Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pensie.......

Postări Recomandate

Acum 6 ore, merck a spus:

nu era la fel si pina acuma?

Link spre comentariu
Acum 59 minute, dumitrumy a spus:

Nu ai cum sa cumulezi pensia cu salariul inainte de 65 ani.

Ba da!

Acum 21 minute, Ion_Bumbu a spus:

Bineinteles trebuiau acei 35 de ani munciti, nu mergea sa iesi la pensie cu grupa daca nu aveai minumum 35 ani munciti.

Ba da! din subteran puteai iesi la 40 de ani virsta si 20 de ani munciti!

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Ion_Bumbu a spus:

Daca ai lucrat in grupa 2-a 22-24 de ani precum fostii mei colegi la 60 de ani iesi la pensie la limita de virsta si poti contunua sa lucrezi mai departe.

Daca ai lucrat 24 de ani in grupa 2-a,ai dreptul sa iesi la pensie la 57 de ani, si se  reduce  10ani pentru maxim 30 ani lucrati,daca ai mai multi sa fii sanatos,si daca ai lucrat o perioada de ani in grupa 1 si alta perioada de ani in  grupa 2 ,nu se cumuleaza,ti se ofera sa optezi ,pentru care perioada renunti,ciudate legi mai avem

Link spre comentariu

Acu, sa va pun o intrebare, poate sunteti mai in tema decat mine.

In lege, din cate am inteles, spune ca poti iesi la pensie, fara penalizari, daca ai vechime de 40 de ani, din care minim 35 contributivi.

Situatia mea e urmatoarea: am 55 de ani, lucrez din 1993 fara intrerupere. Deci in 2028 voi avea cei 35 de ani de contributivitate.

In rest mai am 5 ani de facultate si 9 luni de oaste, ca perioada necontributiva.

Intrebarea numarul 1: pot iesi la pensie in 2028, fara penalitati?

Intrebarea numarul 2: Mai pot presta ceva, ca PFA, de ex, pentru rotunjirea veniturilor? Dar mai rarut, asa, nu full time.

Link spre comentariu

Discutam recent cu un domn ce are 5+1 ani de facultate si imediat dupa rasmerita... inca 5 ani de doctorat (pe adeverinta eliberata fiind incadrat cu invatamant "la zi") pe la Magurele. Oare se aduna acei 5 ani la vechime daca a fost si angajat cu norma intreaga in aceeasi perioada ? 🤔

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Mitica M. a spus:

Discutam recent cu un domn ce are 5+1 ani de facultate si imediat dupa rasmerita... inca 5 ani de doctorat (pe adeverinta eliberata fiind incadrat cu invatamant "la zi") pe la Magurele. Oare se aduna acei 5 ani la vechime daca a fost si angajat cu norma intreaga in aceeasi perioada ? 🤔

Nu se aduna, exact ca la seral si 5 ani de faculta se echivaleaza cu 4 ani vechime, fara vacante.

Link spre comentariu
Acum 21 ore, yo9hrb a spus:

Acu, sa va pun o intrebare, poate sunteti mai in tema decat mine.

I

Intrebati la casa de pensii sau vedeti ce scrie in lege, au modifica-to

"O altă modificare este că pensia anticipată parțial a fost eliminată, dar ca noutate apare pensia anticipată a cărei stagiu de cotizare este de 35 de ani. Pensia anticipată s-a transformat în pensie pentru limită de vârstă – adică pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv."

https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/contributii-puncte-de-stabilitate-si-modificari-noua-lege-a-pensiilor-explicata-de-conducerea-cjp-timis-1920840/

Link spre comentariu
Acum 18 ore, Ion_Bumbu a spus:

5 ani de faculta se echivaleaza cu 4 ani vechime, fara vacante

Corect , primeste 1 pct nou de pensie (81 lei) pentru cei 5 ani de facultate, cat un vanzator de loz in plic pentru 2 ani de "stabilitate" cu stagiu de contributie in intervalul 25-30 ani sau 1 singur an in intervalul peste 35 ani . Subliniez "stabilitate" denumire aleasa ca sa lege banii adaugati la pensie cu acest titlu de invocata stabilitate asigurata de coalitia de guvernare . Totul pentru front, totul pentru victorie, manipulare , etc. Apreciata "stabilitate" care ar incuraja munca, in fapt stimuleaza munca la negru, blocheaza angajarea tinerilor pe posturile "stabilizate" de potentiali pensionari ( in majoritate din administratie) si ii impinge la emigrare ... Noi sa fim sanatosi si sa votam frenetic !

Editat de Nikk
completare
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări