Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cele mai mari multiplexoare/demultiplexoare digitale


Vizitator MIRCAN DAN

Postări Recomandate

Vizitator MIRCAN DAN

Pana acum stiu de: multiplexor 16:1

 

si demultiplexor 1:16
Exista si 32:1 sau 1:32 sau mai mare ?
Am nevoie pentru a realiza o placa electronica de telecomanda prin SMS cu uC PIC adica: 96 intrari si 50 iesiri. Placa comunica cu un modem GSM/RS232 Maestro 100.
Placa o realizez in felul urmator: am un uC master ce comunica prin EUSART cu modemul si cu cateva uC ( slave-uri ) prin I2C. uC slave sunt legate la mux/demux-uri.
Programarea o fac cu PIC Kit 2.
Pe langa astea mai am o problema:
Programatorul PiC Kit 2 este din 23 aprilie 2007 si are seria PK2V020100+BL.hex SI cu MPLAB v. 8.36 si mai cu seama cand folosesc compilatorul HI-TECH PICC PRO v9.65 si programez programul nu se executa cum trebuie si nici debugging nu pot sa fac cum trebuie. Cu compilatorul LITE 9.60 si MPLAB v8.10 programul este executat bine si functioneaza si debuggingul bine. Am facut si download OS la 2.32 si problema ramane la fel.
Va multumesc
Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mars01

    5

  • sofian

    1

  • cipri_mury

    1

  • jeltopop pop

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator MIRCAN DAN

Iaca aici un "FPGA". E vorba de PIC24FJ256GB110.

 

Cablajul l-am realizat prin metoda simpla: printare laser cu fierul de calcat cu foaie lucioasa si corodare in clorura ferica. Trasee de 0.2 mm. Iar lipirea chip-ului am facut-o cu o statie termostatata simpla cu varf ascutit. Nu am folosit statie cu aer cald. Verificarea circuitelor si traseelor si lipiturilor am facut-o cu o lupa si cu un multimetru simplu.

post-260614-0-03317400-1483882044_thumb.jpg

post-260614-0-56654800-1483882205_thumb.jpg

Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu

Bravo tie pentru acest frumos cablaj.

Sa inteleg ca te-a ajutat sa rezolvi si problemele care te-au facut sa deschizi acest subiect (multiplexare, sms, euart, pickit2, mplab, hi-tech ...) ?

Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Multumesc lui mars01 si stimabilului sofian.

 

Am 3 perechi de pini in scurt pe acest adaptor facut de mine, dar ii rezolv eu. Nu cred ca am ars nimic deindata ce am respectat temperatura de lipire. O sa vad cand o sa leg PICkit 2 de acest PIC24FJ256GB110.

 

Am scapat de multiplexoare, demultiplexoare, de trasee multe pe PCB si de SPI sau I2C !

 

Compilatorul MPLAB C30 l-am downloadat de pe net. Urmeaza sa fac cablajul pe care montez acest adaptor cu PIC24FJ256GB110 pe el. As putea sa leg PICkit 2 direct ca sa vad integritatea lui PIC24FJ256GB110. Folosesc MPLAB v8.10 si un PICkit 2 cu OS 2.32.

 

Multumesc jeltopop pop :aplauze

Ironia face ca acest cablaj cu PIC24FJ256GB110 pe el il aveam pe undeva prin casa cu scopul de a-l pastra doar ca "bibelou". Dar acum ii dau alt scop. L-am facut prin 2012 cu scopul de a face din el Master USB 2.0 dar abandonasem. Adica eu cautam multiplexoare cand defapt aveam totul pe acest PIC24FJ256GB110. :rade: mars01 mi-a dat ideea, dar la inceput m-am intrebat de unde fac rost de un FPGA - mi s-a parut complicat. Apoi citind pe net despre SPI am dat de un link care m-a determinat sa citesc de FPGA. Vazand ca FPGA seamana mult ca structura interna cu un microcontroller cu numar mare de pini ( de la 64 pini in sus ) MI S-A APRINS BECULETUL ! Cu ocazia asta trec si eu la PIC24F. Pana acum am programat PIC16F, PIC18F, dsPIC33FJ ( cu dsPIC starter kit audio ). :aplauze

 

Cred ca de aceea au cam disparut de pe piata SN74150 sau multiplexoarele in general. Tocmai datorita acestor chipuri cu pini multi - calculatoare in miniatura - ce mai !

 

In ultima perioada Microchip a inceput sa nu mai fie asa de darnic. Compilatorul MPLAB C30 n-am gasit sa-l descarc de la Microchip ci din alta parte de pe net. :aut:

 

 

Editat de MIRCAN DAN
Link spre comentariu

In ultima perioada Microchip a inceput sa nu mai fie asa de darnic. Compilatorul MPLAB C30 n-am gasit sa-l descarc de la Microchip ci din alta parte de pe net.

Aceasta pentru ca acele compilatoare sunt prea vechi si numai sunt suportate de Microchip.

Microchip in continuare ofera compilatoare gratis, seria XC, doar ca in varianta FREE nu sunt optimizate sau chiar codul generat este in mod artificial marit (se adauga instructiuni care nu sunt necesare pentru a face codul mai mare si astfel sa fie diferente intre varianta free si cea PRO, platita).

 

Un toolchain modern pt controllerul pe 16bit PIC24FJ256GB110 este: MPLABX 3.50 (aici) + Microchip XC16 (free, aici).

 

Sau se poate folosi mikroC for dsPIC (aici, free cu limitari dar cu multe librarii/biblioteci functii gata facute).

Editat de mars01
Link spre comentariu

 

 

Cablajul l-am realizat prin metoda simpla: printare laser cu fierul de calcat cu foaie lucioasa

Este de laudat daca ai realizat acele trasee din jurul FPGA-ului prin aceasta metoda iar circuitul functioneaza 100%.Cred ca majoritatea folosesc metoda foto pentru circuite cu trasee atat de subtiri si de apropiate intre ele.Felicitari! :aplauze

Link spre comentariu

De laudat munca depusa... doar sa nu fie in zadar. Experienta vorbeste.

 

Sa explic? Pai cum mai faci decuplarile la nivelul pinilor de alimentare... cand condensatoarele sunt la 5cm?!

 

Chiar adaptoarele de pe eBay sau altele asemanatoare sunt inutile daca proiectul tau nu este unul de genul aprins led-uri in secventa. Incearca sa utilizezi ADC-ul sau alte periferice de comunicatie, o sa ai surprize de tot felul. Oscilator, caci sigur nu stai in ala de 8MHz intern, etc...

 

Eu i-as fi pus un FTDI sau MCP2200 ca sa nu mai stau in Pickit pentru programare. LE: are USB, inutil ce am zis.

 

Cand ajungi la lucrul cu astfel de chipuri, incearca sa nu mai gandesti "breadboard". Fa proiectul modular, dar macar respecta regulile de conceptie ale unui PCB in cazul de fata.

 

Spor la treaba, nu fii demoralizat de mesajul meu!

 

PS: Arhiva softurilor Microchip este aici (poate ajuta): http://www.microchip.com/development-tools/downloads-archive

 

@Ciprian, PIC24 nu e FPGA.

Editat de thunderer
Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

Dupa toate astea mai am o intrebare: PICkit2 care-l am e cumparat in 2010 si pe el scrie: PK2V020100+BL.hex. Ce pare a fi versiunea 2.1.

Cand ma conectez la el din MPLAB IDE v8.10 imi da acest mesaj:

 

Initializing PICkit 2 version 0.0.3.30
Found PICkit 2 - Operating System Version 2.32
Am incarcat OS 2.32 cu succes, deoarece avea OS Version 2.20.
Intrebarea: este posibil sa apara incompatibilitati intre compilatoarele mai noi si aceasta versiune mai veche de PICKit 2 cu toate ca am actualizat Operating System de la versiune 2.20 la versiunea de firmware 2.32 ?
Din teste rezulta ca folosind MPLAB v.8.36 am avut probleme in sensul ca: acelasi program care rula bine cu MPLAB v.8.10. in MPLAB v8.36 nu mai functiona UARTul cum trebuie si nici debuggingul. chiar daca actualizasem la OS v2.32. Mai precis cu compilatorul LITE 9.60 functioneaza, dar cu compilatorul PRO v9.65 nu functioneaza bine nici debuggingul si nici UARTul cu acelasi program scris in C care compilat cu compilatorul LITE functioneaza perfect si la fel si debuggingul.
Ultimele versiuni de PICkit 2 difera ca schema de versiunile mai vechi ?
Initializing PICkit 2 version 0.0.3.30 arata ca schema electrica la PICkit 2 e versiunea 0.0.3.30 ?
*******************************************************************************************************************
Cat despre proiect la UART setez viteza baud la 300 bps, iar ca oscilator cred ca e suficient cel intern. PICu in folosesc pentru actionare relee si citire contacte. Deci se pare ca cu acest adaptor ( metoda "breadboard" ) e destul de posibil sa functioneze.

Acum am vazut ca Microchip nu mai produce PICKit 2 si nu mai ofera suport pentru el. Dar asta e alta problema.

Ma gandesc ca pentru a putea folosi ultimele versiuni de compilatoare si MPLAB IDE trebuie sa iau si ultimele versiuni de programatoare, adica sa inlocuiesc PICKit 2 pe care l-am cumparat in 2010 ? Asta ar suna cam asa: "vrei softuri noi ? atunci trebuie sa schimbi si hardware-ul" ? E valabil si la PICKit 2 ? Scrie ca PIC24FJ256GB110 poate fi programat cu PICKit 2. Datasheet-ul e scris in 2009, DECI ar trebui sa pot programa acest PIC24FJ cu PICKit 2 pe care-l am din 2010, cel mai posibil cu compilatoarele si MPLAB IDE de atunci adica MPLAB v8.10 de pe CD-ul cu care am cumparat acest PICKit 2 in 2010.

Link spre comentariu

Deci.

 

Un IDE (cum este MPLAB sau MPLABX, etc) este o suita de programe centrate in jurul unui editor de text. Simplificat, putem spune ca in IDE scriem un cod intr-un limbaj de programare (+ debugging etc).

Un compilator (+ linker + alea, alea) translateaza un program scris in limbaj de nivel inalt intr-o succcesiune de biti scrisi intr-un fisier .HEX. Uneori corect, alteori cu bug-uri. Si compilatoarele au bug-uri ...

Un programator, preia un fisier .HEX, deci o succesiune de biti, si ii trimite (serial in cazul PIC-urilor) catre microcontroller conform unui algoritm.

 

Atata timp cat un programator merge corect cu un IDE + compilator si programeaza corect un microcontroller putem spune ca in mod sigur acel programator este functional.

Daca folosind un alt compilator si/sau IDE acel programator nu mai programeaza corect si daca IDE-ul nu a schimbat algoritmul de programare atunci ori avem buguri ale softului ori in versiunea mai noua sunt unele setari care nu erau si care acum trebuie modificate.

 

Eu va recomand sa downloadati softurile carora le-am postat linkuri de download in postul meu anterior si sa incercati ambele variante: MPLABX + XC16 vs mikroC for dcPIC. Programati un "LED blink" si/sau trimiteti ceva pe UART si verificati functionalitatea.

Folositi ca software de programat PIC-ul in conjunctie cu PicKit2, softul PicKit2 Software for Windows 2.61 download de aici.

 

LE: Eu de cand am cumparat o clona PicKit 3 nu am mai folosit (clonele) PicKit 2 care le aveam.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Pfui ce de rosu! Te rog frumos, daca se mai poate, fa paragrafele alea rosii normale.

 

mplabx suporta in continuare pickit2 (dar nu mai suporta icd2), dar uChip nu mai defineste controllere noi pentru el. Uneori se pot adauga (in casa) definitii noi modificand definitiile existente pentru controllere similare (umbla prin internet un soft care perminte asta).

Link spre comentariu
Vizitator MIRCAN DAN

S-a stricat circuitul. :tryre Am testat un traseu si am constatat ca unii pini sunt deasupra traseelor DAR cand impingeam usor cu varful acului, privind cu microscopul pe USB, se vedea cum se misca unii pinii adica: nu erau lipiti desi pe multimetru imi arata continuitate. Astfel ca in timpul lipirii acelor pini am ars un traseu ( s-a dezlipit cu totul un traseu de pe placa de textolit ) desi am tinut cateva secunde varful statiei de lipit la 250 grade Celsius. Asa ca ori pun pe cineva sa-mi lipeasca pe un adaptor ( cu 100 pini ) cumparat acest PIC24FJ256GB110 ( care mai intai sa-l dezlipeasca ) sau cumpar un adaptor cu PIC24F lipit gata, ORI apelez la urmatoarea varianta mult mai accesibila pentru mine:

 

- cu un PIC18F4550 ( Master ) comunic prin SPI ( I2C ) cu 3 slave-uri PIC16F sau 18F, toate cu cate 40 pini ( cate 35 I/O fiecare ). Astfel daca se strica unul, il pot inlocui usor scotandu-l din soclu si punand altul, fara sa ma chinui sa dezlipesc adaptorul cu 100 pini si sa pun altul sau sa lipesc alt PIC24. Masterul comunica pe doua cai: 1) prin UART cu modemul GSM si 2) prin SPI sau I2C cu cele 3 slave-uri ( pe care le folosesc pentru extinderea numarului de porturi I/O ). Prefer astfel de slave-uri in locul MCP23017 pentru ca un PIC18F sau 16F cu 40 pini are mai mult de 16 I/O. :dans:

 

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări