Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pensie.......

GEO 53 BN

Postări Recomandate

Salutare tuturor. 

Pensii marite artificial, sau dupa ureche. Dupa cum arata modul de calcul, ma angajez in aceeasi zi cu o alta persoana, si iesim dupa o viata de munca in aceeasi perioada. Acea persoana a promovat in functie, iar eu am taiat frunza la caini si nu am avut de gand sa ma fac util. Conform noii legi, nu mai facem deosebire intre director si muncitorul necalificat, pentru ca beneficiem de niste puncte care se inmultesc cu 81. Eu m-am aflat in situatia de a ma angaja in aceeasi zi cu un coleg, am iesit in aceeasi perioada si diferenta intre noi este de 187 de lei, desi eram in pozitii ierarhice diferite de ceva vreme. 

Nu mai pun la socoteala faptul ca vanzatorul de la aprozar are sanse sa ia pensie mai mare decat unul ca mine, pentru ca nu se ia in consideratie grupa de munca. Din punctul de vedere al celor ce au primit in plus e corect, dar cum spunea si un antevorbitor....Am cotizat mai mult, dar asta nu conteaza. 

Cat despre recalculare....astept sa vina hartia, deci nu fac parte din cei 3.800.000 de pensionari multumiti.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, milk a spus:

Conform noii legi, nu mai facem deosebire intre director si muncitorul necalificat, pentru ca beneficiem de niste puncte care se inmultesc cu 81.

De unde ai tras concluzia asta? 

Acum s-a facut o marire de pensie care a bonificat pe cei care au muncit mai mult de 25 de ani. Pana in 25 de ani vechime aceasta bonificatie nu se aplica, dar asta nu inseamna ca toti care au muncit 25 de ani indiferent de cat au cotizat in functie de post/functie primesc aceeasi pensie (asta rezulta din ce ai scris tu.

Este bine si corect sa nu interpretam tendentios legea. 

Link spre comentariu

@merck, nu vreau sa intru in polemici. Am lucrat peste cei 25 de ani, am cotizat in mod cinstit, nu cum se face acum la majoritatea privatilor unde salariu oficial e minim pe economie, am avut si ceva functie vreo 19 anisori, si la iesire am constatat ce am spus mai devreme. Iti convine sau nu, asta e realitate, nu povesti despre mariri. Cu ce e mai bun decat mine unul care a cumparat ani de munca? Cam asta e modul in care s-a destramat si tara asta... nu am reactionat la durerea altuia, dar l-am hulit. Ne meritam soarta pe deplin. 

Link spre comentariu
Acum 14 minute, milk a spus:

@merck, nu vreau sa intru in polemici. Am lucrat peste cei 25 de ani, am cotizat in mod cinstit, nu cum se face acum la majoritatea privatilor unde salariu oficial e minim pe economie, am avut si ceva functie vreo 19 anisori, si la iesire am constatat ce am spus mai devreme. Iti convine sau nu, asta e realitate, nu povesti despre mariri. Cu ce e mai bun decat mine unul care a cumparat ani de munca? Cam asta e modul in care s-a destramat si tara asta... nu am reactionat la durerea altuia, dar l-am hulit. Ne meritam soarta pe deplin. 

Cei care au cumparat vechime nu primesc nimic la aceasta marire. La fel si cei care au avut grupa: anii obtinuti la vechime nu sunt considerati contributivi pentru ca omnul nu a muncit acei ani ci doar i-a obtinut bonus pentru ca a muncit in conditii de munca dificile. Oricum cine a cumparat vechime a facut-o doar ca sa aiba vechimea minima necesara pensionarii, sa nu crezi ca a existat cineva care sa fi cumparat 40-50 de ani vechime. 

Daca ai lucrat peste 25 de ani atunci ai primit cate 0,5 puncte pentru fiecare an muncit pana la 30 de ani vechime si cate 0,75 de puncte pentru fiecare an muncit pana la 35 de ani, iar pentru fiecare an muncit dupa 35 de ani primesti un punct. Deci aceasta marire nu are tangenta cu ce salar ai avut ci strict la perioada in ani muncita peste 25 de ani. 

Am scris mai sus, maica-mea se afla intr-o situatie cu adevarat ciudata: dupa ce s-a pensionat a continuat sa lucreze cu contract de munca (deci s-au platit taxele/cotizatiile in functie de ce salar a avut) si a ajuns sa aiba 53 de ani vechime insa anii de dupa pensionare nu se contabilizeaza. Ar fi trebuit sa aiba 5*0,5 + 5*7,5 + (53-35) = 24,25 puncte x 81 lei = 1964 de lei marire si nu a primit decat 300 lei, motivatia din ce am inteles ar fi faptul ca a "cumulat" pensia cu salarul. Personal nu mi se pare corect (de aceea a intordus actiune la tribunal), pentru ca atat timp cat a lucrat doar in privat dupa ce a iesit la pensie si patronii au platit corect darile la stat pentru salarul ei acei ai trebuie sa fie considerati ani de contributivitate => trebuie sa primeasca primeasca punctele. 

P.S. Apropo sa stii ca de multi ani incoace (as zice cam 10 ani) cumpararea de vechime nu merita pentru ca au sarit calul cu pretul si se ajunge in situatia ce dai = cam ce iti vor da ei la pensie (daca iti vor da), de aceea lumea prefera sa puna banii la saltea si sa ii foloseasca mai tarziu. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Ai dreptate si stiu si eu ca este adevarat, dar pana la momentul in care anii pentru care am contribuit datorita conditiilor speciale, sunt doar un bonus. Nu am facut eu legea, si nu are nimeni vina ca asa trebuia sa fie. Vinovati sunt cei care au considerat ca banii opriti pe statul de plata ca fiind contributie la pensie, nu au luat in calcul urmatoarele fapte. 

In primul rand s-a defiintat fondul de pensii care nu aveaa face nimic cu bugetul, deci erau bani. Cati pensionari apuca sa manance din pensie mai mult de 10 ani? Prea putini in comparatie cu fodurile acumulate. 

Apoi nu a luat nimeni in calcul ca impozitul pe pensie este consecinta faptului ca acea proprietate a fiecarui pensionar isi pierde calitatea de a fi proprietate. Pe principiul ca esti proprietar doar pe bunurile pe care nu platesti impozit, acum e valabil si la pensie. Pe casa, masina, etc ai doar titlu de proprietate.

Aplicarea noii legi trebuia sa se intample dupa ce se punea la punct colectarea de taxe si impozite, dupa ce statul ar fi recuperat ceva din pagubele produse in timp de cei ce au devenit TOP 100 peste noapte, dar nu spun cum au obtinut primul milion, dupa ce se rezolva problema capusarii statului, dupa ce se punea la punct o strategie pentru a produce, si nu a fi o tara care sa traim doar din taxe si impozite, dupa ce se rezolva problema energiei pe care o aveam din plin si acum avem de a face cu situatia din anii 80 cand aveam grija sa desfac capacul la contor sa opresc discul cu paiul de la matura ca sa nu sarim de 100 kw pe luna. 

Imi cer scuze daca am plictisit sau revoltat cu aceste afirmatii, dar sunt adevaruri pe care le dam la spate si incercam sa dam dreptate doar situatiilor ce ne convin, si ignoram faptul ca ar fi putut sa fie din belsug pentru toti, daca nu ne uitam doar la propria ograda, in timp ce vecinul agoniza. 

Link spre comentariu

Nu sunt in situatia de a astepta cuponul de pensie.
Dar mi se pare cam ciudat sa cresti pensiile cu 50% sau 90% dintr-o singura strigare.
Si, ce nu prea pricep, este acest cuvant mult repetat de inventatorii legii: "predictibilitate".
Predictibilitatea pentru pensionarii actuali, poate. Căci, orice tânar școlit va intelege din legea asta că trebuie să-și caute de muncă undeva pe la Stat unde sa frece menta cati mai multi ani.
Ca să fie și pensia lui ... predictibila.

Link spre comentariu

Au marit pensiile, dar sa vedem de unde vor mai scoate bani sa le plateasca. Mai sunt privatii, vreo 3,5-4 milioane care mai sustin economia. Cand or cadea si astia...adio...si nu sunt departe! Si vorbim de privatii mici...ca aia mari sunt smecheri, externalizeaza profitul si statul se alege cu degetul in gura. Altii si mai mari sau si mai smecheri nu sunt impozitati deloc! Daca incearca cineva sa-i impoziteze intra la parnaie...vezi cazul Dragnea!

Acum sunt alegerile... s-a imprumutat Ciolacu de 5 miliarde ca sa castige alegerile. Sa vezi la anul taxe, impozite si preturi de preturi! O sa va iasa pe ochi si pe urechi maritul asta al pensiilor... cand veti plati suta de lei pe kg de carne sau de branza! 

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 13 minute, mac01 a spus:

cand veti plati suta de lei pe kg de carne sau de branza! 

Nu-i nimeni prost sa plateasca atat pe kg de carne sau de branza! Romania are vecini: Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova si in maxim 2 ore esti peste granita intr-un supermarket cu preturi mai mici aratandu-le mwie la guvernanti. In armata am mancar pate si alte conserve din Ungaria de mi-asu sarit capacele desi nu era nici unul din Tm, Ar, Bh sau Satu Mare. 

In plus nu am fi singurii din UE care am face asta! Francezii din Marseille se duc tocmai la La Jonquera, 17700, Girona, Spain! (adica 366km doar dus!!!) Isi fac cumparaturile si se urca inapoi in autocar si vin acasa. 

Abia cand haiducia va fi majoritara o sa priceapa si astia din guvern ca nu pot suge sangele poporului fara sa nu suga si pwla! 

Link spre comentariu
Acum 2 minute, dan-a2 a spus:

Asteptati sa vedeti  ce pensii o sa aiba cei  care au lucrat pe salariul minim....

Vor avea o pensie mica. Mai trist este ca ajutorul social va fi aproape cat pensia minima! Deci e clar cam care va fi trendul: decat sa muncesc pe degeaba mai bine stau degeaba! 

Editat de merck
Link spre comentariu

@merck:

Si banii de pensiile astea marite, banii de pensiile speciale, banii pentru angajatii statului...de unde or sa-i ia? Din imprumuturi sau parcelam tara si o vindem pe bucati? Ca cam asta ne-a mai ramas!

Nici covrigarul, nici maciuca, nici kamala, si nici mihaela dragostea mea nu are vreun plan de redresare economica! Astia sunt oamenii ocultei...deci unul din ei va fi pus presedinte de calculatorul STS american!

Editat de mac01
Link spre comentariu

In prima faza din imprumuturi, ca nu exista prea mare interes de cumparat parcele din tara asta (si acum cine vrea poate veni si cumpara cat il tine buzunarul). 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, merck a spus:

De unde ai tras concluzia asta? 

Acum s-a facut o marire de pensie care a bonificat pe cei care au muncit mai mult de 25 de ani. Pana in 25 de ani vechime aceasta bonificatie nu se aplica, dar asta nu inseamna ca toti care au muncit 25 de ani indiferent de cat au cotizat in functie de post/functie primesc aceeasi pensie (asta rezulta din ce ai scris tu.

Este bine si corect sa nu interpretam tendentios legea. 

si eu am ramas mirat de numarul celor care nu au inteles absolut deloc modul de calcul al pensiei! multi la care nu ma asteptam!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, merck a spus:

Personal nu mi se pare corect (de aceea a intordus actiune la tribunal), pentru ca atat timp cat a lucrat doar in privat dupa ce a iesit la pensie si patronii au platit corect darile la stat pentru salarul ei acei ai trebuie sa fie considerati ani de contributivitate => trebuie sa primeasca primeasca punctele. 

La pensie va primi suma corespunzatoare anilor de contributie, dar punctele repective de ''stabilitate'' nu se mai acorda! Am un coleg nemultumit de acest aspect si a trimis sesizari la toate organele posibile, unii au raspuns, altii inca nu, dar legea e clara!

Pare destul de corect ca de acele puncte sa beneficieze doar cei care au trait numai din salariu, nu aveau si pensia in plus!

Link spre comentariu

Oamenii cu handicap, dar care au muncit..... li s-a redus pensia cu 50-70%. Nu este ok...acei oameni au probleme grave de sanatate si pentru ei orice banutz este important. De ce nu s-au taiat din pensiile speciale?

@merck

Imprumuturile alea nu vin insotite de masuri si restrictii? Unde se vor impune acele masuri si restrictii...nu asupra populatiei?

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări