Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PA GU 46

YO7DIG

Postări Recomandate

Stai ca am bobinat traful de filament. Sunt si eu curios. In 30 min fac test. Cu masuratori de temperatura la baza tubului. Moment pojalusta...

No... dai drumul sa aflam ce si cum.Am probat cu doua tuburi si acelasi lucru...am 8,35vca pe pinii tubului si 14amperi intensitate;pe borne la tr. sunt 8,95vca...GK71 e copil mic pe langa tubul asta :reytre

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ion_Bumbu

4

• YO7DIG

2

• VAX

1

• yo2mhj

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bine ai venit in lumea tuburilor "serioase"!

Bineinteles ca se incinge... Toate tuburile de putere la care conexiunile groase si solide de la filament ies direct prin balon au aceasta caracteristica, inclusiv 3-500Z si similarele la care barele solide ce ies prin balon catre exterior ca si conexiuni pentru filament suporta la capetele celelalte din interiorul tubului direct filamentul (aflat la 1500C) conectat direct la ele.

In plus, in privinta constructiei, GU-46 este un tub "particular", are pinii din fier fara a avea vreo piesa intermediara de contact (din alama argintata) cum au alte tuburi de putere, deci in final va trebui sa asiguri un contact electric bun acolo, ceva bine strans pe pinul curat (preferabil o piesa din alama sau bronz masiv stransa cu surub) care are si rolul unui mic radiator.

Oricum, chiar si numai cu filamentul alimentat si contact electric bun, fii sigur ca nu numai pinii ci si culotul se incinge tare, insa asta este normal si nu-i o mare problema mai ales daca il fixezi pe sasiu. Nu uita ca nu degeaba temperaturile maxime specificate la conexiuni sunt la peste 200C, atat culotul cat si conexiunea anodica se vor incinge serios, aici nu mai este nici GU-50 si nici GU-81 cu culot separat si anod conectat prin folie de tabla... Incearca si un GU-43 doar cu tensiune de filament si la fel o sa te sperii... dar nu ai de ce!

Eu cred ca inca nu ai un motiv serios de a te ingrijora, totul este rezolvabil acolo, chiar si fara soclul original.

Link spre comentariu

Multumim de precizari...deci daca ma voi hotari sa continui e bine sa procur un soclu original din ceramica.M-am gandit si la un soclu home-made dar,sincer,deocamdata bat in retragere in privinta unui soclu manufacturat...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vad ca intre timp s-a scris si s-a scris bine. Traian B, ca de obicei, cu explicatii corecte. Thanks.

Cum am testat:

Am incercat sa lipesc cu cositor firele direct pe pinii tubului (nu ma luati drept nebun, am decapanti speciali pentru fier, aluminiu sau inox, dupa caz). Nici unul nu merge pe pinii lui GU-46, asa incat am apelat din nou la celebrele cleme pentru electricieni, din alama, pe care le-am folosit si la GU-81 pentru soclu. Firul folosit a fost cupru litat de 2,5 mm diametru iar traful a fost bobinat cu fir de cupru de 3 mm diametru. Testul a durat 15 minute, fara ventilatie.

Rezultate

Da, se incalzeste destul de tare, termometrul fara contact a masurat cel mai mult 108 grade celsius si, evident, se incalzeste toata baza tubului, nu doar pinii. Totusi, la mine nu s-a modificat culoarea alamei. Raman la parerea ca un soclu home made din alama cu minim 2 suruburi de strangere ar putea fi folosit pentru acest tub, dar ar trebui un ventilator care sa sufle tubul (si implicit baza lui). oricum, nu ne putem astepta sa disipam 700W caldura doar prin radiatie pasiva, fara ventilatie...

post-186259-0-66726800-1486412060_thumb.jpg

Evident, poza e facuta dupa incheierea testului.

Totusi, anodul este dintr-o tabla foarte subtire, inteleg ca are suprafata destul de mare, dar e departe de GU-81M. Mie GU-46 nu mi se pare un tub interesant. Ca sa mananci 16A numai la filament si sa scoti 800W, sa ai probleme de incalzire... come on! 2X GI-7B fac aceeasi treaba cu doar 5A la filament.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-ati enervat, oameni buni. Cum da coltul ierbii, ma apuc si eu de un 2 x GU46...

L.E.

1. Cunoaste cineva un posesor de CNC care sa nu fie exagerat de scump?

Am o idee in privinta fixarii tubului care rezolva si o parte din problema incalzirii,

in sensul ca transferam caldura catre sasiu. Incerca sa fac o schota de mana si

o postez aici. Pentru pretentiosi va necesita si eloxare, hi !!!

2. Ce tensiune anodica intentionati sa folositi?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am mai facut o proba;am bagat firul litat in doua bucati din teava de alama...testul a durat 20minute.Cuprul si-a schimbat culoarea,alama nu!Poate exista totusi o sansa si cu un soclu manufacturat cu grija .Apropo GU81 papa mai mult la filament decat GU46 cu vreo 10W...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ar merge ceva bucse elastice din bronz fosforos, alama.

Ma apuc sa mai caut un GU46 , fara rezerva eu chiar nu m`as apuca de un amplif.

Poate ma voi invrednici sa ma apuc de un final in viitorul apropiat.

Link spre comentariu

Cam asaceva as vrea sa fac si eu, un pic mai "rusesti" si cu aripioare de racire.

Prinderea o sa o fac lejera pe ceva material termorezistent, ma bate gindul la o placa de faianta...

Am crapat o data un GU50 la care i`am facut un soclu pe stilcotex lipit, foarte rigid.

Nu mi`a venit sa cred cind a pocnit lampa in soclu, adevarat ca am cam inrosit`o.

Grig

Link spre comentariu

Dupa cum apare in imagine se pare ca nu e neaparat nevoie de piesa de ceramica,doar bucsile elastice tip radiator fixate cu mici platbande.Asa este rezolvata 100% problema dilatarilor termice.In pasaportul tubului scrie ca balonul lucreaza la 300grade,deci dupa cum zicea si Traian nu sunt motive de ingrijorare.

Link spre comentariu

Perfect adevarat insa decit acel model e mai usor sa dai gauri in faianta si sa le fixezi cu joc pe acolo.

La fel de adevarat e ca ventilatia culotului este mai proasta daca`i pui o placa pe acolo.

Oricum , mai vedem.

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări