Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pensie.......

GEO 53 BN

Postări Recomandate

Unde scrie s-au de unde reiese ca am lucrat in armata.(in livret nu scrie) La comisariat ma indoiesc sa tina evidenta.(in locul unde am lucrat s-a nascut o corporatie multinationala) :rade:

Armata am facut-o la centrul militar din Zalau. In fisele de evidenta militara era consemnat absolut totul. Se stia dupa indicativul unitatii militare,ce arma era. In livretele militare se trecea doar strictul necesar,restul era trecut in fisa de evidenta militara. Nu va spun ce era trecut in fisele de evidenta militara.

Link spre comentariu

Acum e clar că ţara asta trebuia să rămînă fără armată, aşa de mult a fost urîtă de cineva.

Şi io ştiam că armata era vechime în muncă, dacă te angajai înainte. Şi era logic atunci, findcă îndeplineai o slujbă în folosul ţării, a poporului, chiar dacă nu cotizai erai primul care-i apăra şi pe ăia ce calculau cotizările, cred că se înţelege ce scriu.

Editat de zal
Link spre comentariu

D-ta citesti ce scriu ceilalti ? Cand se atinge varsta de pensionare-65 ani- se iau in calcul toate cele ca si pana in momentul aparitiei gaselnitei cu pensionarea anticipata. Probabil ei au dorit ca sa nu fie prea multi cei ce beneficiaza si au scos armata si facultatea din cei 35 ani vechime minima. Si mai sunt conditionari, de exemplu nu ai voie sa te angajezi cand esti pensionat anticipat. Cine nu si-ar dori la 60 ani sa se pensioneze cu vechime si armata si facultatea si pe langa pensie sa aibe si un salariu !

Link spre comentariu

Din cate stiu eu, armata nu este considerata vechime in munca dar la pensionarea la termen este adaugata la anii de vechime crescand cu cateva zecimi punctajul final. La pensionarea anticipata nu se pune, tragedia e ca daca te-ai pensionat anticipat atunci cand ai ajuns la termen pentru intrarea in normal trebuie sa dai statul in judecata. Nasol si cu pensionarea anticipata, eu mai am putin si ajung la termen, inca cateva luni si e gata. :49

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Dl. Dan57, spre surpriza mea, la mine nu a fost nevoie de nimic la trecerea anticipat-normal (sector 2).

In luna urmatoare implinirii termenului, cand ma pregateam sa depun o cerere de recalculare, am primit prin posta o decizie noua de pensionare, recalculata cu facultatea si armata incluse. E drept ca la depunerea dosarului de anticipata depusesem si adeverinta de facultate si copia legalizata dupa livret.

Totusi, poate ar fi utila o "vizita anticipata" la Casa de pensii pentru lamuriri.

Link spre comentariu

Dl. Dan57, spre surpriza mea, la mine nu a fost nevoie de nimic la trecerea anticipat-normal (sector 2).

In luna urmatoare implinirii termenului, cand ma pregateam sa depun o cerere de recalculare, am primit prin posta o decizie noua de pensionare, recalculata cu facultatea si armata incluse. E drept ca la depunerea dosarului de anticipata depusesem si adeverinta de facultate si copia legalizata dupa livret.

Totusi, poate ar fi utila o "vizita anticipata" la Casa de pensii pentru lamuriri.

Poate tine si de sector (de oamenii de acolo). Am un prieten care asteapta de anul trecut recalcularea inclusiv insumarea celor doua "obstacole" pentru casa de pensie. Eu astept "vremea potrivita" ca sa nu mai am probleme.

Link spre comentariu

"Din cate stiu eu, armata nu este considerata vechime in munca dar la pensionarea la termen este adaugata la anii de vechime crescand cu cateva zecimi punctajul final."

Aici sunt 2 termeni: stagiul de cotizare si vechimea. Perioada armatei intra la vechime (pensionare la termen) dar nu intra la stagiul de cotizare, cotizare care, la randul sau, determina punctajul.

Link spre comentariu

"Din cate stiu eu, armata nu este considerata vechime in munca dar la pensionarea la termen este adaugata la anii de vechime crescand cu cateva zecimi punctajul final."

Aici sunt 2 termeni: stagiul de cotizare si vechimea. Perioada armatei intra la vechime (pensionare la termen) dar nu intra la stagiul de cotizare, cotizare care, la randul sau, determina punctajul.

Am inteles ca se considera punctajul la nivelul salariului minim, cam asta ar fi nivelul iar vechimea este aceia la cat a tinut armata.

Editat de Dan57
Link spre comentariu
Toni Marginean

Si asta cu salariul minim pe economie este cusuta cu ata alba, acesta fiind raportat la nivelul anului 2009 nu cel de acum!

Link spre comentariu

Cind s-a renuntat la cartile de munca in ''format manual'' si s-a trecut la cartile de munca electronice,am primit vreo doi ani niste hirtii in care era trecut punctajul realizat intr-un an. Ce mi s-a parut ciudat, a fost ca punctajul nu crestea proportional cu salariul. De exemplu; Cei care realizau intr-un an salariul minim pe economie, aveau, pe un an de zile, un punct. Si aici intervine anomalia. Daca aveai un salariu de ,sa zicem,doua,trei ori mai mare decit salariul minim pe economie,punctajul nu crestea proportional. Stiu ca discutam cu colegii despre punctajele pe care le vedeam pe hirtiile pe care le primeam si eram nedumeriti. Dupa un timp nu am mai primit hirtiile respective,probabil ca au fost multi cei care nu pricepeau de ce punctajul ,nu crestea proportional cu salariul realizat. Dupa ce s-a trecut la leul actual(ron) salariul pe care-l luam lunar, era undeva la 2800-3200 lunar.In mod normal punctajul,ar fi trebuit sa fie de citeva ori mai mare, decit cel pe care l-am vazut pe hirtiile pe care le-am primit. Si apoi ne miram cind auzim ca pensia unuia care a fost portar toata viata lui,avind un salariu de 1000 lei,are o pensie nu foarte mica in comparatie cu cei care au avut salarii(relativ) mari. Acelasi lucru este valabil si la cei care s-au pensionat pe motiv de boala(inchipuita).Incilcite sint caile domnului!!!!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

De exemplu; Cei care realizau intr-un an salariul minim pe economie, aveau, pe un an de zile, un punct.

Atentie, ca sa ai 1 punct trebuie sa ai salariul mediu, nu minim! Niste valorile sunt date aici: http://www.lapensie.com/forum/salariul-mediu-brut.php

= Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

= Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

= Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Deasemenea in anumite perioade in baza de calcul au intrat sume brute, in alte perioade sume nete; in alte perioade au fost luate in considerarare de 3 ori venitul mediu pe economie, in alte perioade de 5 ori salariul mediu pe economie. Acum, am inteles, nu mai este plafonat (eu am iesit din "campul muncii!" in 01.01.2012). Va rog sa ma credeti ca am lucrat la calculul pensiei foarte mult timp ghidat de acel sait "lapensie". Sunt foarte multe legi si OG aditionale cu tot felul de "imbarligari". Am un "cearsaf" cu propriul calcul! Nu uitati sa va pastrati FISA FISCALA a fiecarui an. Stiu ca se poate solicita de la casa de pensii, pe perioada dorita, contra unei sume modice, toate contributiile firmei la care lucrezi si veniturile.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Cand am iesit eu la pensie, mi s-a calculat la vechime jumatate din facultate si jumatate din armata (facuta in timp ce eram angajat). La cuantumul pensiei, conteaza numai contributia la CAS. Dupa pensionare am mai lucrat (legal) niste ani, iar pensia mi-a crescut automat cu cateva milioane. Cine poate, nu trebuie sa stinga lumina brusc, nu e sanatos. Taica-meu a lucrat multi ani dupa pensie si are acum 96 de ani.

Pensia nu trebuie sa fie groasa, trebuie sa fie lunga!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări