului militar,n-a fost luata in considerare, pentru ca, spuneau cei de la casa de pensii, in acea perioada ca nu s-a contribuit cu nimic. Apoi armata nu e considerata vechime in munca. E considerata doar vechime neintrerupta. De aceea cind cineva se pensioneaza anticipat fara diminuarea pensiei,trebuie sa aiba minimum 43 de ani vechime, fara armata,altfel este penalizat.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Intrebarea nu era despre pensionarea anticipata, tocmai am parcurs etapa si am inteles ca nu se pune armata la vechime.

Cand implinesc 65 ani mai primesc un supliment pentru armata ? Sau valoarea pensiei ramane neschimbata ?

Link spre comentariu

O fosta colega de-a mea s-a pensionat la varsta, nu anticipat. Stiu sigur ca a dus adeverinta de la facultate si ca i s-a calculat cam 50 de lei in plus cu adeverinta aia. Acum 2-3 ani a iesit la pensie, nu stiu daca nu s-au schimbat cumva legile pensionarii. Ca erau si astea ca vremea intr-un timp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări