Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pensie.......

GEO 53 BN

Postări Recomandate

Acum 11 ore, Toni Marginean a spus:

Ei ia sa mai auzim cum s-au marit pensiile!

Cum spuneam inainte de recalculare, s-a luat/se va lua  de la unii ca sa dea la altii . Principiul contributivitatii a fost marginalizat si introdus masiv arbitrariul politico-electoral . Au distrus relatiile (cat erau) intre salariul minim, pensia minima, salariul mediu etc. Au introdus variabile arbitrare vpr, stabilitate/puncte de , au creat un ccr al pensiilor - Consiliul fiscal , etc.  Asta in timp ce pensiile speciale se inmultesc si cresc ca Fat frumos fara constrangeri bugetare, fara stabilitate, contributivitate, etc. Aparentele cresteri sunt imediat absorbite de inflatie , utilitati, etc. care intoarc la buget o mare parte

a acestora . In dezbaterile publice ale subiectului primeaza numai marea presiune electorala de a se prezenta noua lege ca un mare succes. E cea mai proasta si politizata lege a pensiilor .Parerea mea .

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Nikk a spus:

Aparentele cresteri sunt imediat absorbite de inflatie , utilitati, etc. care intoarc la buget o mare parte

a acestora . 

Din ce am vazut (si mi-au trecut prin fata ochilor vreo 12 decizii de pensie) marirea a fost intre 1000 si 1700 lei. Deci la un cuplu de pensionari marirea a fost de la 2000 lei in sus. Nu are cum inflatia sa anihileze o asemenea suma sub nici o forma.

Pensionarii care au avut o cariera de peste 35 de ani au primit o marire substantiala. Din ce am vazut (si aici intra maica-mea), au fost penalizati pensionarii care dupa ce au iesit la pensie au cumulat pensia cu salarul (deci nu vorbim de angajat la stat), desi pentru salarul primit s-au platit taxele catre stat. 

Link spre comentariu

Din ce am calculat eu, maririle de pensii arata cam asa:

0 lei        15%
1 - 100 lei    10%
101 - 500 lei    30%
501 - 1000 lei    20%
> 1001 lei    15%

Link spre comentariu
Acum 8 ore, teomishu a spus:

Din ce am calculat eu

Cum ati calculat , daca nu e secret ?

Am vazut o statistica in presa ca peste 1000 lei crestere ar fi primit 19,500 pensionari .Din 4,7 mil

Link spre comentariu
Acum 10 ore, merck a spus:

Din ce am vazut (si mi-au trecut prin fata ochilor vreo 12 decizii de pensie) marirea a fost intre 1000 si 1700 lei. ....au fost penalizati pensionarii care dupa ce au iesit la pensie au cumulat pensia cu salarul (deci nu vorbim de angajat la stat), desi pentru salarul primit s-au platit taxele catre stat. 

Buna ,nu va suparati,pai ,1700 lei marire ar insemna ca acel cineva a lucrat cel putin 50ani,si ia dat Dumnezeu sanatate ,ca nu a avut concedii medicale sau zile libere,acestea se taie de la calcul.

Eu am primit pensia ,retroactiv,dupa PATRU LUNI,pai daca nu lucram in continuare cum ma descurcam oare???!!.Pai daca nu lucram inca 1 an si noua luni,mai aveam eu marita pensia cu 36 de lei 🤣,doresc sanatate sa avem parte ,banii sunt mijloace circulante

Link spre comentariu
Acum 6 minute, nelutu a spus:

Buna ,nu va suparati,pai ,1700 lei marire ar insemna ca acel cineva a lucrat cel putin 50ani,si ia dat Dumnezeu sanatate ,ca nu a avut concedii medicale sau zile libere,acestea se taie de la calcul.

Nu mai tin minte cati ani de munca a avut, insa iti dau exemplu maica-mi care are 53 de ani lucrati si cotizati (n-am eu varsta cati ani are ea munciti 😁) si nu a avut niciodata concediu medical, doar zile libere a avut. Esti sigur ca zilele libere se taie de la calcul? Maica-mea a avut zile libere in contul orelor muncite peste program. 

Link spre comentariu
Acum 21 minute, nelutu a spus:

,1700 lei marire ar insemna ca acel cineva a lucrat cel putin 50ani

Vecin, 41 ani, 2000 marire. La 70 ani nu cred ca ar minti.

Link spre comentariu

După părerea mea, acestă lege a pensiilor a avantajat pe cei care au mers la muncă.
Ceva de genul "Hai sa ne facem ca facem ceva".
S-a ajuns la aberatia ca un inginer sa aiba pensie mai mica decat a unui portar de intreprindere comunista.
Si asta pentru ca portarul s-a apucat sa practice "meseria" de la 17 ani !

Link spre comentariu

Doar atat mi s-a permis sa dezvalui:

Screenshot-2024-09-20-at-20-59-29.png

maica-mea avand deja peste 5000 lei pensie inainte de marire desi are 53 de ani de munca cotizati nu a primit decat 300 de lei marire si cum am spus s-a invocat cumulul salarului (in domeniu privat) cu pensia. 

Acum 5 minute, teomishu a spus:

S-a ajuns la aberatia ca un inginer sa aiba pensie mai mica decat a unui portar de intreprindere comunista.
Si asta pentru ca portarul s-a apucat sa practice "meseria" de la 17 ani !

In calculul pensiei se tine cont si de suma contribuita. Un inginer avand salarul mai mare => a contribuit mai mult => trebuie sa aiba pensie mai mare. Doar in cazul cand a acceptat minimul pe economie si restul la negru poate avea pensia mai mica decat un portar. 

Link spre comentariu

Zilele libere si concediile medicale se scad din calcule .O problema ca se munceste mai multe ore,nu zic numai de mine,si cel putin mie mi-a fost declarat corect brutul, ,dupa care se calculeaza acum punctajele,dar la casa de pensii sunt inregistrat ca am lucrat doar 5zile pe saptamana 8ore,normale,fara nopti,sambete si dumineci,asta ar fi 168-172ore in medie pe luna,,,dar ciocul mic si joc de glezna'"omul trebuie sa indure

Eu am avut 39 ani,6luni 27zile lucrati cu varf si indesat,si peste 300de ore lunar,cand am facut cererea de pensionare,si mi s-a dat pentru 14ani,6luni,27 zile,inca 10,puncte,82505 de stabilitate.

Editat de nelutu
Link spre comentariu
Acum 40 minute, nelutu a spus:

Eu am avut 39 ani,6luni 27zile lucrati cu varf si indesat,si peste 300de ore lunar,cand am facut cererea de pensionare,si mi s-a dat pentru 14ani,6luni,27 zile,inca 10,puncte,82505 de stabilitate.

Pai si cum de ti-a marit pensia doar cu 36 de lei??? 14ani,6luni,27 zile = in jur de 900 lei marire. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, merck a spus:

Pai si cum de ti-a marit pensia doar cu 36 de lei??? 

Pensiile nu s-au marit . Onor conducatorii nostri au considerat ca un numar infim de pensii sunt corecte , unele sunt mai mari si multe sunt mai mici decat se cuveneau , situatie la care au lucrat destoinic zeci de ani . Au hotarat "sa dea" pensii corecte si sa elimine "inechitatile" . Da' mai aproape erau alegerile . S-au gandit sa isi apropie pensionarii cu pensii mici "inventand" stabilitatea cu dedicatie pentru bugetarii care au avut locurile de munca asigurate .  Au facut un ghiveci imund. Exemplu : minerul avea gr I si platea contributie 35% fata de 25% conditii normale , adica 141% . Primeste o bonificatie de 0,5 pct anual pentru care a platit cotizatie mai mare cu 41% decat normal . Vanzatorul de loz in plic care a lucrat peste 25  de ani, pana la 30 primeste 0,5 pct anual, pana la 35 0,75 pct si peste 35 1 pct anual . Sau altfel , fara a plati contributie suplimentara a fost facut din pix "miner" si dublu miner .  Practic i se face calculul ca si cum ar fi avut contributie pentru salariul lui (minim pe economie in jur de )si un "avantaj la pensie" pentru un venit fictiv de 0,5-1 salariu mediu pe economie .Daca a avut pensie 2000 lei a primit apoi 3000 lei , adica o crestere din pix de 50% daca a lucrat cca 40 ani . Statistic ambii manaca pensie aceeasi perioada de timp .

Revenind la cei 36 lei sau sunt greseli de calcul sau a avut grupe de munca sau concedii medicale mai lungi , etc care au fost depunctate 

Link spre comentariu
Acum 13 ore, merck a spus:

Pai si cum de ti-a marit pensia doar cu 36 de lei??? 14ani,6luni,27 zile = in jur de 900 lei marire. 

Buna,nu ati citit tot,am scris mai sus ,,Pai daca nu lucram inca 1 an si noua luni,mai aveam eu marita pensia cu 36 de lei." deci pentru inca 1 an si 9 luni de munca in plus dupa ce am primit pensia,am primit inca  36 lei net,dar aceasti ani munciti mi s-au adaugat la stagiul de cotizare,dar care nu intra in calcul pentru puncte de sustenabilitate, ci doar pentru 14ani,6luni,27 zile,perioada dupa 25 de ani de munca si pana la data cand am pus cererea de pensionare ,si mi s-a dat 10,82505 pucte de stabilitate care se inmultesc cu 81 .deci calculele sunt ,,complicate".La o emisiune  tv despre cum se calculeaza majorarea pensiei ,a fost un domn care a incercat  sa explice ca defapt cum se calculeaza un punctaj , dupa care acesta se inmulteste cu 81 lei si afli cu cat se mareste pensia,dar dupa cum stiti la emisiunile astea toti de acolo povestesc deodata,si respectivul nu a mai apucat sa termine explicatia si nici eu nu am inteles nimic.

Multi oameni care au avut norocul sa ajunga pensia ,pe care altii nu l-au avut :mort,si au primit o pensie mica,au fost motivati sa mai munceasca pentru a se putea descurca,si bineinteles ca din salariu ti se retine absolut toate taxele ,ca si pana nu te-ai pensionat .

Editat de nelutu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări