merck Postat Septembrie 21 Partajează Postat Septembrie 21 (editat) Acum 7 minute, mac01 a spus: @merck Imprumuturile alea nu vin insotite de masuri si restrictii? Unde se vor impune acele masuri si restrictii...nu asupra populatiei? imprumuturile vin la pachet doar cu dobanzi care trebuiesc platite. Acum 7 minute, mac01 a spus: Oamenii cu handicap, dar care au muncit..... li s-a redus pensia cu 50-70%. Eu din ce am inteles nu se reduce nici o pensie. Daca din calcule reiese o pensie mai mica => pensia ramane aceeasi. Asa spunea inclusiv C(i)olacu'! (colac = Produs de panificație, de obicei în formă de inel, împletit din două sau din mai multe suluri de cocă) Editat Septembrie 21 de merck Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 21 Partajează Postat Septembrie 21 Acum 7 minute, merck a spus: Eu din ce am inteles nu se reduce nici o pensie Teoretic asa e, dar practica ne omoară! Aici e o mică, mare păcăleală. Da, dacă pensia ieșită din calcul e mai mică decât cea actuală, în plata, nu se ia nimic, pensia rămâne la fel. Dar nici nu se dă! Adică, orice măriri de pensie, îndexări sau compensări față de inflație, se vor face la pensia recalculată, nu la cea în plată. Cu alte cuvinte, îți iau din pensie! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 21 Partajează Postat Septembrie 21 (editat) Pina cind pensia recalculata + indexarile vor depasi pensia in plata, dupa aia se indexeaza. In mare se pare ca prin recalcularea asta s-a dorit a se scapa de acel coeficient de corectie a punctajului care era diferit de la un an la altul... Editat Septembrie 21 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 22 Partajează Postat Septembrie 22 Acum 3 ore, Ion_Bumbu a spus: prin recalcularea asta s-a dorit a se scapa de acel coeficient de corectie Coeficientul a fost un paleativ . Problema a fost modul de calcul al pensiei stabilit de niste berbeci in Legea 19/2000 care au introdus la numitor stagiul complet de cotizare pentru determinarea punctajului mediu anual . La numarator era numarul total de puncte . Aceasta operatiune introdusa in plus a condus la toate idioteniile din sistemul de pensii care nu au mai putut fi controlate datorita faptului ca intre 2001 si 2015 stagiul complet de cotizare a crescut la fiecare 6 luni ajungand pentru barbati de la 30 la 35 de ani si la femei de la 25 la 30 de ani . Corect era sa se foloseasca in calcul pensiilor numarul total de puncte si stagiul complet de cotizare sa se foloseasca numai la determinarea penalizarilor la pensionarea anticipata . Va dati seama ce a iesit cand, pentru acelasi numar total de puncte , din 6 in 6 luni se modifica numitorul si rezultau pensii diferite . Pensia a scazut pentru barbati de la 1 la 0,86 si la femei de la 1 la 0,83 intre 2001 si 2015 . In 2015 se ajunsese ca , pentru acelasi punctaj total pensiile femeilor pensionate in 2001 sa fie mai mari cu 35/25 =1,41 fata de barbatii pensionati in 2015 . Deci varza totala . Actuala lege a corectat aceasta aiureala (adica a scos stagiul de cotizare din calcul) dar modalitatea de acumulare a punctelor de pensie care deroga de la principiul contributivitatii , (introduse politico electoral) conduce la alte inechitati , favorizand evident bugetarii in detrimentul celor care lucreaza in privat . O chestie interesanta cu stagiul minim de cotizare . Cea mai mare pensie contributiva din Romania este de cca 20,000 euro/luna cuvenita unui director de banca care a cotizat 17 ani la un venit salarial in jur de 50,000 euro/luna . Daca ar fi cotizat numai 14 ani si 11 luni primea 1260 lei/luna daca ar fi fost roman . Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 22 Partajează Postat Septembrie 22 (editat) Acum 9 ore, Marele Savant a spus: La pensie va primi suma corespunzatoare anilor de contributie, dar punctele repective de ''stabilitate'' nu se mai acorda! Am un coleg nemultumit de acest aspect si a trimis sesizari la toate organele posibile, unii au raspuns, altii inca nu, dar legea e clara! Pare destul de corect ca de acele puncte sa beneficieze doar cei care au trait numai din salariu, nu aveau si pensia in plus! Pai nu-i corect si sa-ti spun de ce: maxim poti interzice acest cumul pana la varsta de 70 de ani, dar dupa aceasta varsta nu mai poti interzice cumulul. Legea nu stipuleaza ce se intampla dupa aceasta varsta (si maica-mea face parte din cei care au mai muncit multi ani si dupa 70 de ani, stagiul maxim) si asta nu o zic doar eu: Citat Legea pensiilor 2024, ambiguă Concluziile sindicaliștilor BNS sunt următoarele: ............. legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani – dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumului nu se mai aplică în cazul lor; Oricum legea asta va faulta statul in viitor pentru ca nu va mai fi atractiv sa mai ai contract de munca dupa ce iesi la pensie ci se va merge pe conventie unde nu se mai plateste contributie la pensie de catre prestatorul de servicii. Se pierde la pensiei maxim 50 de lei pe luna daca mergi pe conventie pentru fiecare an muncit ... adica fix pix! Patronache abia asteapta sa transforme un contract de munca in conventie si beneficiarul conventiei castiga si el. Editat Septembrie 22 de merck Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 22 Partajează Postat Septembrie 22 Acum 1 oră, merck a spus: Se pierd la calculul pensiei maxim 50 de lei pe luna pentru fiecare an muncit ... adica fix pix! Gradul de recuperare in pensie a contributiilor platite este , statistic, in jur de 40% . Asa ca ... Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 22 Partajează Postat Septembrie 22 1 oră în urmă, Nikk a spus: Gradul de recuperare in pensie a contributiilor platite este , statistic, in jur de 40% . Asa ca ... Mare adevar! Insa numai pensiile specialilor maresc foarte consistent acel procent de 40%. Link spre comentariu
nelutu Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 (editat) La 22.09.2024 la 3:21, Nikk a spus: Daca ar fi cotizat numai 14 ani si 11 luni primea 1260 lei/luna daca ar fi fost roman . Stagiul minim de cotizare este de minim 15ani,daca cotizezi cu o zi mai putin ,nu mai primesti nimic.la grupe de gradul 1 si 2 de munca ,numai anii complecti se iau in calcul si se aduna,fractiile de luni nu. Dupa data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face in mod diferit, in functie de modificarile aduse Codului Muncii, astfel: - In perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculeaza corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru; - In intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculeaza proportional, in functie de timpul lucrat din programul normal de lucru. - Incepand cu 01.07.2005, perioada in care o persoana a desfasurat activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral. Editat Septembrie 23 de nelutu Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 Poate mai sunt si altii in aceeasi situatie de cumul a pensiei cu salarul. In final s-a ajuns versiunea corecta si se poate cumula pensia cu salarul daca pentru acesta sunt platite cotizatiile sociale. https://www.cnpp.ro/ro/-/precizari-referitoare-la-cumulul-pensiei-cu-alte-venituri?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fro%2Fhome%3Bjsessionid%3DunAeeatAXVGcjBp7QXRb-NSWhx8eg02uk1MHxVoMMDUfzQfi1Ok-!-1477088718!1727088143168%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_UwEJ6YMWXTTi%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-32%26p_p_col_count%3D1 Link spre comentariu
nelutu Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 (editat) Acum 3 ore, merck a spus: Poate mai sunt si altii in aceeasi situatie de cumul a pensiei cu salarul. In final s-a ajuns versiunea corecta si se poate cumula pensia cu salarul daca pentru acesta sunt platite cotizatiile sociale. https://www.cnpp.ro/ro/-/precizari-referitoare-la-cumulul-pensiei-cu-alte-venituri?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fro%2Fhome%3Bjsessionid%3DunAeeatAXVGcjBp7QXRb-NSWhx8eg02uk1MHxVoMMDUfzQfi1Ok-!-1477088718!1727088143168%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_UwEJ6YMWXTTi%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-32%26p_p_col_count%3D1 Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate. Daca platesti taxele,poti sa muncesti pana vine ambulanta dupa tine,dar doar sa te mai declare inapt de munca O chestie interesanta pentru acei care se apropie vremea pensionarii: Sa se intereseze de la casele de pensii ,data cand au dreptul de pensionare,si ce documente sunt necesare. Daca ati facut cererea(cazul meu) dupa data in care aveti dreptul de pensionare ,NU vi se mai plateste,,never"perioada dinnainte de data cererii,cu toate ca aveati dreptul de pensionare si nu ati stiut. Si sa va puneti niste bani deoparte,sa aveti cu ce trai pana vine banii de pensie(dupa 4 luni,cazul meu) Editat Septembrie 23 de nelutu Link spre comentariu
teomishu Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 (editat) 2 hours ago, nelutu said: Sa se intereseze de la casele de pensii ,data cand au dreptul de pensionare,si ce documente sunt necesare. Asta este digitalizarea României. Oamenii sa umble pe la institutiile statului ca sa faca pe curierii intre institutii. Si lumea merge, cheltuie bani pentru asta pe la arhive. Apoi voteaza tot asa, ca sa fie bine. Ultima aberatie, trebuie sa mergi la "facultate" ca sa aduci dovada ca ai terminat "la zi". De parca ai facut facultatea prin Nepal si statul român nu are facultatea în evidență. Editat Septembrie 23 de teomishu Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 Acum 1 oră, nelutu a spus: Sa se intereseze de la casele de pensii ,data cand au dreptul de pensionare Eu stiam ca pensionarea este la 65 ani. Tot ce este inainte este pensionare anticipata care poate fi cu penalizare sau fara (daca ai un anume stagiu). Nu ai cum sa cumulezi pensia cu salariul inainte de 65 ani. Eu am facut o "simulare" la 62,5 ani, mi-a scris frumos cat o sa primesc si cat este penalizarea. Era in decembrie dar am asteptat sa iasa urzicile. Mi-a facut noul calcul iar la 65 ani am fost pt definitivare. Simplu, eu nu am inteles de fapt ce te supara din tot ce ai postat. Un fost coleg a lucrat pana la 70 ani. In decembrie se ducea si depunea adeverinta de la munca si anul urmator ii crestea pensia cu cateva zeci de lei. Iarasi banal de simplu. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 Daca ai lucrat in grupa 2-a 22-24 de ani precum fostii mei colegi la 60 de ani iesi la pensie la limita de virsta si poti contunua sa lucrezi mai departe. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 Eu nu am stiut niciodata ce inseamna exact grupele de munca. Dar daca un individ stie ca este in aceasta situatie (este ilogic sa nu stie), cunoaste toate aspectele, adica si pensionarea la 60 ani. Asa ca acest topic ar trebui impartit in doua, cei "standard" si cei cu grupe. Si nu ne mai intersectam problemele. Si cum am spus, Casa de Pensii nu este deranjata daca faci o simulare de pensionare anticipata. Probabil este mai complicat la cei care au lucrat o perioada de X ani cu grupa si apoi au trecut in zona standard. Dar nu cred eu ca nu exista documentatie pe net pt toate cazurile. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 23 Partajează Postat Septembrie 23 (editat) Nu-i nici o problema, grupa de munca permitea scaderea limitei de virsta la pensionare, pentru 4 ani in grupa 2-a se scadea 1 an de la virsta standard de pensionare, la noi 65 ani. Astfel la 20 de ani de grupa puteai sa te pensionezi la 60ani fara nici o penalizare si puteai sa muncesti in continuare. La grupa 1-a se scadea 1 an din 65 la 2 ani lucrati, asta e marea sfiriilala a grupelor, puteai iesi la pensie mai repede de 65 de ani cu drepturi depline. Bineinteles trebuiau acei 35 de ani munciti, nu mergea sa iesi la pensie cu grupa daca nu aveai minumum 35 ani munciti. Editat Septembrie 23 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum